Top
  >  Dagje Weg & Festivals   >  City Guide Nijkerk
city-guide-nijkerk

Laatst bijgewerkt op december 3, 2020

Vanaf de snelweg, wanneer je Nijkerk in rijdt, zie je de trots van de stad: de toren van Nijkerk. Beklim de ruim 60 meter hoge toren tijdens een privé rondleiding. Geniet van de beiaardier die live de beiaard aan het bespelen is. Leer over de geschiedenis van de stad zoals de tabakshandel die zorgde voor welvaart. Leg je boot aan in de haven of neem een duik in het water bij het nabijgelegen strand Hulckesteijn of Nulde. Prikkel je smaakpupillen tijdens een rondleiding op de wijngaard van Nijkerk en geniet van vernieuwde en hippe horeca gelegenheden. 24 Uur in Nijkerk? Dit is wat je moet doen!
Maar eerst een stukje geschiedenis..
Nijkerk zit in een hoek van Gelderland en grenst aan Utrecht. Vroeger werd er veel gevochten om dit gebied, totdat Nijkerk in 1413 stadsrechten krijgt. In de middeleeuwen krijgt Nijkerk voor het eerst een centrum en wordt er een kerk gebouwd.
City guide Nijkerk
In de tijd dat ontdekkingsreizen werden gemaakt, vertrekken een aantal Nijkerkers naar Nieuw Nederland. Met de ontdekkingsreizigers komt de tabaksplant mee vanuit Amerika. Een gewas dat goed in Nijkerk weet te groeien. In de achttiende eeuw komen overal tabaksvelden en grote schuren waar de tabaksbladeren worden gedroogd. Rijke inwoners van Nijkerk en Joodse immigranten verhandelen de tabak. De tabaksindustrie is goed voor de stad. Mooie grote huizen worden er gebouwd en er komen veel pakhuizen waar de tabaksbladeren worden opgeslagen. Als kroon op het werk wordt in 1776 een nieuwe toren op de kerk gebouwd. Uit de tropen komt een nieuw tabak die van betere kwaliteit en ook nog eens goedkoper is. Dit brengt een einde aan de tabaksindustrie in Nijkerk. Toch blijft het bedrijvig in de stad. Zo is er iedere maandag een markt, die allerlei boeren uit de regio trekt. Op het plein is de wekelijkse veemarkt. Op de hoek van het Singel is de botermarkt en op het Molenplein en de Oosterstraat is de eiermarkt.
Inmiddels is Nijkerk een stad met ruim 40.000 inwoners afkomstig uit ruim 20 landen. Elk jaar wordt de boerenmaandag gevierd ter herinnering aan de veemarkt.
Vrijdag ochtend: bezoek de markt en de winkeltjes
Iedere vrijdag is er markt in Nijkerk. Op het plein, staan er diverse kraampjes met kleding, groente, fruit en andere producten. Naast de markt zijn diverse winkels te vinden. Van grotere ketens zoals Hunkemöller en Vero Moda, vind je er ook kleinere boetiekjes.

City guide Nijkerk

Één van de winkelstraten in Nijkerk met uitzicht op de toren

Tijd voor de lunch: Ei8ht
Laad op bij Ei8ht voor een goede bak koffie met gebak of een heerlijke lunch. Neem plaats op het terras, dat uitkijkt op de markt, of binnen aan de tafels of de bar. Probeer vooral één van de lunchbroodjes zoals de hotdog, pulled pork of de Mexicaanse bol. Je zult niet hongerig weggaan!
City guide Nijkerk
Cultuur snuiven: de Toren van Nijkerk
Op de luidzolder werden vroeger de klokken geluid. Dit is het oudste gedeelte van de toren en werd gebouwd in 1461. Vanwege de hoogte van de toren, maakte ook de brandweer gebruik van de ruimte. Zij hingen hun slangen hier op om te drogen, zo vertelt Henk tijdens een rondleiding in de Toren.
City guide Nijkerk
De toren staat naast de kerk. Bijzonder aan deze constructie, is dat de toren geen kerktoren is, maar een stadstoren en daarmee dus eigendom van de gemeente. De gemeente gebruikte de toren niet alleen als prestige object, maar ook als communicatiemiddel voor de stad en diende het als uitkijkpunt om te zien wat de vijand aan het doen was.
City guide Nijkerk
De tabakshandel leverde niet alleen de telers en handelaren veel geld, maar ook de gemeente. Met dit geld werd de vervallen toren vervangen voor een mooiere toren in 1776. Als herinnering aan de welvaart van Nijkerk zie je details zoals randen van tabaksbladeren bovenop de toren, maar ook in de kerk.
Ambtsjonkers, die in het gemeentebestuur zaten, wilde een carillon hebben als prestige object. Omdat deze klokken enorm groot en zwaar waren, heeft het stadsbestuur de hulp van de boeren ingeroepen, die met behulp van paarden de klokken naar boven hebben gehesen. De voorwaarde was dat er elke week, op maandag, tijdens de markt het carillon bespeeld zou worden. En die traditie wordt tot de dag van vandaag nog steeds voortgezet, ondanks dat er op maandag geen markt meer is.
City guide Nijkerk
Het carillon is aangesloten op het uurwerk van de toren, daarom is hij nog regelmatig te horen, namelijk elk kwartier van de dag. Deze melodieën worden automatisch afgespeeld door middel van een gigantisch grote koperen speeltrommel uit 1779. De trommel telt 7.000 gaatjes waar toonstiften kunnen worden ingestoken. Als de trommel draait komt zo’n stift langs een hefboom en dat zorgt ervoor dat één van de 70 hamers een slag geeft. Samen zorgen deze stiften dus voor een melodie. Elk half jaar worden deze melodieën vervangen door andere melodieën. Daarnaast speelt iedere vrijdag de beiaardier de beiaard, waardoor de carillon ook nog handmatig wordt bespeeld. Tijdens de markt en op koopavond kun je de beiaardier horen spelen. In de zomer kun je zelfs genieten van specifieke concerten op de donderdag avond die gegeven worden door bekende beiaardiers. In mei, tijdens de Meideun, spelen studenten op de beiaard.
City guide Nijkerk
Dorstlessen: bezoek de Wijngaard Aan de Breede Beek
Dit is natuurlijk te gek: in zo’n klein stadje als Nijkerk, zit wijngaard Aan de Breede Beek dat prachtige wijnen, maar ook likeuren en grappa, produceert die diverse internationaal prijzen in de wacht hebben gesleept. En dat is te proeven ook (typ ik, al nippend aan mijn glaasje koffie likeur van Aan de Breede Beek)!
City guide Nijkerk
Er zijn twee grote velden waar de druivenplanten staan. Alles wordt met de hand geplukt. Zo wordt de kwaliteit van de druif goed bewaakt. In totaal staan hier zo’n 7500 planten. Per plant zijn er gemiddeld 12 takken met 3 trossen druiven per tak. Op dit moment beginnen de trossen te komen. Afhankelijk van het weer, kunnen ze ongeveer in oktober de druiven gaan plukken. Uiteindelijk gaan er jaarlijks 15.000 flessen in de verkoop.
City guide Nijkerk
Waarschuwing: na een mega enthousiaste rondleiding door Raymond, het horen van het verhaal van deze wijngaard met de gigantisch uit de hand gelopen hobby en het proeven van de wijnen en likeuren ben je verkocht. Nooit geweten dat Hollandse wijnen zo goed zijn.
Na afloop hebben wij diverse flessen ingeslagen. Een slijterij in Nijkerk waar tevens deze flessen verkocht worden is: De Moor. Mocht je dus spijt krijgen, zoals wij, kun je hier je wijnvoorraad nog uitbreiden. Maar goed nieuws: ook online zijn de producten te koop. Ik zit voorlopig dus wel goed!

City guide Nijkerk

Slijterij De Moor

Liever iets in de buurt proeven? De wijnen van Aan de Breede Beek worden ook geserveerd in restaurant Rijks van het Rijksmuseum en bijvoorbeeld wijnbar VinVin in Utrecht.
Tijd voor een bodem: Menam Thai restaurant
Na het proeven van al dat lekkers, begin je vast trek te krijgen. Gek op Aziatisch eten? Dan moet je zeker weten hier wezen! Menam is net een jaar oud en draait al op volle toeren. En dat is ook niet gek: het eten is er fantastisch! Van heerlijke Tom Kha soep, Nam Tok salade of Satay als vooraf, tot Phad Thai, Panang en Massaman curry als hoofd.
City guide Nijkerk
City guide Nijkerk
Niet zo’n fan van Aziatisch eten? Dan is de volgende tip the place to be!
Lange avonden bij Alberto’s
Alberto’s, met zijn ruime terras, restaurant en hippe wijnbar, is the place to be! Bij deze Italiaan ben je welkom voor een lunch, je kunt er uitgebreid dineren, binnen in de wijnbar lekker borrelen terwijl de DJ wat plaatjes draait én genieten van proeferijtjes zoals een wine-, beer- of G&T tasting.
City guide Nijkerk
Bij de DAILY kun je Italiaanse delicatesse kopen en afhaalgerechten meenemen zodat je thuis kunt nagenieten.
City guide Nijkerk
Time to call it a night: Hotel De Roode Schuur
Oogjes dicht en snaveltjes toe doe je natuurlijk in viersterren hotel de Roode Schuur. Deze schuur, is omgetoverd tot een modern designhotel met ruim 60 suites. De kamers zijn ruim opgezet en mooi ingericht. Een aantal suites beschikken over een apart ligbad, dat los van de badkamer in de suite aanwezig is en andere suites hebben weer een eigen terras. Daarnaast heeft het hotel een wellness ruimte inclusief sauna, een restaurant Meadows en bar.

Vergeet vooral niet de klompjes voor je kamerdeur te zetten als ‘Do not disturb’ teken. Ziet er vooral de ochtend erna erg leuk uit wanneer je door de gang loopt.
City guide Nijkerk
Na een goed ontbijt is het tijd om het hotel te verlaten en Nijkerk verder te ontdekken..
City guide Nijkerk
Energy boost: Coava
De dag kan niet beter beginnen, dan met een bak vers gebrande koffie van Coava. Mocht je de avond ervoor hebben doorgehaald, wat energie kunnen gebruiken of net als wij gewoon gek op koffie zijn, dan is dit toch écht wel de hotspot van Nijkerk waar je moet wezen.
City guide Nijkerk
En niet alleen voor de koffie en diverse vers gemaakte taarten, maar ook voor lunch gerechten zoals een ruim aanbod tosti’s en het huisgemaakte (en dus mega verse) schepijs! Het ijs wordt regelmatig afgewisseld. Verandering van spijt doet eten.. Zo kun je nu genieten van Bueno, Daim of Monchou smaken, binnenkort maken deze plaats voor smaken zoals Kinder, Tony Chocolony’s salted caramel of natuurlijk zwart ijs.
City guide Nijkerk
Nu je weer op scherp staat, is het tijd voor een lesje geschiedenis..
Geschiedenisles in het Museum Nijkerk
In het pand waar het Museum van Nijkerk gevestigd zit, zat vroeger een gasthuis, wat later als school en pakhuis werd gebruikt. Beleef de geschiedenis van deze middeleeuwse stad in het museum of ga samen op pad en leer meer over Nijkerk tijdens een stadswandeling.
Het museum telt vier verdiepingen, heeft een tuin waar tevens een tabaksplant te bewonderen is en een zaaiing van de bekende rode beuk bij Huize De Brink: het oudste huis van Nijkerk.

City guide Nijkerk

Achtertuin Museum Nijkerk met de nieuwe rode beuk

De  familie Callenbach waren één van de belangrijkste uitgevers binnen de protestants-christelijke zuil van Nederland. Museum Nijkerk verzamelt alle uitgaven en heeft inmiddels de grootste collectie Callenbachboeken van Nederland.
Daarnaast wordt er op een interactieve manier, doormiddel van video’s en straks ook virtual reality, kennis gemaakt met de geschiedenis van de stad, zoals het ontstaan, de tabakshandel, de bekende toren, maar ook de struikelstenen, waar er inmiddels 54 door de stad van te bewonderen zijn ter herdenking van Joodse overledenen.
City guide Nijkerk
Het museum ligt aan de route van het Westerborkpad. Daarom is er in het museum een expositie over het Westerborkpad aanwezig.
Het museum Nijkerk is alles behalve een stoffig museum! Het is inspirerend, modern, vernieuwend en hartstikke interessant vanwege de geschiedenis. Wij kregen een rondleiding van Saskia, die haar verhaal vol enthousiasme deed.
Ter land ter zee en in de Brasserie
Brasserie de Vuurtoren is gelegen aan de haven van Nijkerk. Een fijne plek op een zonnige dag! Er is een ruim terras aanwezig, dat uitkijkt op de boten in de haven. Binnen in de brasserie is enorm veel ruimte om heerlijk te lunchen of dineren.
City guide Nijkerk
Als afsluiter van je bezoek aan Nijkerk, is de brasserie een fijne plek om te lunchen. Probeer vooral de burger! Een gigantische Black Angus burger die heerlijk is bereid, met vlees van de lokale slager.
Tot slot..
Lang niet alles hebben wij kunnen ontdekken tijdens onze 24 uur in Nijkerk. Nijkerk heeft meer. Zo kun je zomers je hart ophalen bij Strand Hulckesteijn of Nulde, waar je lekker kunt genieten van de zon aan het strand, of actief het water in kunt gaan per boot of door middel van watersport. Voor bootliefhebbers is de haven heaven. Huize De Brink is het oudste huisje van Nijkerk en uiteraard leuk om eens langs te lopen. Achter het huis staat een gigantisch grote rode beuk. Zoals besproken bij het museum, staat daar nu een zaaiing. Deze komt dus van de échte beuk, die helaas aan het doodgaan is. Naast het huis staat een kruidentuin, waar je tot voor kort gratis verse kruiden mocht plukken. Helaas is de kruidentuin tegenwoordig niet meer in onderhoud, maar desalniettemin leuk om even langs te lopen.
City guide Nijkerk
Het 192 Museum is een ode aan Demis Roussos en Radio Veronica en is er ook nog het stoomgemaal Arkemheen, die je kunt bewonderen.
Nijkerk verrast! De inwoners zijn enorm vriendelijk en geïnteresseerd, je wordt er echt met open armen ontvangen en er is genoeg te doen: van cultuur snuiven, stukje geschiedenis, vernieuwende horeca concepten in hippe jasjes, de wijngaard, het strand en natuurlijk de haven. Zeker een aanrader wanneer je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende weekendje weg of wanneer je aan het cityhoppen bent.
City guide Nijkerk
Wat zijn jouw favoriete plekken in Nijkerk?

Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment