Top
  >  Europa   >  Wandelen in Oostenrijk: 8 mooie wandelroutes
mooiste-wandelroute-oostenrijk

Laatst bijgewerkt op juli 9, 2020

Wanneer we het hebben over een land waar je uitstekend kunt wandelen, mag Oostenrijk niet ontbreken. Met ruim 500 diverse wandelpaden, 15 moeilijkheidsgradaties en talloze bezienswaardigheden onderweg is Oostenrijk niet voor niets uitgeroepen tot beste wandelspot van het jaar. Wij hebben alvast de nodige research voor je gedaan en 8 wandelroutes gemarkeerd waarmee je alles van de bruisende omgeving van Vorarlberg en Tirol ziet. Vergeet de blarenpleisters niet! 

1. Flühenweg Trail Village Circuit

Met deze eenvoudige route ontdek je het pittoreske Lech am Arlberg. De ‘Flühenweg Trail Village Circuit‘ neemt je mee langs de mooiste wandelpaden waar je geniet van prachtige uitzichten. De route begint buiten het postkantoor van Lech am Arlberg en langs de Lech River wandel je rustig omhoog. Onderweg kom je  panoramische uitzichten over de omgeving, bergen en een 3-hole golfbaan tegen. 

Tijdens deze route heb je een paar bijzondere tussenstops met een adembenemend uitzicht over de omgeving. Zo is er een volledig uitgeruste barbecue-stop waar je gebruik van mag maken en vind je bij ‘SeelenBaumler’ een rustpunt met hangmatten. Dit is tevens het hoogste punt van de route. Aan het eind van de route kun je een bezoek brengen aan Seinplatz, een tuin met sculpturen die gemaakt zijn van zes verschillende soorten steen.  Vervolgens zet jij jouw weg voort naar het gebied van Stubenbach. Dat is dus wandelen in Vorarlberg terwijl je cultuur opsnuift!

De route is 3.3 km lang en duurt één uur. 
seelenbaumler-wandelroute

2. Burgwaldweg Trail

Deze route heeft veel weg van de ‘Flühenweg Trail Village Circuit’, maar is meer geschikt voor de gevorderde wandelaar. De route van ‘Burgwaldweg Trail‘ begint, net zoals bij de vorige route, buiten bij het postkantoor en loopt vervolgens langs de Lech River. Het grootste verschil zit ‘m vooral in de hoogte, want met deze route ga je 1608m de hoogte in. Na de eerste klim is er een rustpunt bij een dennenbos waar je terugkijkt op het groene gebied van Lech am Arlberg.

Tijdens de route, waarbij je steeds hoger gaat, wordt het uitzicht met de minuut mooier. Je loopt door het bos, maar op de top heb je een weids uitzicht over de uitgestrekte bergweiden. Vervolgens kom je al vrij snel bij de traditionele Rud-Alpe hut: een bekende hut uit de omgeving waar je kunt genieten van zon op het terras, de warmte van de knisperende open haard in de houten woonkamer en Oostenrijkse klassiekers op de menukaart. 

Vanuit de Rud-Alpe hut vervolg jij jouw weg bergafwaarts waar je de route met de rechter vork naar beneden moet pakken. Wanneer je bij de houten brug bent, vind je eenvoudig de route langs de Lech rivier terug. 

De route is 3 km lang en duurt 1,5 uur. Meer informatie over deze route en wandelen in Vorarlberg vind je in de brochure en op de website van Lech Zürs

3. Lechuferweg Riverside Trail

De Lechuferweg Riverside Trail neemt je mee langs de kabbelende Lech river, maar is door de vlakke wegen goed te doen voor families met kinderwagens. Hierdoor kun je wandelen in Vorarlberg met de hele familie. Met deze route volg je de Lech rivier en neem je de route langs Hus Nr. 8, een restaurant waar de gastvrijheid hoog in het vaandel staat en je dineert in een klassieke houten hut. De route vervolgt in het bos waar een grindpad je verder leidt langs de rivier. Bij de Kneipp-facility vind je een houten brug over de rivier die je bij het bos zwembad brengt. Heel fijn om even een frisse duik te nemen of de prachtige omgeving in je op te nemen.

Het water van het bos zwembad is altijd 25 graden waardoor het iedere dag aangenaam warm is. Met een glijbaan, een eiland gemaakt van stenen, een pierenbad voor kleine kinderen en een speeltuin kun je hier prima een paar uur vertoeven. Vervolgens neemt deze route je mee langs het barbecue gebied. Voor je het gebied van Zug bereikt, kun je plaatsnemen op de comfortabele ligstoelen die het pad kruisen of de kabelbaan nemen. Deze route kun je afmaken door de Lech rivier weer te volgen of loop in het stadsgedeelte van Zug en neem de Wanderbus (een bus voor wandelaars) terug naar het startpunt. 

De route is 3.2 km lang en duurt één uur. Ook voor deze route en wandelen in Vorarlberg vind je meer informatie op de site van Lech Zürs.  
Wanderbus in Formarinalpe

4. Geoweg Rüfikopf Trail

Naast de ‘normale’ wandelroutes, kent Vorarlberg ook de nodige ‘themaroutes’. Dit zijn routes waarbij je meer te weten komt over de geografie, geschiedenis of cultuur van Lech am Arlberg. Meer informatie over deze routes én wandelen in Vorarlberg vind je bij het VVV-kantoor van Lech am Arlberg

De  Geoweg Rüfikop Trail konden we je niet onthouden en is door de vele bezienswaardigheden op de route zeker de moeite waard. Deze route, die ook wel de ‘stone witness’ wordt genoemd, neemt je mee langs duizenden jaren geschiedenis met ontdekte stenen en gebieden. Neem hiervoor de gondel omhoog naar de Rüfikopf mountain waarbij je 2.350 meter de hoogte in gaat. Vanuit hier vind je een route die goed aangegeven is en waarbij je naar de Monzabonsee lake gaat voor het grote avontuur. 

Tijdens deze interessante route kom je onder meer langs destromatolites (fijn gelaagde stenen), lithographic (limoen stenen die de veranderde zeeniveaus aangeeft), stenen die 500 miljoen jaar oud zijn en het mysterie van de megalodonten: koeienhoef afdrukken op de zeebodem. Met meer dan 20 stoppunten raak jij niet uitgekeken. 

De route is 9 km en duurt 3,5 uur.  
rufikopf-wandelroute-

5. Der Grüne ring

Der Grüne ring, oftewel ‘de groene ring’ kenmerkt het groene ringvormige gebied van Lech am Arlberg. De letterlijk groene ring, die in de winter ‘de witte ring’ wordt genoemd, is een prachtige omgeving vol unieke bezienswaardigheden, geheime watervallen en neemt je mee de hoogte in. In de winter dient deze omgeving als skigebied, maar in de zomer heeft het nog meer te bieden. Met drie wandelroutes kun je dit gebied tijdens je vakantie dus goed verkennen. 

De eerste route van ‘de groene ring‘  is de beknopte variant en neem je mee vanaf de Rüfikophbahn kabelbaan 2.362 meter de hoogte in. Hier wacht een adembenemend vergezicht op de Rüfikophbahn berg. Vervolgens neem je de ‘Geoweg Rüfikopf trail’ naar beneden richting de Monabonsee lake. Een unieke stop op de route is de Mountain Hut bibliotheek. Hier kun je even bijkomen, lezen of de bijzondere omgeving in je opnemen. De route is 6 km lang en duurt 2,5 uur. 

De tweede route neemt je mee langs het glasheldere water van het Zürsersee meer. Bezoek tijdens de route de Taurin’s grot, de gletsjer stad Madloch en het hoogste punt van de route: de Madlochjoch rich. Hier vind je een topregister waar jij jouw naam in kunt zetten. Vervolg de weg weer bergafwaarts en vind bij de ‘Lechweg trail’ de geheime watervallen. De route is 9.5 km lang en duurt 5,5 uur. 

De derde en tevens laatste route van ‘de groene ring’ is een combinatie van de voorgaande routes, maar je vind hier meer stoppunten. Zo loop je door het Sagenwald bos naar de Balamp Aline hut en loop je 2.173 meter omhoog naar de Kiegerhorn top. Je vervolgt de route langs de Chluppa steenmuur. De route brengt je ook langs diverse hutten waar je kunt eten en relaxen. De wandelpaden van deze route zijn steiler, maar je wordt beloont met bloeiende bergweiden en een prachtig uitzicht. De derde route is 8.7 km lang en en duurt 4,5 uur. 

Steinmauer Lech Zürs

6. The Lechweg Trail

Een ander natuurgebied dat zeker een must go is om te wandelen in Vorarlberg, is de ‘Lechweg trail . Dit spoor neemt je 125 km door de alpen en langs één van de laatste wilde rivieren landschappen. Leuk om te weten is dat de Lechweg Trail bekroond is met het Europese certificaat voor toonaangevende kwaliteitspaden in Europa. 

De ‘Lechweg Trail’ kent twee paden die verschillen in lengte en stoppunten. De eerste route begint bij de Formanisee lake waar je met de Wanderbus kunt komen. Let op: hier moet je een tol betalen. Bij het meer heb je een mooi panoramisch uitzicht waarna jij jouw pad vervolgt naar de Alpe Formarin hut. Je komt tijdens de route langs de Steinbock-Denkmal, het welbekende Ibex monument met de gnoe op de top. Deze route is 14.6 km lang en duurt 5 uur. 

De tweede route begint bij de eerste route van de ‘Lechweg Trail’ en je volgt de ‘Bodenalpe route. De wandelroute leidt je naar een brug over de Lech rivier en gaat de route langzaamaan omhoog tot het stadsgedeelte van Warth. Tijdens de tweede route zijn er minder stoppunten, maar loop je meer door de natuur. Handig om te weten is dat deze route ook andersom gedaan kan worden. Dan begin je bij het stadsgedeelte van Warth en loop je terug naar Lech am Arlberg. 

Bodenalpe Wandelrbodenalpe-wandelrouteoute

7. Wandelen aan de Gaisalm

Het prachtige groene meer van de Achensee in Tirol is natuurlijk een parel die je van dichtbij moet meemaken. Doe dit op een unieke manier en pak de wandelroute van de Gaisalm. Deze route is de enige die uitsluitend lopend of per boot te bereiken is en brengt je op idyllische plekken zover het oog rijkt. wandelen-oostenrijk
De route is in het begin ietwat kronkelig en breed, maar zal vervolgens omhoog gaan waar een prachtig uitzicht op je staat te wachten. Het startpunt van de route is bij strandbad Pertisau waarna je de weg vervolgt naar het brede strandpad. Middels de uitgehouwen rotsen en grindpaden klim je vervolgens omhoog richting Gaisalm. Hier vind je diverse restaurants waar je kunt genieten van culinaire hoogstandjes uit de Oostenrijkse cuisine. Vervolg met een volle buik de route weer naar het dorp Achenkirch.

Wanneer je niet terug wil lopen, is het mogelijk om de wandelroute te combineren met een boottocht. Deze schepen varen van mei tot oktober elke dag volgens een vaste dienstregeling.

De route is 8.8 km lang en duurt in totaal 2,5 uur. 

8. Wandelen langs Formarinsee en Rote Wand in Lech

‘De mooiste plek van Oostenrijk’, zo werd het gebied van Formarinsee in 2015 gekroond. Daarom mag je dit prachtige gebied zeker niet overslaan tijdens het wandelen in Vorarlberg. Het smaragdgroene meer dat omgeven wordt door de omvangrijke Rote Wand lijkt namelijk net van een ansichtkaart te komen en kent prachtige vergezichten wanneer je eenmaal de top hebt bereikt. Leuk om te weten is dat de Rote Wand 2.074m de op een na hoogste berg van het Lechquellegebirge is en vind je op de top één van de grootste steenbok kolonies in Europa wonen. Dit zijn meer dan 400 steenbokken. Tijdens de wandelroute zul je deze dan ook gegarandeerd spotten.

 
Er zijn meerdere wegen die naar Formarinsee leiden waardoor de keuze aan wandelroutes reuze is. Zo is het mogelijk om te voet vanaf de gemeente Dalaas via het wandelpad van Mason, Mustrinalpe en Alpe Rauher Straffel bij het adembenemende meer te komen. Hierbij duurt de wandelroute circa 3 uur. 

Ook is het mogelijk om dit vanuit het plaatsje Lech te doen. Hierbij volg je vanaf het station de route door het Zugertal en volg je de alpenbloemen die je leiden naar de Formarinaple. Hier duurt de wandelroute circa 5 uur. Er rijden ook speciale Wanderbusen om op een meer relaxte manier bij het natuurgebied te komen. Zo gaat er een bus vanaf Bludenz/Braz en vanaf Lech. Tijdens deze rit krijg je onderweg een voorproefje van de schitterende natuur en wachten prachtige vergezichten en groene bergen op je. 

wandelroutes-oostenrijk

9. Sunrise hike op de Kanishfluh

Je moet voor deze route vroeg je wekker zetten, maar je krijgt er een hele hoop voor terug. De Sunrike hike op de Kanishfluh berg geeft je een beleving die je gegarandeerd kippenvel bezorgt. Terwijl de rest van de wereld op één oor ligt, beklim jij in de vroege ochtend de Kanishfluh berg voor een adembenemende zonsopgang. Samen met een professionele gids ga je 2.044 meter de hoogte in en zie je langzaamaan het natuurgebied wakker worden.

De zonsopgang begint om 5:24, maar alle vermoeide ogen en benen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je de zon recht in de ogen aankijkt. Wanneer je verblijft in Gasthaus Edelweiss, is het 1,5 uur lopen naar de berg. Wanneer je vanuit een ander gebied komt, is het mogelijk om de berg van verschillende kanten te bereiken. Een goed startpunt is het bergstation van Mellau waar je met het openbaar vervoer kunt komen.

Kanisfluh-oostenrijk

10. Sura Kees maken op de Alpe Innerkapel

De Alpe Innerkapel is het thuis voor de klassieke Oostenrijkse Montafoner Sura Kees, een regionale specialiteit die al eeuwen lang in het meest zuidelijke dal van Vorarlberg wordt geproduceerd. Wanneer je wilt zien hoe deze heerlijke kazen gemaakt worden en wat voor reis ze moeten doorstaan, is de wandelroute van Alpe Innerkapell zeker een must go. Vanaf het bergstation van de Hochjochbahn volg je de bloeiende alpenrozen naar de Alpe onder leiding van een wandelgids.

Wandelen-montafon
Tijdens de twee uur durende wandelroute begin je samen met de gids in het plaatsje Schruns (regio Montajon) bij het dalstation Hockjochbahn. De wandeling maakt een stop bij Alpe Innerkapel, een omgeving waarbij idyllische landschappen als achtergrond dienen voor de kaasmakerij. Leer alles over het maken van de klassieke Montafoner Sura Kees en vervolg je weg terug naar het dalstation. Wanneer je meer actie wil tijdens de wandeling kun je ervoor kiezen om dit al roddelend te doen.  

wandel-route-montafon
Handig om te weten is dat deze route alleen mogelijk is van de maand juni tot september. Dan is de kaasboerderij open voor bezichtiging en leer je de fijne kneepjes van het kaasmaken. 


Wil je alvast inspiratie opdoen voor mooie accommodaties in deze twee regio’s?

Wij hebben alvast fijne plekken voor je genoteerd om te overnachten in Vorarlberg. Slaap lekker!

post a comment