Top
  >  Afrika   >  City guide Marrakech, Marokko
marrakech

Laatst bijgewerkt op december 2, 2020

Op nog geen vier uur vliegen van Nederland vind je de magische stad Marrakech. Het is een stad die in geen enkel opzicht met een Europese stad te vergelijken is. De duizenden kleine winkeltjes in de medina, het levendige plein Djemaa el Fna, couscous eten uit tajines en urenlang dwalen door de smalle straatjes. Lees snel verder en ontdek de bijzondere stad Marrakech.
Marrakech bestaat grofweg uit twee delen: het historische centrum (ook wel de medina genoemd) en de nieuwe stad. De medina bestaat uit smalle straatjes die in mijn ogen in een doolhofpatroon zijn aangelegd. Het kostte me aardig wat moeite om steeds het grote plein, Djemaa el Fna, te vinden. Dat doolhofpatroon blijkt een bewuste keuze in het verleden te zijn geweest. Als indringers vroeger de afgeschermde medina binnendrongen, zouden zij snel verdwalen en konden de bewoners hen gemakkelijk wegjagen of aanvallen. Nu is de medina voor iedereen toegankelijk.

Djemaa el Fna

Djemaa el Fna is het centrale plein in het centrum van Marrakech. Het is een levendig plein waar ’s ochtends traditionele Marokkaanse producten worden verkocht. ’s Avonds wordt het plein verbouwd tot groot openluchtrestaurant. Neem plaats aan één van de lange tafels en eet hier voor een prikkie. Vergeet ook zeker niet om een vers glas jus d’orange te halen bij een van de sinaasappelkramen. Een vol glas kost

marrakech-djemaa-el-fna

Medersa Ben Youssef

De oude Koranschool Ben Youssef is gebouwd rond 1570. In deze school verbleven ruim achthonderd studenten die sliepen in de kleine kamertjes rondom de binnenplaats. Neem de trap omhoog om een kijkje te nemen in deze kamers, waar twee tot acht studenten verbleven. In de grotere kamers die uitkijken op de binnenplaats verbleven de notabelen.

marrakech-Medersa-Ben-Youssef

Jardin Majorelle

Wil je tijdens je stedentrip Marrakech even ontsnappen aan de drukte van het centrum, breng dan een bezoek aan de beroemde botanische tuin Jardin Marjorelle. De tuin werd in 1924 aangelegd door een Franse schilder. Je vindt er vooral veel cactussen en ook de blauwe villa springt in het oog. Deze villa werd in 1980 gekocht door Yves Saint Laurent.

marrakech-paleismarrakech-jardin-marojelle

Paleis el Bahia

El Bahia is een gigantisch paleis dat aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd. Als de Marokkaanse koning in Marrakech is, verblijft hij vaak in dit paleis. Dan is het gesloten voor bezoekers.

Shoppen in de medina

Wie graag winkelt, zit hier goed. In de soeks vind je duizenden kleine kraampjes met tajines, satijnen sjaals, zilveren lampen, kleden en kruiden. Let wel op dat van je verwacht wordt dat je afdingt. Dit kan gerust een kwartier in beslag nemen. Vooral in de medina wordt soms meer dan twee keer zoveel gevraagd dan waar je uiteindelijk op uitkomt.
Marrakech-shoppen

Slapen in riad

Riads zijn traditionele Marokkaanse huizen of paleisjes met een binnentuin. De naam riad komt dan ook van het Arabische woord voor tuin. Rondom de binnentuin vind je enkele kamers en sommige riads beschikken over een dakterras. Het waren vaak huizen van de rijkere mensen uit de stad. Het is een absolute must om in een riad te verblijven tijdens je bezoek aan Marrakech. Ik verbleef in de prachtige Riad Dar Grawa, op loopafstandvan Djemaa el Fna.

marokko-slapen-in-riad

Kookworkshop Gemma

Mijn absolute hoogtepunt van mijn citytrip van de Marokkaanse kookworkshop bij Souk Cuisine. Gemma is Nederlandse, maar woont al jarenlang in Marrakech en kent de stad op haar duimpje. Met een internationale groep ga je de soeks in. Gemma geeft je wat geld, een boodschappentas en boodschappenlijstje. Onderweg vertelt ze waar je heerlijk kunt eten, waar je op moet letten in Marrakech en geeft ze de beste tips. Plan de kookworkshop dus niet op de laatste dag van je vakantie, zoals ik deed. Vervolgens ga je naar de keuken waar twee Marokkaanse vrouwen klaarstaan om te helpen met koken. De dag wordt afgesloten met een gezellig diner met alle zelfgemaakte hapjes.

Marrakech_SoukCuisine

Groente-tajine bij Souk Cuisine

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Marrakech? Deel ze hieronder met ons!

Psst. Do(n’t) tell!


>>Meer inspiratie ontdoen? Ontdek al onze city guides!<<


 

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment