Top
  >  Europa   >  Duitsland   >  urbanana: de urban jungle van Duitsland
cafe-buur-keulen-nachtje-weg

Laatst bijgewerkt op december 20, 2022

De Duitse regio Noordrijn-Westfalen staat niet bij iedereen hoog op de bucketlist. Simpelweg omdat veel reizigers nog het industriële, rauwe gebied op hun netvlies hebben. Met die reden is het urbanana concept ontwikkeld. Wij reisden vier dagen door dit gebied en bezochten de steden Keulen, Duisburg en Düsseldorf. In dit artikel lees je meer over het project van urbanana, over leuke activiteiten die je niet mag missen, fijne hotels, culinaire hotspots en andere dingen die je niet mag overslaan tijdens jouw bezoek aan de urban jungle van Duitsland. 

Waarom urbanana?

De oplettende lezer heeft natuurlijk al direct gezien dat er een aantal hoofdletters missen in dit artikel. urbanana wordt namelijk zonder hoofdletter geschreven, óók aan het begin van de zin. Het leest (en typt) wat onwennig, maar het is onderdeel van de personal branding. De naam urbanana is bedacht vanwege de topografische ligging van de gebieden. Als je namelijk een denkbeeldige lijn trekt tussen het Ruhrgebied, Keulen en Düsseldorf krijg je een banaan. En aangezien het Noordrijn-Westfalengebied gezien wordt als de urban jungle was de naam 1 + 1 = 2. 

Bovendien zie je in Keulen veel bananen op de gekste plekken verschijnen als art. Het is geen vandalisme, maar een teken van de straatkunstenaar Thomas Baumgärtel. Op deze manier zet hij bijzondere, culturele plaatsen in de spotlights. Keulen vormt dus een letterlijke urban(ana) jungle. 

Waarom het Ruhrgebied, Keulen en Düsseldorf?

urbanana is een project dat als doel gesteld heeft om het Ruhrgebied, Keulen en Düsseldorf uit te roepen tot creatieve metropool. Waar ‘vroeger’ dit gebied vooral bekend stond om steenkolenmijnen, hoogovencomplexen en industrie sloegen de toerismebedrijven van deze drie gebieden de handen ineen om het over een andere boeg te gooien. Van industrieel en traditioneel naar creatief en hip. Langzaamaan verschoof (en verschuift) de aandacht steeds meer naar hippe wijken, creativiteit en toffe bezienswaardigheden. In 2017 werd dit gebied zelfs bekroond met de European Cultural Brands Award als cultuurtoeristische regio. 

Het urbanana project is – als je het ons vraagt – met vlag en wimpel geslaagd, want wat ís het hier leuk! Eén tip die we je alvast willen geven: boek in iedere stad leuke tours om de échte hotspots te vinden. Pareltjes zouden geen pareltjes zijn als iedereen ze vindt, dus dat geldt ook voor de leuke plekjes van urbanana. Hieronder vind je per stad die we bezocht hebben een overzicht met leuke tips om te doen, te slapen en te eten. 

Urbanana

Met de trein naar urbanana

Omdat de steden die bij urbanana horen net over de grens liggen, zijn we met de trein vanuit Nederland gegaan. Lekker duurzaam. Vanuit Arnhem vertrekken er diverse (directe) treinen naar Duitsland, wat betekent dat je lekker onbezorgd kunt reizen. Wil je nog wat werken? Ook dat is geen probleem met de goede wifi en een gereserveerde plaats. Reizen is op deze manier erg comfortabel. In de Duitse steden is reizen ook erg makkelijk met de 24-uurs kaartjes. Daarover lees je hieronder per stad meer.

urbanana in het Ruhrgebied

De steden die bij urbanana in het Ruhrgebied horen zijn Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Oberhausen, Dortmund, Bochum en Hamm. Wij bezochten Duisburg en omstreken. In Duisburg zijn 24-uurs kaartjes voor het openbaar vervoer te koop bij alle automaten bij de metro-, tram- of treinstations. Zo hoef je geen aparte tickets te kopen. 

Doen in Duisburg

Duisburg is een stad waar de Rijn en de Ruhr samenkomen. Het is een dichtbevolkte stad en sterk geïndustrialiseerd. Hoewel het centrum van Duisburg niet zo bruisend is als Keulen of Düsseldorf heeft het wél hele leuke dingen in de omgeving. Onderstaande highlights zorgen ervoor dat je deze stad toch echt niet over mag slaan als je in de regio bent.

Bezoek de binnenhaven van Duisburg

Als je een hoog, groot en gek gebouw ziet zonder ramen, weet je dat je de binnenhaven van Duisburg hebt gevonden. Dit archiefhuis vind je namelijk in de rustige, maar grote binnenhaven van Duisburg. Door het water te volgen, kom je vanzelf bij de Buckelbrücke en de Garden of memories. Vanaf de Buckelbrücke kijk je mooi uit over het water en diverse gebouwen. 

Binnenhaven Duisburg

Tiger & Turtle – Magic Mountain

Net buiten de stad vind je de twee bucketlist items. Eén daarvan is Tiger & Turtle. Deze kunstinstallatie en monument, gebouwd in 2011, lijkt een soort achtbaan. Vanaf de ‘achtbaan’ kijk je uit op enerzijds een nog steeds in werking zijnde steenkolenfabriek, en anderzijds kijk je ver weg over de hele stad heen. Tiger & Turtle is iedere dag gratis te bezoeken. 

Tiger en Turtle Urbanana

Het Landschapspark (Landschaftspark)

Het tweede bucketlist item van Duisburg is het Landschapspark dat op ongeveer 30 minuten van de stad ligt als je met openbaar vervoer reist. Een naam waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het nu eigenlijk is, totdat je er bent. Dit immens grote complex is een voormalig hoogovencomplex, waar jarenlang dag in, dag uit gewerkt werd onder bizarre omstandigheden en hitte. Tegenwoordig is dit park te bezichtigen én te beklimmen. 

Waar op sommige plekken het onkruid langzaamaan de overhand begint te nemen, maakt het dit complex ook meteen dramatischer en rauwer. Want rauw is het zeker. Klim, klauter en bezoek iedere ‘werkplek’ om te zien wat er – na al die al jaren – nog van is overgebleven. We kwamen ogen tekort en terugkijkend in onze telefoons zijn er wel honderden foto’s gemaakt. Bezoek je dit park met het openbaar vervoer? Pak dan lijn 903 naar Landschaftspark-Nord. Vanaf hier is het nog ongeveer 10 minuutjes lopen.  

Het landschapspark is iedere dag gratis te bezoeken. Ga voor meer informatie naar de website.

Bezoek de AV-conceptstore

Gek op leuke, duurzame items? Breng dan een bezoek aan de AV-conceptstore. Je vindt de conceptstore op loopafstand van de binnenhaven, aan het water. 

Eten in Duisburg

Home Duisburg

Tot 14:30 uur kun je hier genieten van een lekkere flammkuchen, Oosterse bowl of andere lekkere gerechten. Om 18.00 opent het restaurant weer voor het diner. In de zomer zit je hier buiten op het terras heerlijk aan het water van de binnenhaven. 

LoLu

Houd je van vega(n) gerechten? Middenin het centrum van Duisburg kun je lekker eten bij LoLu. Neem wel genoeg cash mee, want het pinapparaat accepteert enkel Duitse betaalkaarten. 

urbanana in Keulen

Keulen is leuk. Héél leuk. De vibe die er hangt, het leven dat veel op straat plaatsvindt en de kunst die je op iedere hoek van de straat ziet, zorgen voor dat échte urban jungle gevoel. Reis je met het openbaar vervoer? Koop dan voor maar €9 een 24-uurs kaartje waarmee je ook nog eens korting krijgt op verschillende musea en tours. Hier vind je meer informatie over de Köln Card.

Doen in Keulen

In Keulen hoef je je nooit te vervelen. Keulen heeft ruim 1 miljoen inwoners en is de op drie na grootste stad van Duitsland én de grootste van urbanana (en zelfs Noordrijn-Westfalen).

Street art tour door Ehrenfelt

Door heel Keulen vind je street art, maar Ehrenfelt (gelegen in het noordwesten van Keulen) spant de kroon. Vroeger een wijk waar je ‘s nachts niet over straat wilde, met lage huurprijzen en waar niemand wilde wonen. Nu rijzen de prijzen de pan uit omdat het ontpopt is tot hippe, multiculturele wijk met veel jongeren. En street art dus. Heel veel street art. Sla ook vooral Bunkerk101 niet over. Deze voormalige bunker is tegenwoordig (gratis) te bezoeken als museum en dient als expositie voor verschillende kunstenaars. Je vindt dit museum in Ehrenfelt. 

Hier vind je meer informatie over Bunkerk101

Urbanana Keulen

Bezoek het Belgische Viertel

Een andere leuke, gezellige wijk is het Belgische Viertel. Je vindt hier de Aachenerstraße, waar deze straat in de zomer ontpopt tot een populaire hotspot met allerlei leuke terrasjes en leven op straat. 

Ga naar één van de urban art musea 

Niet voor niets dat Keulen de urban jungle wordt genoemd. Dat zie je niet alleen op straat, maar ook aan de hoeveelheid galerijen, exposities en musea. Je hoeft je letterlijk geen seconde te vervelen in deze stad. Aanraders zijn Mensing Galerie – Art your life, ART Galerie 7, 30works of het Candy Concept.

Dwaal door leuke concept stores

Het zijn van die winkeltjes waar je het liefst álles zou willen kopen. Helemaal in het buitenland. Keulen barst ervan: concept stores. Het leuke is dat iedere concept store weer wat nieuws aanbiedt, waardoor geen enkele winkel hetzelfde is. Reis je met de trein naar urbanana af? Dan hoef je geen rekening te houden met bagage eisen. Just saying.. Leuke conceptstores zijn Siebter Himmel, SCHEE of Hallmacken- Reuther.

Concept store

Download de EcoHopper app of boek een Ecohopping tour

Keulen heeft er tal van: fair trade winkels en duurzame concepten, maar je moet ze wel nét weten te vinden. Met de EcoHopper app selecteer je je manier van reizen, je tijd in de stad en je interesses en met één druk op de knop zie je direct welke vegan koffietentjes, vintage kledingwinkels of duurzame concept stores geopend zijn. Aanwinst voor de stad dus! Inmiddels is de app uitgerold over zes andere steden en zijn er zelfs plannen voor Amsterdam. Hier vind je meer informatie over de Ecohopping tour

Sla de bekende highlights niet over

Hoewel het urbanana project in het teken staat van niet-toeristische plekjes opzoeken, mag een wandeling langs de Dom natuurlijk niet ontbreken. Met een imposante 157 meter is dit de twee na hoogste kerk ter wereld. Ook een leuke wandeling langs de bekende kleurrijke huisjes aan de Fischmarkt is een fijne invulling van de middag. Eenmaal daar in de buurt kun je ook een liefdesslotje hangen op de Hohenzollern brug.

Eten en drinken in Keulen

Hippe tentjes, wereldse keukens en vega-restaurants zijn typisch Keulen. Er is letterlijk voor ieder wat wils. In de Aachenerstraße haal je je hart op als je houdt van goed eten. Onderstaande restaurants krijgen stuk voor een stuk een 10/10.

Cafe Buur

Ben je op zoek naar een goede ontbijt, brunch of lunch spot? Reserveer dan zeker een plekje bij Cafe Buur. Het menu is gevuld met diverse gerechten die ieder voor zich om je vingers bij af te likken zijn. Van signature gerechten zoals Sucuk HalliGalli en Pascha platter tot Tropical Pancakes en Mac’n Cheese. Oh vergeet natuurlijk de verse sappen en smoothies niet! Het interieur ziet er gelikt uit maar bij mooi weer kun je natuurlijk ook op het terras plaatsnemen. Het is een geliefde plek in Keulen en ondanks de drukte (vandaar onze tip om te reserveren) heeft het ons verbaasd over de gastvrijheid en vriendelijkheid van al het personeel. Complimenten!

lunchen-keulen-nachtje-weg

Ernst

Goede koffie drink je bij de mannen van koffiebranderij Ernst en zo te merken weet Keulen dit ook. De een na de ander loopt binnen voor een bakkie (to go) en dus namen wij ook plaats.

koffie-keulen-nachtje-weg

The Great Berry

Aan de overkant van Ernst zit The Great Berry; de ontbijtspot van Keulen hadden we ons laten vertellen.. Geroemd om haar acai bowls, verse sappen en fluffy pancakes. Smaakvol was het zeker, met name de pannenkoeken! Houd alleen wel rekening met drukte en in ons geval niet al te gastvrij personeel. Tikkie overhiped dus rijd er niet voor om, maar ben je in de buurt dan moet je zeker de pannenkoeken eens proberen.

ontbijt-keulen-nachtje-weg

Nish Nush

Dit Israëlische restaurant serveert de beste falafel, geroosterde bloemkool, kaasvingers, verschillende soorten hummus, vers brood en nog veel meer. De keuze is reuze! Laat de tafel lekker vol zetten, want dit eten is om je vingers bij af te likken. Het restaurant is vrij klein en staat rond dinertijd tjokvol met gasten die hun bestelling doorgeven. Ook het terras zat helemaal vol en wij snappen nu waarom. 

dineren-keulen-nachtje-weg

Freddy Schilling

Stop met zoeken als je op zoek bent naar de beste burgers in Keulen. Deze burgertent is ontzettend populair onder locals én toeristen en stroomt vanaf het moment dat de tent geopend is, meteen vol. Je hebt hier ook vegan en glutenvrije opties. 

Verder kunnen we een hele lijst met tips doorgeven, want Keulen barst van de restaurants of cafés. Bezoek één van de vele vegan tentjes zoals Isabella Glutenfreie Pâtisserie of Vevi, drink een lekker wijntje bij IMI Winery of bij de beach club KM 689. Als je meer van leuke koffiezaakjes bent, is Spatz een aanrader. 

Slapen in Keulen

Aangezien Keulen dé stad van de street art is, kun je de dag niet beter afsluiten dan in de Urban Loft. Dit hotel bevindt zich vlakbij het station en heeft dus een ideale ligging als je, net als wij, met het openbaar vervoer reist. Zodra je dit hotel binnenstapt, snap je waarom de Urban Loft perfect bij de rest van de stad past. Kunst everywhere. urbanana staat ook bekend als populaire workation locatie en dit hotel is zeker geschikt voor digital nomads. Fijne, lichte werkplekken bevinden zich in de lobby van het hotel. Vanuit de Urban Loft wandel je zo richting de Dom.

De prijzen per kamer lopen uiteen. Meer informatie over dit hotel vind je via deze website

Urban Loft Keulen

urbanana in Düsseldorf

De meeste reizigers kennen Düsseldorf van het vliegveld of van de bekende kerstmarkten. Toch is deze stad ontzettend leuk om toe te voegen aan je stedentrip. Er is genoeg te doen, het eten is fantastisch en eigenlijk is twee dagen te weinig om de hele stad te zien. Goed teken dus! Wij maakten gebruik van de DüsseldorfCard voor €11,90, zodat we weer 24 uur gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Hier vind je meer informatie.

Doen in Düsseldorf

Laat je rondleiden in het NRW-forum

Pop art, street art, fotografie, graffiti, designspeelgoed: je vindt het hier gelijk. Selim Varol, die ons ook rondleidde in zijn expositie, verzamelde meer dan 10.000 items. Geen enkel item bleef onbelicht en zijn passie en kennis droop ervan af. Iedere foto en ieder kunstwerk heeft een eigen verhaal, en vaak ook een gevoelig statement. Als je van musea houdt die nét even wat minder doorsnee zijn, dan is het absoluut een bezoekje waard. Een ticket kost €9 en iedereen onder de 18 jaar mag gratis naar binnen. 

Lees hier meer informatie.

Doe een fietstour voor de mooiste street art

We zijn Nederlanders of niet, toch? Door weer en wind stapten we op de fiets om de mooiste buitenmuurschilderingen in Düsseldorf te bezoeken, inclusief gids. Klaus Rosskothen, eigenaar van de Urban Art Gallery Pretty Portal, bracht ons naar de mooiste en grootste muurschilderingen van de stad. Geen enkel detail werd overgeslagen. Ook werden we langs de Kiefernstraße geleid, dé straat van Düsseldorf voor kunstliefhebbers. Een rij van huizen van maar liefst 180 meter lang is omgetoverd tot ware kunstwerken. Bezoek deze straat overdag, want het is zonde als je er in het donker langs loopt.

 

Eten in Düsseldorf

In Düsseldorf vind je de derde grootste Japanse community ter wereld. Jaren geleden vestigden zich hier steeds meer Japanse bedrijven, waardoor de Japanners zich meer en meer verenigden. Het nadeel van deze wijk? Dat het onmogelijk is om te kiezen uit de vele restaurants. Je vindt hier vooral Japans, maar ook zeker Koreaans, Vietnamees, Chinees en nog veel meer. Onze tips lees je hieronder. 

Seoul restaurant

Dit Koreaanse restaurant is een bezoekje waard, of het nu lunch- of dinertijd is. Het is bijna onmogelijk om een keuze te maken tussen alle lekkere gerechten, dus wij raden je aan om gewoon lekker de hele tafel vol te laten zetten. Dikke kans dat de knoop van de broek later open moet, maar dat zijn zorgen voor later. Subliem eten: 10/10!

Kyoto

Dit Japanse restaurant is populair, héél populair. Rond lunchtijd staat er een kronkelende rij mensen buiten te wachten, dus als je net pech hebt, moet je achteraan aansluiten. Wel een goed teken natuurlijk. 

5P 

Er is geen restaurant in Düsseldorf dat beter bij het urbanana thema past dan 5P. Op de hoek van de graffitistraat Kiefernstraße eet je je buik vol met gerechten waar je u tegen zegt. En niet alleen dat, ook de inrichting en het design in het restaurant is om over naar huis te schrijven. Heb je wel eens eerder zo’n toiletruimte met zó veel graffiti gezien?

Meer informatie over 5P lees je hier

DUsseldorf 5P restaurant

Slapen in Düsseldorf

Houd je van de Aziatische cultuur? Verblijf dan in het bijzondere Me and All hotel. Dit hotel bevindt zich namelijk in het hart van Little Tokyo. Het hotel is ideaal gelegen gezien het treinstation, want binnen tien minuten wandelen kun je inchecken in dit prachtige hotel met maar liefst elf verdiepingen. Als je geluk hebt, slaap je op één van de bovenste etages en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Slaap je iets lager? Niet getreurd, het (overheerlijke) ontbijt bevindt zich namelijk op de elfde etage.

De Japanse bloesem in de hotelkamers, de gelukskatjes met bewegende armen, de Aziatische kunst: alle details in dit hotel zijn top. Het is een absolute aanrader om hier te verblijven. Wil je ook, net zoals wij, een fietstour doen? Reserveer dan heel makkelijk je fietsen bij dit hotel. 

Bekijk hier meer informatie over het hotel

Dusseldorf Me and All hotel

urbanana: een aanrader voor iedereen die een keer een niet-standaard stedentrip wil

Wij hebben ontzettend genoten van deze stedentrip door de urban jungle van Duitsland. Anders dan andere standaard stedentripjes, en daarom juist zo leuk. Veel afwisseling, veel verborgen zijstraatjes die je zelf misschien sneller overslaat en heel veel toffe informatie over de transformatie van dit gebied. 

Bovendien is een tripje richting urbanana hartstikke duurzaam, omdat je vanaf Nederland binnen drie uur in Duitsland staat. Meer informatie over urbanana vind je hier

Wil je meer weten over deze locaties? Bekijk dan onze city guide over Keulen of lees ons artikel over de leukste kerstmarkten van Europa, waar Keulen en Düsseldorf ook tussen staan.

post a comment