Top
  >  Centraal-Amerika   >  4 leuke dingen om te doen vanuit Playa del Carmen, Mexico
cenote-jardin-del-eden-1

Laatst bijgewerkt op augustus 12, 2020

Met rechtstreekse vluchten naar Mexico en verschillende aanbieders wordt Mexico, en dan met name de badplaatsen Playa del Carmen en Cancún, een steeds populairdere vakantiebestemming. En dat is niet voor niets. De regio rondom deze plaatsen biedt de meest prachtige stranden in combinatie met bijzondere culturele bezienswaardigheden en natuur. Tel daar een heerlijke Mexicaanse taco en cocktail bij op en je snapt waarom steeds meer reizigers kiezen voor dit prachtige Midden-Amerikaanse land.

Vervoer in Mexico

De meest flexibele optie om het schiereiland Yucatán te ontdekken is met een huurauto, maar ook met de bus is een goede optie. Mocht je een pakketreis hebben geboekt en verblijven in Playa del Carmen, dan is het nog steeds heel goed mogelijk om de leukste uitstapjes te maken. Vanuit het centrum van Playa del Carmen gaan twee busmaatschappijen naar verschillende omliggende plaatsen.

Colectivo-bus

Colectivo bus Mexico

Colectivo-busjes in Playa del Carmen

De Colectivo is de lokale bus in Mexico. Het is een leuke ervaring om hiermee te reizen, want je zit niet alleen tussen toeristen, maar ook tussen inwoners uit de regio. Colectivo-busjes zijn kleine witte tienpersoonsbusjes (waar vaak meer dan tien personen ingaan), zonder airco. Ze hebben een vast begin- en eindpunt, maar stoppen tussendoor overal waar het nodig is. Steek gewoon je hand omhoog en je kunt instappen. Colectivo-busjes doen niet aan vaste vertrektijden. Als de bus vol is, rijdt hij weg. Gelukkig gebeurt dat al snel en heb ik nooit langer dan tien minuten op een bus hoeven wachten. Een interessante en vooral goedkope manier om je te verplaatsen tussen Mexicaanse steden. Ter indicatie: twintig minuten met de bus van Playa del Carmen naar Cenote Azul kostte me 35 peso (omgerekend zo’n €1,50).

ADO-bus

De ADO-bus is een stuk luxer en ook iets duurder (de twee uur durende reis van Playa del Carmen naar Coba kostte me 158 peso, €6,80). Deze tourbus is voorzien van airco, USB-poort om je telefoon op te laden en luxere stoelen. De ADO-bus rijdt langere afstanden tussen steden die iets verder uit elkaar liggen. Je kunt niet zomaar halverwege uitstappen en er zijn vaste opstaptijden. Deze bussen rijden minder vaak dan de Colectivo-bussen.

Zwemmen in een cenote

Cenote Jardin del Eden 2

Cenote Jardín del Eden

Verspreid over het schiereiland Yucatán vind je zo’n drieduizend cenotes. Centotes zijn ondergrondse of bovengrondse bronnen. Voor de Maya’s waren cenotes heilige ingangen naar de onderwereld. Nu kun je tegen betaling een duik nemen in het heldere water. Ik nam vlakbij Playa del Carmen een duik in Cenote Jardín del Eden. Let wel op dat het erg druk kan zijn. In eerste instantie wilde ik zwemmen in Cenote Cristalino, maar vanwege de drukte lieten ze geen bezoekers meer binnen. Gelukkig liggen de cenotes op zo’n korte afstand van elkaar dat je makkelijk kunt wandelen naar de volgende.

Op zoek naar schildpadden in Akumal

Op het strand van Akumal heb je een grote kans om schildpadden te spotten. Het strand is vrij toegankelijk en in tegenstelling wat sommige tourguides beweren, mag je gratis het water op en is het dragen en huren van een zwemvest niet verplicht. Wel is er een lijn gespannen waar je niet overheen mag zwemmen, zodat de schildpadden hier rustig zeegras kunnen eten. Loop een stuk door over het strand en zwem een flink eind het water in. Daar kun je al snorkelend de mooiste vissen tegengekomen en als je geluk hebt ook zeeschildpadden. In Akumal kun je ook op excursie met een boot mee. Deze vaart een stuk uit de kust en met een groep ga je het water in op zoek naar schildpadden. Mijn ervaring is dat een tour niet per se nodig is als je goed kunt zwemmen.

Duik in de Maya-geschiedenis in Coba

Als je denkt aan Maya-tempels in Mexico dan komt waarschijnlijk Chichén Itzá het eerst bij je op. Chichén Itzá is een van de zeven wereldwonderen en ligt op ongeveer drie uur rijden van Playa del Carmen. Het Maya-dorp Coba ligt een stukje dichterbij, zo’n twee uur reizen. Het grootste verschil tussen de twee is dat de tempel van Chichén Itzá niet beklommen kan worden en de 42 meter hoge tempel van Coba wel. Na een flinke klim word je beloond met een prachtig uitzicht over de Mexicaanse jungle.

Bezoek de Maya-ruïnes van Tulum

Tulum Mexico Temple of the Wind

Temple of the Wind in Tulum

Op een uurtje van Playa del Carmen ligt het plaatsje Tulum. Hier vind je de prachtige Maya-tempel Temple of the Wind. Wat deze tempel zo bijzonder maakt is de ligging aan zee. Het terrein met Maya-ruïnes kun je het best vroeg in de ochtend bezoeken. Er is nauwelijks schaduw en overdag kan het er erg warm worden. Maak na je bezoek zeker nog wat tijd om te genieten van de witte strand van Tulum.
Heb jij nog toffe tips als aanvulling op deze leuke uitstapjes vanuit Playa del Carmen? Deel het in een reactie!


Boek je reis naar Mexico!

Wil jij ook op reis naar Mexico? Bekijk dan eens de websites van Prijsvrij, D-reizen, Vakantiediscounter of Lavida Travel voor een compleet aanbod aan Mexico reizen.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment