Top
  >  Afrika   >  5 Bezienswaardigheden om Marrakech op een andere manier te ontdekken
jardin-marjorelle-marrakech

Laatst bijgewerkt op juli 29, 2020

Marrakech: één van de vier Koningssteden van Marokko. In nog geen vier uur reizen vanaf Amsterdam begeef jij je in een compleet andere wereld. Een sprookjesachtige wereld vol geur, kleur en smaak. Laat je verrassen door de drukte van de souks, de rust in je Riad, een moment van ontspanning in een hammam en door de prachtige, kleurrijke architectuur. Of je hier nu kort of voor een langere periode verblijft, Marrakech veroverd gegarandeerd een plekje in je hart. Ontdek Marrakech op een andere manier dan je wellicht gewend bent met deze 5 bezienswaardigheden! 

Bezoek een goede hammam

Van origine is de hammam een openbaar badhuis waar mensen zich kunnen wassen. Moslims gebruiken deze badhuizen om voorafgaand aan het gebed een aantal wassingen uit te voeren. Daarom staan de oorspronkelijke badhuizen vaak dicht bij de moskeeën.

Naast deze eeuwenoude badhuizen vind je in Marrakech ook de ietwat Westerse en meer wellness-achtige hammams. En oh, wat is het zalig om je citytrip te starten met een bezoek aan één van die fijne verwen walhallas’s. Les Bains d’Orient is een echte aanrader en werkelijk een oase van rust, reinheid en ontspanning. Gehuld in een fluffy badjas word je van ruimte naar ruimte gebracht en kom je achter iedere deur een nieuwe wereld vol heerlijkheid tegen.

Na een dag vol ontspanning verlaat je compleet zen, schoon en herboren deze hemel om ruimte te maken voor andere geluksvogels.

Prijs: tussen €55 en €73 voor een arrangement
Meer info: www.les-bains-dorient.com 

Luchtballonvaart

Do we need to say more? Dit staat toch op iedere bucketlist? Zo niet, dan hoort ‘ie er wel op thuis. Een luchtballonvaart is een geweldige manier om een land eens op een andere manier te ontdekken. Om 4 uur in de ochtend word je opgehaald door een busje van ‘Adventure Balloon Marrakech’ om de stad te verruilen voor het platteland, zandweggetjes en open vlakten. Dit alles gebeurt in het donker, want de zonsopkomst vindt pas plaats wanneer je op zo’n 1200 meter boven de grond zweeft.

Terwijl je met een kopje zoete thee rondom het kampvuur staat, brengen de piloot en zijn bemanning de ballon in gereedheid. De immense ballon wordt uitgerold en de duizenden touwtjes keurig op hun plek gelegd. Met een indrukwekkend vuurkanon wordt de ballon langzaam opgevuld met hete lucht. Eenmaal in de lucht zie je achter het Atlasgebergte de zon haar best doen om ook deze dag de wereld weer te verlichten en te verwarmen. Een uur lang zweef je met alle winden mee en zie je het land ontwaken. Terug op de grond word je verrast met een heerlijk Marokkaans ontbijt en een certificaat.

 

Prijs: €205 per persoon
Info: www.adventureballoonmarrakech.com 

Privé tour door de stad

Marrakech is een uitstekende stad om op eigen houtje in te (ver)dwalen. Desondanks is het een echte aanrader om met een lokale gids op pad te gaan. Met de tour ‘Ontdek Marrakech als een local’ van Withlocals, ga je onder toeziend oog van een gids op ontdekkingstocht door de stad. Anders dan wanneer je alleen op zoek gaat naar de mooie plekjes, leidt deze tour je niet over de gebaande paden.

De kans is groot dat je honderden ambachtsmannen hutjemutje ziet werken in kleine hokjes en steegjes, gezellig kletsend en trots op hun werk. Echt alles wordt hier met de hand gemaakt, from scratch to finish. Iedere tas, iedere pantoffel, iedere lamp en ieder kleed. Maar niet alleen dat, ook al het leer wordt zelf gelooid en het textiel gekleurd, gesponnen en genaaid.

Al struinend door de oude stad vertelt jouw gids je precies waar het alleroudste huisje van Marrakech staat, hoe de wijken en steegjes zijn ontstaan, hoe en waar dé fameuze platte broden worden gebakken, waarom alle huizen van die kleine deurtjes hebben en hoe een Marokkaans huwelijk tot stand komt. Een echte aanrader!

 

Prijs: €34 per persoon
Meer info: www.withlocals.com

Jardin Majorelle

Dit is by far de meest kleurrijke plek van Marrakech. Jardin Majorelle is een botanische tuin die in 1924 ontworpen is door Jaccques Majorelle. Je vindt er planten en bloemen van over de hele wereld, maar ook fonteinen, bruggetjes, waterpartijen, bloempotten en gezellige hoekjes. Voor de cactusliefhebbers is dit een absolute must-go. Metershoge stekelige creaties torenen boven de grond uit. Wat misschien nog wel het meest bijzondere aan deze tuin is, zijn de opvallende heldergele en kobaltblauwe kleuren die je overal terugziet. Deze herkenbare blauwe kleur werd later zelfs genoemd naar Jaccques Majorelle: majorelleblauw.

De tuin werd pas echt beroemd toen deze werd gekocht door modeontwerper Yves Saint Laurent. Hij noemde het de mooiste plek op aarde en een bron van inspiratie voor zijn werk. In tegenstelling tot de drukte van de stad, heerste hier een oase van rust. Vandaag de dag moet je voor een ontspannen gevoel wel even alle toeristen wegdenken. Desalniettemin: absoluut een must-go.

 

Prijs: €6,45 voor de tuin en €2,75 voor het naastgelegen Berbermuseum
Meer info: www.jardinmajorelle.com
bezienswaardigheden-marrakech

De stad uit!

Ben je iets langer in Marrakech, dan is het de moeite waard om de stad eens te verruilen voor het platteland. Zo kun je met Travel Big Smile o.a. Ouarzazate bezoeken. Een prachtige bestemming verscholen tussen een groen, kleurrijk en levendig landschap. Via de Tizi ’n Tichka Pass rijd je door het Atlasgebergte, langs berberdorpen, uitgestrekte landschappen en velden vol bloemen en geitjes.

De Kasbah van Ait Benhadou is één van de grootste en mooiste verdedigingswerken van het land en daarmee ook het hoogtepunt van deze dagtrip. In het dorp zie je aan de overkant van de rivier de Kasbah liggen, een immens bouwwerk dat is opgetrokken uit modder en stro. Via de stenen in de rivier huppel je naar de overkant en bekijk je het geheel van binnen (€1). Smalle, stoffige steegjes leiden je via een doolhof naar de top. Het kost je misschien vijf jaar van je leven, maar wanneer je de top behaald hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht en een heerlijk uitrustmoment.

 

Prijs: €85 per persoon voor een privétour en €45 voor een groepstour
Meer info: www.marrakechtravelbigsmile.com  


Benieuwd wat je nog meer in Marrakech kunt doen?

Je leest het hier in de City Guide Marrakech, Marokko

post a comment