Piekjaar voor noorderlicht

Noorderlicht, Noorwegen, winter, licht
Noorderlicht, Noorwegen, winter, licht

Eigenlijk willen we er nog niet aan denken, maar ook dit jaar hebben we weer geen keus. De winter komt eraan. En waar gaan wij dan het liefst naartoe? Naar lekker warme, zonnige, zuidelijke oorden. Tijdens de winter nog een klein beetje zon, zee en strand meepakken, voelt soms alsof je het licht hebt gezien. En om tijdens de winter het licht te zien, gaan we dus ook vaak richting het zuiden. Maar als je deze winter echt het licht wilt zien, dan raden wij je aan om eens naar het noorden te gaan. Waarom? Nou, hierom…

noorderlicht, winter, Noorwegen, licht noorwegen

Noorderlicht. Foto credit: astroblogs.nl

noorderlicht, winter, Noorwegen, licht noorwegen, Travel Rumors, Noord Noorwegen, Visit Norway

Noorderlicht

Alleen waar het ijs- en ijskoud is
Elke elf jaar draait de polariteit van de zon, waardoor er meer zonneactiviteit plaatsvindt en de kansen om het noorderlicht te aanschouwen toenemen. Het komende winterseizoen is een van de beste momenten om het noorderlicht te zien. En waar kan je terecht voor dit overweldigende natuurschoon? Siberië, Alaska, Groenland en IJsland. Heerlijk toch, zo tijdens de wintermaanden?

Maar wees niet bang. Om je gerust te stellen vertellen we je alvast dat grote delen van bovengenoemde landen tijdens de wintermaanden sowieso ontoegankelijk zijn, vanwege ligging en temperatuur. En sterker nog, Noorwegen klinkt al iets dichter bij huis en is zelfs de beste bestemming dit jaar. Het noorden van dit Scandinavische land kent een milder klimaat en het ligt midden in de noorderlichtzone, waardoor de kans op een bijzondere lichtshow hier het grootst is. Tussen oktober en maart, op onbewolkte dagen, weet je in Noord-Noorwegen niet wat je ziet.

Andere winteractiviteiten in Noord-Noorwegen
En voor wie nog meer winteravontuur zoekt naast het noorderlicht, introduceert de regio Noord-Noorwegen ook nieuwe winteractiviteiten. Behalve sneeuwscootertochten, walvissafari’s, ijsvissen, varen met de Hurtigruten langs de kust, langlaufen en rendiersafari’s, kun je worden opgehaald met de “husky airport transfer” in Kirkenes, ga je glampen bij de Samen, slaap je in een vernieuwd ijshotel en leer je meer over het noorderlicht in het pas geopende Spaceship Aurora.

Vliegveldtransfer met huskytocht
Denk je aan de winter in Noorwegen, dan denk je al gauw aan hondensledetochten. Het Kirkenes Snowhotel in Bjørnevatn maakt deze ervaring uniek door reizigers in de wintermaanden met husky’s van het vliegveld van Kirkenes op te halen en ze naar het ijshotel te brengen. De tocht wordt uitgevoerd door Engholm’s Husky en duurt 45 minuten. Voor thermokleding en warme schoenen onderweg wordt gezorgd. Er passen twee passagiers op elke slee. De transfer kost 2300 NOK (zo’n 273 Euro) per rit.

Huskey tocht, Engholm husky, husky, bergen, Noorwegen, sneeuw,

Husky tocht. Foto credit: discoverpocruises.co.uk

Slapen in vernieuwd ijshotel
Wie graag op een originele plek wil overnachten, kan terecht in een van de ijshotels in Noord-Noorwegen. Het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta opent op 6 januari 2015 haar deuren met een uitbreiding naar 28 tweepersoonskamers en twee suites. Je slaapt in een iglo waar de temperatuur tussen de -4 en -7 ligt. Alle andere faciliteiten, zoals het toilet en de douche, vind je in verwarmde bijgebouwen. Overnachten kan vanaf 2250 NOK (zo’n 267 Euro) per persoon.

Sorrisnova Igloo Hotel, Noorwegen, hotel Noorwegen, ijshotel, winter, iglo, iglo hotel

Sorrisnova Igloo Hotel

Sorrisnova Igloo Hotel, Noorwegen, hotel, ijs, winter, iglo, iglo hotel, ijshotel

Sorrisnova Igloo Hotel

Vaar langs de Noorse kust
Wil je winters Noorwegen vanaf het water ontdekken? Met de Hurtigruten vaar je op een cruiseschip van Bergen naar Kirkenes in Noord-Noorwegen en weer terug. De schepen vertrekken dagelijks en voeren je langs de Noorse kust en over de poolcirkel. Je kunt de hele route in elf dagen afleggen, maar ook is het mogelijk om tussendoor op of af te stappen in een van de 34 havens waar wordt aangelegd. In diverse steden worden excursies georganiseerd: van stadstours tot hondensledetochten.

cruiseschip, noorwegen, fjorden, noorse kust

Hirtigurten. Foto credit: esquire.com

Glamping met de Samen
De Samen zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Noorwegen en leven tevens in Zweden, Finland en Rusland. Ervaar het leven van de Samen tijdens een overnachting in de nieuw geopende lavvo bij Holmen Husky in Alta. Deze luxe Sami-tenten zijn goed geïsoleerd tegen de kou, bevatten een tweepersoonsbed met verwarmde dekens en een groot haardvuur. Combineer deze ervaring met een tour op de rendierslee en ga eten bij de Samen zelf. Wil je meer leren over de Sami-cultuur, dan kun je ook terecht in het Várjjat Sami Museum in Varanger of in Karasiok, de hoofdstad van de Noorse Samen in de provincie Finnmark.

noorderlicht, winter, Noorwegen, licht noorwegen, Travel Rumors, Noord Noorwegen, Visit Norway

Eén van de luxe Sami-tenten van Holmen Husky

Vernieuwd relaxen op Spitsbergen
De Noorse eilandengroep Spitsbergen is het enige hoog-arctisch gebied van Europa en ligt halverwege de Noordkaap van Noorwegen en de geografische Noordpool. De eilanden zijn in de zestiende eeuw ontdekt door de Nederlandse Willem Barentsz. Ga terug naar de natuur en kom tot rust tijdens je verblijf in het vernieuwde kleinschalige Mary-Ann’s Polarrigg. De badkamers zijn gemoderniseerd en het spagedeelte is uitgerust met nieuwe behandelingen en een spatherapeut. In het bijbehorende restaurant worden arctische gerechten geserveerd.

Muts op, shawl om, handschoenen aan en gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *