Top
  >  Europa   >  België   >  De laddertjeswandeling in Rochehaut: een avontuurlijke uitdaging in de Ardennen
laddertjes-wandeling-belgie

Laatst bijgewerkt op mei 17, 2024

Ben je avontuurlijk en houd je van bijzondere wandelingen in de natuur? Dan is de laddertjeswandeling in Rochehaut de perfecte uitdaging. Dit is namelijk niet zomaar een wandeltocht door de Belgische Ardennen. Wat de laddertjeswandeling zo spectaculair maakt, zijn de steile ladders langs rotsen die je tijdens de wandeling moet beklimmen. Zo leg je niet alleen wat meters in afstand af, maar maak je ook hoogteverschillen. Deze wandeling is een van de meest bijzondere wandeltochten in de Ardennen en eentje die zeker de moeite waard is!

Wat is de route van de ladders?

De route van de laddertjeswandeling, ook wel de wandeling van de ladders genoemd, wordt heel duidelijk aangegeven met een rood rechthoekig bord met cijfer 43. Je kunt de auto het beste parkeren bij de kerk Eglise Saint-Firmin de Rochehaut, bij Panoramapunt de Frahan of in Rue de la sense. Je loopt de Rue des Moisson uit en Chemin des Falloises in. Je houdt hier rechts aan en neemt dan de Vioe de Remifontaine. Het fijne aan de route is dat deze goed is bewegwijzerd, als je de bordjes met 43 volgt kan er niet zoveel misgaan.

In het dorpje staan al bordjes waar je heen moet voor het startpunt van de laddertjeswandeling. De route begint pas echt bij het waarschuwingsbord: ‘gevaarlijke wandeling, af te raden voor gevoelige personen’. Dit is niet helemaal goed vertaald uit het Frans, hier wordt mee bedoeld dat de wandeling gevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of mensen die slecht ter been zijn. Ook met hoogtevrees is deze wandeling niet zo geschikt. Je gaat hierna al meteen een steile trap af die bestaat uit boomwortels. Met deze spannende trap weet je meteen wat je de komende route te wachten staat.

laddertjes-wandeling-belgie-ardennen-Rochehaut

Wat moet je weten over de laddertjeswandeling?

De laddertjeswandeling is een route met een afstand van 5,5 kilometer. De meesten doen er ongeveer 2 a 3 uur over. De wandeltocht is heel gaaf, maar dus wel pittig. Daarom wordt geadviseerd om deze wandeling af te leggen met kids vanaf ongeveer 10 jaar oud. Ook is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Stevige wandelschoenen met grip zijn heel belangrijk om veilig de rotsen en trappen te beklimmen. Daarnaast kan het door regenval nat en dus glad zijn. Een aantal van ons liepen de wandeling op sportschoenen, maar gleden dus af en toe wel weg. Wandelschoenen bieden dus net wat meer grip.

Ook is het handig om een EHBO kit mee te nemen. De rotsen kunnen scherp zijn en het is fijn om iets mee te hebben mocht iemand zich openhalen. Vergeet ook zeker niet foto’s te maken van het unieke uitzicht dat je tijdens de laddertjeswandeling kunt bewonderen.

Veelgestelde vragen:

Is het geschikt voor kinderen?

Het hangt af van de leeftijd en ervaring van de kinderen. Voor jongere kinderen of kinderen zonder ervaring met uitdagende wandelingen is de laddertjeswandeling niet aan te raden. De ladders zijn gemaakt voor volwassenen met redelijk wat ruimte tussen de treden, dit is voor korte kinderbeentjes niet te doen. Voor oudere kinderen van rond de 10 is de wandeling een leuke, spannende uitdaging. Het is wel belangrijk om toezicht te houden bij de ladders en steile stukken van de route. Mocht je jongere kinderen toch mee willen nemen, dan kun je kleine kinderen eventueel in een draagzak zoals een rugdrager meenemen.

wandeling-van-de-laddertjes-ardennen-Rochehaut 

Mag je de route ook met hond afleggen?

Het is niet aan te raden om de route met een hond af te leggen. De ladders zijn heel steil en je hond zal dus getild moeten worden naar beneden. Hierdoor wordt het meenemen van een hond sterk afgeraden.

Is de laddertjeswandeling gevaarlijk?

Nee, de laddertjeswandeling is over het algemeen niet gevaarlijk. De wandeling kan wel gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, zwangere vrouwen of mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast is het ook niet aan te raden de wandeling te doen als het flink regent of net geregend heeft. Ook bij sneeuw en ijs wordt de laddertjeswandeling afgeraden. De rotsen en ladders worden daar spekglad van en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

Wat is het adres van de wandeling en waar parkeer je?

Er zijn verschillende parkeergelegenheden in Rochehaut. Je kunt gratis parkeren rond de kerk Eglise Saint-Firmin de Rochehaut bij Le panorama de Frahan, een uitkijkpunt waar je prachtig uitzicht hebt over de Ardennen. Je kunt ook in Rue de la Sense parkeren. Deze liggen alle drie vlak bij het beginpunt van de laddertjeswandeling.

laddertjeswandeling-Rochehaut

Foto credits omslagfoto: Lieuwe Siebe de Jong

post a comment