Top
  >  Europa   >  België   >  5x bezienswaardigheden in Mechelen
bezienswaardigheden

Laatst bijgewerkt op augustus 20, 2020

Precies tussen Antwerpen en Brussel ligt de minder bekende Belgische stad Mechelen. Zowel met trein als met de auto is Mechelen prima te bereiken en dus zeer geschikt voor een dagje weg als alternatief voor de grote Belgische steden. Wat er te doen is en waarom je Mechelen echt moet bezoeken, leggen we je in dit artikel uit.

1. Neem een drankje of een ijsje op de Vismarkt

Bezienswaardigheden Mechelen - Vismarkt
Sinds 1531 werd er op de Vismarkt in Mechelen vis verhandeld, nadat vishandelaren op de IJzerenleen (de bekendste straat van Mechelen) weg waren gestuurd vanwege de visgeur. Tot op de dag van vandaag vind je hier nog viswinkels, maar de Vismarkt staat nu vooral bekend als plein vol gezellige kroegen, terrassen en restaurants. Ook kun je hier terecht bij Trommelhoeve, een heerlijke ijszaak die in 2015 werd geopend door een toen 19-jarige Mechelaar.

2. Beklim de Sint-Romboutstoren

Bezienswaardigheden Mechelen - Sint-Romboutstoren

Bovenop de Sint-Romboutstoren © Milo Profi, Visit Mechelen

Het zal je flink wat zweetdruppels kosten, want die 538 treden van de Sint-Romboutstoren beklim je niet zomaar, maar het is het allemaal waard. Neem onderweg voldoende tijd om elke verdieping te bekijken en meer te leren over de geschiedenis van deze toren. Voor kinderen is er een gids met leuke opdrachten. Eenmaal boven op de 97-meter hoge skywalk kun je met helder weer zelfs Antwerpen en Brussel zien liggen.
De Sint-Romboutstoren ligt aan de Markt in het centrum van Mechelen. Op het gebied van geschiedenis en architectuur een hele interessante plek. Het stadhuis bestaat uit drie delen met elk een andere bouwstijl. Kijk ook eens naar de gevels boven de restaurants aan de Markt. Hoeveel dieren kun je hier in de gevels ontdekken?

3. Duik in de geschiedenis in Kazerne Dossin

Bezienswaardigheden Mechelen - Kazerne Dossin

Kazerne Dossin © Stijn Bollaert, Visit Mechelen

Zeker niet een van de leukste bezienswaardigheden, waarschijnlijk wel de meest indrukwekkende. Kazerne Dossin is een museum en herdenkings- en documentatiecentrum over de Holocaust. De kazerne betekende tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 mensen het begin van de dood. Niet alleen maakt dit museum de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog inzichtelijk, ook snijdt het thema’s als racisme, uitsluiting en mensenrechten aan.

4. Wandel op het Dijlepad

Bezienswaardigheden Mechelen - Dijlepad 2
Het Dijlepad is een drijvend pad aan de rivier de Dijle. Begin bij de Haverwerf aan de Vismarkt en wandel een mooi stuk richting de Kruidtuin, een prachtig park in Mechelen waar je terecht kunt voor een wandeling of een picknick.

5. Proef een Gouden Carolus in Brouwerij Het Anker

Bezienswaardigheden Mechelen - Groot Begijnhof

Brouwerij Het Anker vind je aan de rand van het Groot Begijnhof © Visit Mechelen

Brouwerij Het Anker komt uit 1471 en is daarmee een van de oudste brouwerijen van België. In de authentieke brouwzaal met koperen ketels worden tot op de dag van vandaag de speciaalbieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Trippel gebrouwen. Wil je weten of de World Beer Award in 2012 terecht is toegekend aan de Classic? Ga dan zeker langs voor een rondleiding inclusief degustatie (proeverij).
Brouwerij Het Anker bevindt zich aan de rand van het Groot Begijnhof. Begijnhoven werden gesticht in de tijd van de kruistochten. Veel mannen keerden nooit terug en daardoor ontstond er een vrouwenoverschot. Zij gingen samenwonen in een begijnhof. De begijnen wonen er nu niet meer, maar het is een prachtige buurt om doorheen te wandelen. Het Groot Begijnhof bestaat uit schattige huisjes vol bloemen en lieflijke straatjes.
Heb jij nog toffe tips als aanvulling op deze bezienswaardigheden in Mechelen? Deel het in een reactie!


Langer in België?

Plak er een weekend Knokke aan vast!


Headerfoto: © Aikonproducties Visit Mechelen

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment