Top
  >  Bestemmingen   >  City Guide Lissabon

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

Op reis naar Portugal? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad Lissabon! Niet voor niets werd deze stad eerder al uitgeroepen tot ‘best budget city trip’ van Europa door The Guardian.
Het is er (bijna) altijd zonnig, er is veel te zien en te doen en bovendien kun je er terecht voor heerlijk eten. Tijdens je bezoek aan Lissabon mag je de onderstaande bezienswaardigheden en activiteiten niet missen.
City guide Lissabon, Portugal
Tram 28
De kleine gele (en soms rode) trammetjes zie je door bijna heel Lissabon rijden. De stad staat ook wel bekend als de ‘city of seven hills’ en dat maakt een tramritje door Lissabon extra leuk. Heuvel op, heuvel af: zo ga je al zittend de hele stad door en zie je onderweg veel hotspots. Pas overigens wel op met het maken van foto’s vanuit de tram: door de smalle straatjes komen de tegenliggers wel heel erg dichtbij!
City guide Lissabon, Portugal
Pasteis de Belém, Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém
Wie van iets lekkers bij de koffie houdt moet zeker even langsgaan bij Pasteis de Belém. Het bekende Portugese pasteitje is de moeite waard om even te proeven. Het recept van de pasteitjes is nog altijd strikt geheim, maar er staan nog dagelijks wachtrijen voor de winkel.
City guide Lissabon, Portugal
Pasteitje op? Dan kun je nog even genieten van het naastgelegen Mosteiro dos Jerónimos. Onder andere de Portugese schrijver Luis de Camões en de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama liggen in dit klooster begraven. Voor het klooster moet je entree betalen, de kerk is gratis.
Vervolgens kun je langs het water je weg vervolgen naar Torre de Belém. Deze toren werd in de zestiende eeuw gebouwd en is één van de symbolen van Lissabon.
City guide Lissabon, Portugal
Rossio en Baixa-Chiado
Het absolute stadshart met pleinen zoals Praça do Comércio en Rossio. Prima plek om even een drankje te doen voordat je je wandeltour door de stad weer voortzet. Bovendien vertrekken vanaf het prachtige station van Rossio ook de treinen richting bijvoorbeeld Sintra.
In Baixa-Chiado kun je goed shoppen in het winkelcentrum Armazens do Chiado of een bezoek brengen aan één van de oudste boekwinkels ter wereld: Livraria Bertrand. In die boekwinkel zul je veel werken tegenkomen van Fernando Pessoa, één van de bekendste Portugese dichters. Zijn standbeeld is eveneens te vinden in Baixa Chiado, namelijk bij het cafe A Brasileira. Dat is immers de plek waar hij vaak schreef. Mede door het standbeeld is dat café nog altijd een ware attractie in Lissabon. Let op: goedkoop een koffie of een verse sinaasappelsap drinken lukt daar helaas niet.
City guide Lissabon, Portugal
Bairro Alto
Voor een hapje of een drankje in de avonduren kun je het beste terecht in Bairro Alto. Deze buurt staat bekend als een van de uitgaansbuurten van Lissabon en vooral ’s avonds is het er altijd gezellig druk. In de zomer staat iedereen rustig met een wijntje, biertje of een caipirinha in de hand op straat! En ja, ook de Portugese fadomuziek komt je hier regelmatig tegemoet.
Castelo de São Jorge en andere uitzichtpunten
Als je in Lissabon bent is dit kasteel natuurlijk iets wat je niet moet missen. Het is het hoogste punt van de stad en daarom de unieke kans om eens te genieten van het mooie uitzicht. Wie geen zin heeft om een kasteel te beklimmen maar wel graag een mooie uitzichtfoto wil maken kan ook terecht bij de verschillende Miradouro’s (uitzichtpunten) van Lissabon. Onder andere de Miradouro de São Pedro de Alcântara geeft een prachtig uitzicht over de stad. Wie liever ‘naast’ het kasteel staat kan terecht bij de Miradouro da Graça.
City guide Lissabon, Portugal
Principe Real
Principe Real staat bekend als de artistieke buurt van Lissabon. Er zijn diverse hippe designwinkels en restaurants te vinden. Naast de verschillende winkels en restaurants kun je er prima even uitpuffen in het park of de botanische tuin. In het park kun je bij ‘Esplenada do Principe Real’ bovendien terecht voor een lekker ontbijt of brunch.
Time Out Market
Over eten gesproken… bij de Time Out Market (Mercado da Ribeira) kun je de hele dag terecht voor lekker eten. Bij deze foodmarket kun je de diverse restaurantjes één voor één afstruinen, op zoek naar het lekkerste hapje. Vooral in de weekenden is het nog wel eens vechten om een zitplaats, dus zorg ervoor dat je op tijd een plekje gevonden hebt!
Uiteraard heeft Lissabon nog veel meer moois te bieden. Daarom binnenkort een vervolg op dit artikel met nog meer hotspots, bezienswaardigheden en toffe uitgaansgelegenheden. Stay tuned..

Psst. Do(n’t) tell!


Over de auteur
Dit artikel is geschreven door Lisa Deen. Het aantal keren dat Lisa in Portugal is geweest is inmiddels ontelbaar, vandaar dat ze er nu zelfs woont. Vanuit de hoofdstad Lissabon geeft ze inside tips over plaatsen die je moet bezoeken en dingen die je zeker moet doen in Portugal. Verder zal ze ook regelmatig schrijven over de leukste restaurantjes en koffietenten in Lissabon en daarbuiten.

post a comment