Top
  >  Bestemmingen   >  Weekendje weg? Ontdek Olst en Wijhe in 48 uur
weekendje-weg-wijhe-olst

Laatst bijgewerkt op september 26, 2023

Het Overijsselse Olst-Wijhe is gelegen tussen twee prachtige Hanzesteden in, namelijk Zwolle en Deventer. De dorpen liggen aan rivier de IJssel, dat gezien wordt als een van de mooiste rivieren van Nederland. De gemeente Olst-Wijhe kent een rijke historie, veel cultureel erfgoed en een prachtig natuurlandschap. Het is dan ook een goede uitvalsbasis voor iedereen die kan genieten van de rust in een groene omgeving, maar tegelijkertijd niet vies is van een (sportieve) activiteit. Ontdek de plaatsen Olst en Wijhe tijdens een dagje of weekendje weg.

24 uur in Wijhe

Kasteel ’t Nijenhuis: waar het heden en verleden elkaar ontmoeten

Het kasteel bestaat al sinds 1382 en is een van de best bewaarde havezaten van Overijssel. In het kasteel aanschouw je de kunstcollectie van museum de Fundatie. Een collectie met zeer oude kunstwerken, maar ook hedendaagse stukken.

En ook buiten is er genoeg te bewonderen. Zo is de beeldentuin gevuld met maar liefst 100 beelden.

Tip: kun je er geen genoeg van krijgen? Bezoek dan ook Landgoed de Gelder in Wijhe. Vergeet vooral niet in het water te kijken om de grote hoeveelheid karpers te zien zwemmen.

Geld spenderen aan kleding en goede koffie Bij Schulten

Aangekomen in het centrum van Wijhe vind je Bij Schulten; een dames- en herenmodezaak waar je naast shoppen ook terecht kunt voor een goede bak koffie (met gebak). De koffiezaak is zowel via de winkel als via een apart ingang te bereiken. Op zomerse dagen neem je plaats op het terras en geniet je van je (ge)bakkie in de zon, met uitzicht op de mooie oude gevels en de Nicolaaskerk.

Een bakkie bij Taverna de molen 1703

Aan het begin van de winkelstraat staat een imposante oude molen (uit 1703) waar lunchroom Taverna de molen 1703 is gevestigd. Op zomerse dagen kun je ook plaatsnemen op het terras. Gezien de ligging is deze plek erg in trek bij fietsers (en wandelaars) die even op adem willen komen en nieuwe energie willen opdoen.

Van lekker eten tot feesten bij Café de Slinger

Café de Slinger staat ook wel bekend als bruincafé of feestcafé, maar dat je er ook plaats kunt nemen voor een lekkere maaltijd is het vermelden waard. Vooral de topservice door het personeel zorgt voor een fijn avondje uit. Na het eten nog wat energie over? Praat nog even na op het ruime terras, gooi een pijltje en speel een portje dart of dans tot in de vroege uurtjes tijdens een van de feestavonden.

Logeren in een pipowagen bij B&B Aan de Bosrand

Wanneer je wat uurtjes in het centrum hebt doorgebracht, is het heerlijk om naar de nabijgelegen B&B Aan de Bosrand te rijden. Deze B&B is gelegen in Wesepe en is, zoals de naam al doet vermoeden, gelegen op een prachtige, groene plek aan het bos. Eigenaresse Fleur zorgt voor een warm onthaal en neemt je via de paardenweide mee naar je accommodatie. Een unieke wel te verstaan, namelijk een pipowagen. Volledig off grid, dat wil zeggen: met een eigen stroomvoorziening vanuit de zonnepanelen, water vanuit de watertank en een toilet met opvangbak. Douchen doe je dus door zelf eerst water op te warmen. Koud krijg je het niet in de pipowagen; er is een kachel aanwezig en lekker veel extra dekens.

In de ochtend komt Fleur een versbereid ontbijt brengen met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin of omgeving.

Meer tips over Wijhe lezen? Bezoek de website van Hier stroomt de IJssel.

24 uur in Olst

Wandel door de Duursche Waarden met een goed gevulde maag

Vanaf Infocentrum IJssel Den Nul starten diverse wandelroutes door de prachtige natuur van de Duursche Waarden. Zo wandel je naar de vogelkijkhut en spot je de mooiste dieren in stilte, bezoek je de oude steenfabriek Fortmond (gesticht in 1828) en geniet je van het prachtige uitzicht op de IJssel, de uiterwaarden en het plaatsje Veessen vanaf de uitkijktoren. Geniet van de rust in dit natuurgebied en kijk vooral goed om je heen om de mooiste dieren te spotten. Zo vind je er naast gevogelte bijvoorbeeld ook IJslandse pony’s, Schotse Hooglanders en bevers.

Tip: Trek goede (wandel)schoenen aan wanneer je ervoor kiest om de omgeving te voet te ontdekken, en of je dan kiest voor een korte of lange route: trek bij vies weer zeker wandelschoenen aan want het kan er nogal modderig worden.

Goed voorbereid van start? Stap dan voor vertrek Brasserie op Duur in en geniet van een (h)eerlijke lunch. Het eten wordt bereid met streekproducten en het personeel werkt samen met cliënten van de JP van den Bent stichting. Met een beetje geluk staat Justin voor je klaar om je te bedienen en dat doet hij dan ook vol passie en trots. Hij heet je welkom met een glimlach van oor tot oor. We hebben verhalen met elkaar uitgewisseld en met elkaar gelachen. Het maakte ons bezoek extra leuk, dank Justin!

Ontdek de omgeving op de fiets; van soldaten tot ridders

Wanneer je in Salland verblijft, kun je wat ons betreft niet anders dan lekker eropuit gaan om de groene omgeving te ontdekken. Huur via je accommodatie fietsen of gemakkelijk via Ripperda Tweewielers en stap op de fiets voor een frisse neus en een lesje geschiedenis. Zo is de fietsroute langs de IJssellinie een aanrader.

Na de Tweede Wereldoorlog werd er door het Westen gevreesd voor een aanval van de Sovjet-Unie. De NAVO-landen kwamen in actie en richtten een gezamenlijke verdedigingslijn op, waaronder langs de IJssel (van Kampen tot Nijmegen). De IJssellinie diende tussen 1950 en 1968 dus als waterlinie tegen het Russisch offensief.

De route neemt je mee langs bunkers, waar zelfs nog mitrailleurs en apparatuur staat opgesteld.

tweede-wereld-oorlog-fietsroute-wijhe-olst

Ook brengt de route je langs prachtig landgoed zoals Kasteel De Haere, dat zeker een stop waard is. Het kasteel, tevens ook een havezate, werd halverwege de zestiende eeuw gebouwd (de fundamenten dateren uit 1559). Vandaag de dag ben je er welkom voor een bezoek, een feest of trouwerij maar natuurlijk ook voor een kopje koffie, thee of lekkers zoals een high tea.

Genieten van het uitzicht en heerlijk eten bij ’t Veerhuys

Dit restaurant is gelegen aan de rand van Olst met kijk op de IJssel. Vroeger diende het gebouw als gelagkamer voor de mensen die moesten wachten op de pont. Restaurant ‘t Veerhuys staat bekend om haar enorme terras waar je in alle rust genieten kunt van een zonnige dag. Nou ja, wellicht niet in ‘alle’ rust, want je deelt het terras met de huis kippen, hanen en ganzen die erg nieuwsgierig zijn en maar wat graag even komen buurten.

Het restaurant werkt met streekproducten, wat zorgt voor een regelmatig wisselende kaart. Zo vertelt eigenaresse Margriet “Wanneer we nieuwe recepten bedenken, starten we ons zoekproces in Olst. Zijn de ingrediënten niet in Olst te vinden, dan kijken we bij onze buren en zo steeds iets verder weg. Lokaal eten is niet alleen duurzaam, maar smaakt ook nog eens veel lekkerder.”

Meer tips over Olst lezen? Bezoek de website van Hier stroomt de IJssel.

Ontdek de gemeente Olst-Wijhe

In samenwerking met Gemeente Olst-Wijhe hebben wij dit gebied rondom de IJssel mogen ontdekken en delen wij vervolgens graag onze tips met jullie. Onze route met tips staat op de website van Visit Oost. Deze route is aangevuld met nog veel meer handige tips en informatie om alles uit je verblijf te halen. Bezoek deze website voor meer reistips.

post a comment