Top
  >  Eten & Drinken   >  De 6 leukste kerstmarkten in Praag die je niet mag missen
kerstmarkten in Praag

Laatst bijgewerkt op december 19, 2022

Als je van kerst in het buitenland houdt, dan moet je naar Praag. Het duizelt van de kerstmarkten, de geur van glühwein komt je van meters ver al tegemoet en als je dan ook nog eens van lekker eten houdt, is het feest compleet. In dit artikel lees je alles over de 6 leukste kerstmarkten in Praag, inclusief locaties en data. ‘It’s the most wonderfull time of the year’. Wist je trouwens dat CNN en de New York Times Praag als dé kerstbestemming 2022 van Europa hebben benoemd? Pak die koffers maar snel in en genieten maar! 

Kerstmarkten in Praag

Vanaf eind november tot – meestal – 6 januari geniet je in Praag van de mooiste kerstmarkten. Het allerleukste is natuurlijk om de kerstmarkten te bezoeken met een gids, zodat je alles te weten komt over de typische lekkernijen, de kersttradities en andere informatie die alleen bij de locals bekend is. Dat geluk hadden we. Vier uur lang werden we meegenomen naar de leukste kerstmarkten in Praag. Onze Tsjechische gids grapte dat ze haar eerste tour deed toen ze nog bij haar moeder in de buik zat. Kun je nagaan hóéveel informatie ze te vertellen had. 

Kerstkoekjes, glühwein, warme chocomel, tredlník (een Praagse snack die je op iedere kerstmarkt tegenkomt) en andere lekkernijen zijn een mooie samenvatting van deze middag en avond. Alle kerstmarkten in dit artikel, op de eerste in dit lijstje na, zijn te voet te bezoeken.

Leuk weetje: kerst in Tsjechië wordt gevierd op 24 december en de kerstcadeautjes worden door ‘little Jezus’ (in het Tsjechisch Ježíšek) gebracht. Niemand weet overigens hoe ‘little Jezus’ eruit ziet en 70% van de Tsjechen is niet gelovig, maar ach. 

kerstmarkten in Praag

De leukste lokale kerstmarkt in Praag: Náměstí Míru

Als je al eens in Praag bent geweest, ken je vast het oude stadsplein met de bekende klokken. Met kerst is dat plein – uiteraard – volledig gehuld in kerstsferen. Die kerstmarkt komt dus zeker in dit lijstje voor. Toch krijgt de meest lokale kerstmarkt van Praag een eerste vermelding in dit lijstje. Op deze kerstmarkt zul je namelijk geen Engels of andere talen horen buiten Tsjechisch. Het euroteken op de borden is ook ver te zoeken. Hier komen namelijk alleen de locals uit Tsjechië. Hoe leuk is dat?

Je vindt deze kerstmarkt op het Náměstí Míru plein. Kom je met de tram? Dan stap je letterlijk op de kerstmarkt uit. Onze gids vertelde dat sommige Tsjechen amper hun woning uitkomen en het hele jaar door binnenblijven. Breekt Kerstmis aan? Dan weten ze niet hoe snel ze hun huis uit moeten om tijd door te brengen op deze kerstmarkt. 

Ook zul je merken dat het plein volstroomt na 17.00 uur. Na werktijd kunnen de Tsjechen niet wachten om te genieten van deze authentieke kerstmarkt waar rond deze tijd veel bekenden samenkomen.  

Locatie en data: Vredesplein (Náměstí Míru) 20-11-2022 tot 24-12-2022

Wenceslasplein

Hoewel het meer een lange straat is dan een plein, vind je deze behoorlijk grote kerstmarkt aan het Wenceslasplein. Talloze bruine kersthutjes staan naast elkaar opgesteld en uiteraard vind je ook hier de typische deegsnack tredlník, kokoskerstkoekjes, veel vlees en – uiteraard – glühwein.

Bezoek je de kerstmarkt zodra de avond valt? Loop dan eens omhoog via de trappen richting de ingang van het Nationaal Museum (Národní muzeum in het Tsjechisch) voor een prachtig uitzicht op de kerstmarkt vanuit een ander perspectief.

Een nóg beter uitzicht over Praag heb je vanuit de koepel van het museum. Een ticket hiervoor kost €10,- en reserveren is niet nodig. Met dit ticket kun je ook via een ondergrondse doorgang naar het nieuwe deel van het museum aan de overkant van de straat lopen. Je loopt dus letterlijk onder de wegen door. Bijzonder weetje: als je goed kijkt, zie je de sporen uit de tijd van het communisme nog in de vorm van kogelgaten aan de buitenkant van het museum.

Locatie en data: Wenceslasplein (Václavské náměstí), 26-11-2022 tot 6-1-2023

Klein maar fijn: Mariánské náměstí

Eén van de kleinere kerstmarkten in Praag, maar wel ontzettend mooi, omdat het tussen prachtige gebouwen ligt. Je vindt hier onder andere de prachtige bibliotheek, het stadshuis en een oude ‘townhall’ die van binnen omgebouwd is tot kleine kantoortuinen. 

Een kleine maar fijne kerstmarkt zullen we maar zeggen, middenin Old Town. 

Locatie en data: Mariánské náměstí, 26-11-2022 tot 6-1-2023

kerstmarkten in Praag

Staré Mesto: de grootste kerstmarkt van Praag

Van meerdere Tsjechen hebben we gehoord dat de kerstmarkt op het Staré Mesto plein, het Oude Stadsplein van Praag, niet écht Tsjechisch is. Te duur en te veel toeristen, zo wordt gezegd. Toch ligt de kerstmarkt er prachtig bij. Naast de Týnkerk vind je een enorme kerstboom inclusief twinkelende kerstlichtjes, heel veel eten en zonder dat je er erg in hebt, neurie je binnen no time alle kerstnummers mee. 

Toegegeven: het is er ontzettend druk en het klopt dat het eten duurder is dan op de lokale kerstmarkt. Toch is het een kerstmarkt die je, als je in Praag bent, niet over mag slaan. Nergens zoveel kerst als hier. Ga erheen voor de ervaring, en eet en shop lekker op andere markten. Dan combineer je het beste van twee werelden. 

Locatie en data: Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí), 26-11-2022 tot 6-1-2023

kerstmarkten in Praag

Náměstí Republiky

Deze kerstmarkt vind je op de rand van het oude en nieuwe stadsgedeelte van Praag op het Náměstí Republiky plein. Dit is ‘gewoon’ een gezellige markt vol houten kersthutjes en goed eten. 

Locatie en data: Plein van de Republiek (Náměstí Republiky), 26-11-2022 tot 24-12-2022

De kerstmarkt bij de burcht van Praag

Wil je in Praag naar het mooiste uitzicht over de stad? Loop dan via de prachtige Karelsbrug naar de overkant van het water. Volg vanuit hier de bordjes naar de burcht en betreed de treden richting de heuvel waar zich meerdere prachtige gebouwen van Praag bevinden, zoals de bekende burcht zelf en de kathedraal van Praag. Het leuke aan de winterperiode is dat je hier, op deze prachtige locatie met de kathedraal op de achtergrond, maar liefst anderhalve maand lang een hele knusse kerstmarkt vindt. 

Op de foto hieronder zie je het uitzicht waar je op getrakteerd wordt. Extra genieten met een warme chocomel of glühwein in de hand, toch?

Locatie en datum: Praagse Burcht (Pražský hrad), 23-11-2022 tot 6-1-2023

kerstmarkten in Praag

Kerst in Praag 

Naast alle kerstmarkten in Praag is natuurlijk ook de rest van de stad gehuld in kerstversieringen. Grote kerstbomen in markthallen, op stations, in winkels of gewoon buiten. De kerstnummers vliegen je om de oren als je lekker aan het struinen bent door de gezellige straatjes en natuurlijk is de hele stad mooi verlicht. Het is een waar paradijs om (de tijd voor) kerst te vieren in Praag. 

Wil je dit jaar nog genieten van alle kerstmarkten in Praag? Zorg dan dat je dit jaar nog in de auto, de trein of het vliegtuig springt en geniet van al het moois en de fijne sfeer. 

Dineren of een food tour

PS: heb je genoeg van alle kerstlekkernijen en ben je toe aan iets anders? Dan hebben we nog twee hele goede tips voor je. Restaurant Mlýnec, inclusief Michelinster, krijgt van ons een 10/10. De bediening, het drinken en vooral het eten is zo verschrikkelijk lekker dat we iedereen aanraden om hier je dag af te sluiten. De prijs ligt wat hoger dan je gewend bent in Tsjechië, maar daar krijg je veel, heel veel, voor terug: amuses, een heerlijk 3-, 4- of 5-gangenmenu, bijpassende wijnen en één groot spektakel als je voor het crème brûlée toetje gaat. Dit is dé gastronomische parel van Praag. 

Wil je jezelf, naast de kerstlekkernijen, nog meer onderdompelen in de Tsjechische gastronomie? Boek dan via deze website jouw food tour. George wist ons vanaf minuut één tot en met einde te boeien met leuke weetjes, hilarische feiten en ontzettend lekker eten. Onze smaakpapillen kregen het – op een positieve manier – flink te verduren. Deze unieke food tour moet eigenlijk écht op je Praag lijstje komen. Het allerleukste is dat je zelfs om tours op maat kunt vragen, zoals bijvoorbeeld een food tour met een kerstachtig tintje. Genieten!

Uitbuiken en uitrusten na alle kerstmarkten, de tours en al het eten kan in het fijne Mamaison hotel. Je slaapt hier vanaf €110,- per nacht en als je de volgende ochtend weer wat ruimte in je maag hebt, raden we zeker aan om bij het ontbijt aan te schuiven.

Meer informatie over Tsjechië

Meer informatie over Tsjechië vind je via Visit Czech Republic.

Wil je meer over andere bezienswaardigheden van Praag te weten komen buiten kerst? Lees dan hier meer over een eerder bezoek aan Praag.

post a comment