Top
  >  Europa   >  België   >  Vlaamse Meesters: stadsfestival Antwerpen Barok 2018 Rubens Inspireert.
antwerpen-barok-rubens-vlaamse-meesters

Antwerpen; een magneet voor vele mensen over de hele wereld. En ieder komt terug met positieve verhalen over deze prachtige stad. Ook wel de meest uitgesproken Barokke stad van de lage landen. Maar wat heeft deze stad zo gemaakt? Hoe zit het met het kunst en cultuur in Antwerpen? Hoe is de barokke stijl ontstaan? En hoe doen ze dat nu dan, met die architectuur? Ontdek dat tijdens het project Vlaamse Meesters 2018-2020. 

Stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens Inspireert.

Vlaamse Meesters trapt in juni af met het festival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. Hierbij wordt de band tussen Rubens en de barok, en dus eigenlijk de architectuur van Antwerpen belicht. Rubens, een van de meest invloedrijkste kunstenaars ooit, wordt vergeleken met de barokkunstenaars van nu. Hierbij zul je verschillen maar ook veel gelijkenissen zien. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. Zal je op een goede manier verassen. De levendige stijl zul je overal treffen in Antwerpen, zoals bijvoorbeeld in musea, pleinen en parken maar zelfs ook in de rekken van modemakers. Dit festival zal een verrijking zijn voor jouw kennis over Antwerpen en je zal voortaan anders naar de schoonheid van deze stad kijken.
Meer info: Stadsfestival Antwerpen 2018 Rubens Inspireert.
antwerpen-barok-rubens-vlaamse-meesters

Programma

Het festival Rubens Inspireert zal in juni van start gaan tot eind 2018. Er zullen heel veel leuke activiteiten plaatsvinden. Als eerst: het openingsweekend. Er gaan dan gelijk vier tentoonstellingen open. Verder: feestjes, performances en concerten.
Ook zullen er exposities plaatsvinden:

Zomerexposities, start 1 juni

  • ‘Michaelina’ in het Rubenshuis toont het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeldzaam waren.
  • Het Middelheimmuseum nodigt internationale hedendaagse kunstenaars uit om met typische barokelementen aan de slag te gaan.
  • Tijdens Sanguine | Bloedrood in het vernieuwde M HKA gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars.
  • In het Fotomuseum laat fotograaf Paul Kooiker zich inspireren door de barok van Rubens en Rembrandt.

Herfstexposities, start eind september

  • ‘Closer to Baroque’ in het MAS toont een minder bekende, intiemere kant van barok.
  • In het nieuwe Snijders- en Rockoxhuis laat foodfotograaf Tony Le Duc zien hoe basisvoedsel kunst wordt. Barokschilder Frans Snijders had dezelfde gave.
  • Museum Plantin-Moretus toont hoe het boek evolueerde in de barok, maar ook wie vandaag de vernieuwers in het boekenvak zijn.

Wil je meer van het toffe programma zien? Klik dan hier.

Vlaamse Meesters na 2018

Na het geweldige festival van Rubens Inspireert gaat Vlaamse Meesters natuurlijk verder. De andere hoogtepunten zijn het 450e jaar na het overlijden van Bruegel, dit zal in 2019 in Brussel plaatsvinden en vervolgens zal in 2020 Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen feestelijk heropenen én keert het Lams Gods van de gebroeders Van Eyck na een minutieuze restauratie terug in Gent.
Meer informatie: Vlaamse Meesters 2018-2020.

Wat is Barokke stijl?

De Barok is een stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling kwam. Deze stijl wordt gekenmerkt door de gevoelsuitdrukking die je ziet. Barok herken je aan een aantal dingen. De beweging: onderdelen lijken naar voren te komen, de versiering: vaak versierd met zwevende engelen die instrumenten bespelen of  vazen/potten waar een vlam uit oprijst en het interieur: binnen moet je blik het altaar vangen, daar is alles op gericht.
antwerpen-barok-rubens-vlaamse-meesters
Bezoek de website van het Vlaamse bureau voor toerisme voor meer informatie en een programma overzicht.


Meer weten over Antwerpen?

Volg jij ons al op social media? Via Instagram kun je live meegenieten van onze avonturen die wij delen op onze Insta Story en tijdlijn. Op Facebook delen we alle artikelen, zodat je zeker weet dat je niets mist. Wil jij helemaal niets missen? Zorg dan dat je je aanmeldt voor de nieuwsbrief! Deze versturen wij 1x per week met alle laatste berichten. Reis met ons mee en volg ons!

post a comment