Top
  >  Europa   >  City Guide Groningen
city-guide-groningen-

In het hoge noorden van Nederland is zoveel moois te vinden. Groningen is veruit de grootste stad van noordelijk Nederland en met meer dan 200.000 inwoners één van de meest bruisende steden van het noorden. Groningen is een veelzijdige stad, waar je elke dag van de week kunt shoppen in de karakteristieke winkelstraten, een rondvaart kunt maken door de Diepenring of een bezoekje kunt brengen aan het Groninger Museum. 

Stadscentrum

Wat meteen opvalt in de binnenstad van Groningen is hoe de karakteristieke gebouwen, straten en pleinen het straatbeeld ongelofelijk knus aankleden. Vanaf het schitterende Centraal Station loop je via het Groninger Museum, wat gelegen is in de Diepenring, richting het centrum. Voordat je je route doorzet richting het centrum is het Groninger Museum een ideale bezienswaardigheid om je dag te beginnen. Het museum lijkt van buiten niet heel groot, maar door de ligging in het water is er gewerkt met meerdere verdiepingen en geeft het gebouw ruimte voor veel exposities.
Op dit moment is er een expositie van Song Dong en Huug Pleysier in het museum. In december 2015 start de expositie van David Bowie, waar je snel bij moet zijn om een plekje te bemachtigen. Boek je ticket hier.
city-guide-groningen

Folkingestraat

Tijdens de wandeling richting het centrum is het onmogelijk om de Folkingestraat te missen. Onder de lokale bewoners bekend als een ware favoriet en tevens uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. In deze smalle en gezellige straat vind je een grote variatie aan winkels. Wil je je huis opleuken met echte vintage spullen of juist met hippe design accessoires, ga je je voorbereiden op een internationaal geïnspireerd diner en zoek je de juiste kruiden of wil je je garderobe uitbreiden met one of a kind kledingstukken, dan zit je goed in de Folkingestraat.
Wat dacht je van een verrukkelijke High Tea bij BAQ brood café óf, jezelf een moderne baard of hip kapsel aan te laten meten bij De Zwarte Raaf?

Vismarkt en Oude Kijk in ’t Jatstraat

Aan het einde van de Folkingestraat word je omarmt door het bruisende leven op de Vismarkt. Je loopt hier van kraam naar kraam om verrukkelijke verse haring te eten, afgewisseld met stroopwafels en misschien wel een puntzak verse frieten van De Belg. De geuren en kleuren van alle bloemenstallen begeleiden je naar de rand van dit plein waar je veel winkels, cafés en restaurants kunt vinden. De winkel die ondertussen een groot aandeel heeft in het huidige interieur van mijn huis is Laif & Nuver. Warme, knusse en hippe spullen om je inrichting een leuke twist te geven.
city-guide-groningen
Groningen staat bekend om de vele onderscheidende jonge ondernemers en op een steenworp afstand van de Vismarkt kun je het resultaat zien van deze ontwikkelingen. De “Oude kijk in ’t Jatstraat” is één van de opbloeiende straten van Groningen met verschillende unieke horeca concepten. PS! Koffie, waar je een picknickmand op kunt halen, en No 25, voor een superfood lunch of Early dinner, zijn hier een goed voorbeeld van.

Noorderplantsoen

Na de vele indrukken, geuren en smaken van de vismarkt is het fijn om alles even te laten bezinken tijdens een rustgevende wandeling. Een mooiere plek dan het Noorderplantsoen is daarvoor niet te vinden. Het uitgestrekte park is geweldig gelegen in de stad en doet je verlangen naar een woning voor jezelf in deze groene omgeving.
Het park is gevuld met verschillende kunstwerken en er vinden jaarlijks veel evenementen plaats, zoals bijvoorbeeld Noorderzon. Om even bij te komen kun je bij het relaxte Flinders Café een goede koffie drinken en een verrukkelijk taartje eten.  Meer weten over Flinders Café? Lees dan hier de hele review.
city-guide-groningen

Één dag is te kort

Groningen is een stad die bekend staat om het nachtleven en daarom is het een aanrader om hier in ieder geval één nacht een hotelkamer te boeken om alles mee te maken. Een geliefde studentenstad vol met kroegen en genoeg te vinden voor alle leeftijden. Groningen biedt verschillende hotels, van modern en hip tot wat meer klassiek en traditioneel. Wij hebben zo onze favorieten, maar Miss Blanche sloot perfect aan op al onze wensen. Miss Blanche is perfect gelegen voor een nachtexcursie door Groningen, is super comfortabel en tot in de puntjes verzorgt. Meer weten over Miss Blanche? Lees dan hier de hele review van of zie hier de andere aanraders.

Nachtleven in Groningen

Na onze eerste ontdekking van deze noordelijk gelegen stad was uitrusten in het hotel het eerste wat op de lijst stond. Terwijl mijn voeten weer op adem kwamen op de lekkere bank op de hotelkamer begon de onrust alweer te dagen om het nachtleven in te duiken. Eerst een hapje eten! Er zijn zoveel leuke hotspots in Groningen dat kiezen soms lastig is.
Omdat de muffin zo heerlijk was in de middag was het nodig om de rest van het menu bij Flinders Café te ontdekken, maar dan op de vestiging aan het Schuitendiep. Op het menu staat voor iedereen wat lekkers voor een goede prijs. Meer weten over Flinders Café? Lees dan hier de hele review.
city-guide-groningen
Na het eten roept het nachtleven van Groningen. Het nachtleven begint er pas laat, maar je kunt altijd vast beginnen in een gezellige kroeg aan de Kromme Elleboog. Vooral de Poelestraat en Peperstraat is waar je veel feestgangers kunt vinden. Wij trapten de avond af in de net geopende Disco Bar Wolter Wolthers, gelegen in de oude burgermeesters woning, om een dansje te maken met de burgemeester.
And so the night continues….
city-guide-groningen

Martinitoren en Grote Markt

Waarschijnlijk kun je je voorstellen dat een goed ontbijt wel gewenst was na het uithangen van de Nachtburgemeester van Groningen. Ontbijten konden wij gelukkig in het hotel, maar de stad heeft vele andere opties buiten Bakkerij Blanche. Hotel Prinsenhof is een luxe locatie voor je ontbijt, maar ook het ’t Feithhuis en Bij Britta zijn leuke plekken voor een stevige hap in de ochtend.
Er gaat niets boven Groningen…letterlijk, vanaf het puntje van de Martinitoren heb je een super uitzicht over de stad. De smalle trap met hoge treden draait je in een klim naar boven en is lichtelijk duizelingwekkend. Vanaf het hoogste punt kun je de grote markt en de rest van de stad goed zien. Het is makkelijk om de toren zelfstandig te beklimmen en om alle Ins and Outs van dit prachtige gebouw mee te krijgen kun je vóór je klim een gidsje ophalen bij het VVV kantoor op de Grote Markt.
city-guide-groningen
Terug beneden kun je op de Grote Markt je geluk op als je opzoek bent naar een plekje voor een hapje en een drankje. Gezien het feestelijke nachtleven en wellicht het gevoel van weinig slaap of een lichte kater, begint de honger weer op te spelen na de klim van de toren. Het Concerthuis biedt Dé oplossing, namelijk de Brakke Brunch. Een groot buffet met alles waar je zin in hebt na een flinke klim. Meer weten over Het Concerthuis? Lees dan hier de hele review.

Rondom Groningen

Buiten het centrum en de stad Groningen valt er nog veel meer te ontdekken, afhankelijk van de tijd die je hebt. Voor meer informatie over de provincie Groningen bezoek dan de website van VVV Groningen.
Wij zijn heel benieuwd of jij al in Groningen bent geweest en wat je ervaring is! Deel het met ons in de comments!


Meer leuke plekken in Groningen ontdekken? Lees dan hier voor onze favoriete hotspots in Groningen.

post a comment