De outback in Australië
Laatst bijgewerkt op januari 13, 2021
Het is één van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden ter wereld en volgens ons absoluut een must tijdens je reis door Australië: Ayers Rock, de rode monoliet die midden in de Outback ligt. Wie met een huurauto de binnenlanden van Australië in trekt, ervaart de uitgestrekte leegte van de Outback pas echt. Onderweg kom je langs gave natuurlijke spots, zoals de knikkerrotsen van de Olga’s en de indrukwekkende Kings Canyon.
Selfdrive door een roestrode leegte
Zelf rijden met een huurauto is in Australië prima te doen: de wegen zijn goed, de bewegwijzering duidelijk en iedereen spreekt er Engels, mocht je onderweg iets nodig hebben. In de Outback zijn de wegen ook nog eens rechttoe-rechtaan. Het grootste gevaar onderweg vormen overstekende kangoeroes en kamelen. Het meest voor de hand liggende startpunt voor je Outback-selfdrive is Alice Springs, een behoorlijk grote stad in the middle of nowhere. Overigens kun je vanuit Sydney en Cairns ook rechtstreeks naar de luchthaven van Ayers Rock vliegen – dat scheelt je de volgende dag een rit van vijf uur.
Zonsopgang bij Ayers Rock
De volgende ochtend was het tijd voor hét kippenvel moment van onze Australië-reis: zonsopgang en een ontbijtje bij Ayers Rock, door de lokale Aboriginal bevolking ook wel Uluru genoemd. Samen met een gids maakten we een wandeling rondom de rots, waarbij we uitleg kregen over de spirituele betekenis van deze plek in de Aboriginal cultuur en de manier waarop de Aboriginals overleven in de Outback. We leerden onder andere hoe de Dream-time-verhalen van generatie op generatie worden overgedragen en wat ze betekenen voor de Aboriginals. Erg interessant!
Knikkerrotsen en rode canyons
Vervolgens stapten we in onze huurauto en reden we naar de Olga’s, door Aboriginals ook wel Kata Tjuta genoemd. Deze knikkervormige rotsen zijn minder bekend dan Ayers Rock, maar minstens zo indrukwekkend. De grootste rots, Mount Olga, torent zelfs tweehonderd meter boven Ayers Rock uit. Hier maakten we een wandeling van ongeveer anderhalf uur door de Valley of the Winds, tussen dieprode rotsen en groene valleien. Next stop: Kings Canyon, zo’n vier uur rijden verderop. We deden de Kings Creek Walk, een relaxte wandeling van een uur, die ons naar een uitzichtpunt bracht met geweldig panoramisch zicht over de rode kloof.
Slapen onder de sterren
Onze overnachtingsplekken waren ook bijzonder. Vlakbij Ayers Rock sliepen we twee nachten in een cabin op een campground, waar we de douches en wc’s deelden met andere cabins. Er waren ook barbecueplaatsen waar we ’s avonds lekker vlees konden grillen. Bij Kings Canyon sliepen we op een echte cattle station, waar behalve koeien ook kamelen werden gehouden. Het lijkt een tikje vreemd, kamelen in Australië, maar het zijn afstammelingen van de kamelen die hier in de negentiende eeuw uit India en het Midden-Oosten als lastdieren werden geïmporteerd. In het naastgelegen café aten wij een smakelijke kamelenburger, weer eens iets anders dan een kangoeroesteak.
Ik ben benieuwd of jij ooit eens in Australië bent geweest en zo ja, wat je ervaring bij dit land is? Welke excursie(s) heb jij gedaan en wat mogen wij echt niet missen? Laat het weten in de comments!
Dit artikel geschreven is in samenwerking met Riksja Travel. De organisatie biedt een ruime keuze aan reizen die net even andere toeristische activiteiten of bestemmingen aandoen. De plekken waar je graag met anderen over praat, maar die je niet van de daken schreeuwt. Oftewel: Psst, do(n’t) tell!
Met Australië online, onderdeel van Riksja Travel, kun je zelf de Outback verkennen. De reisspecialisten zijn er zelf geweest en adviseren je graag in het samenstellen van je rondreis door Australië.
Meer inspiratie opdoen voor een reis naar Australië? Lees dan hier over een route langs de oostkust van Australië.