Top
  >  Azië   >  City guide Ubud, Bali
ubud-travel-rumors

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Tijdens mijn rondreis door Bali had ik na 5 dagen in Ubud nog geen genoeg van deze leuke plaats. Daarom besloot ik na mijn verkenning van het noorden van het eiland weer terug te keren naar dit artistieke plaatsje in het midden van Bali. Het is er zo leuk! Reden genoeg om jullie mee te nemen langs de leukste hotspots in Ubud.

De markt in Ubud

Aan de hoofdstraat van Ubud vind je een grote markt. ’s Ochtends is het een groente- en fruitmarkt voor de locals, maar rond een uur of 9 wordt het omgebouwd tot souvenirmarkt voor toeristen. Ubud staat bekend als kunstenaarsdorp en dat weerspiegelt de markt heel goed. Je kunt er terecht voor het mooiste houten servies, de leukste zilveren sieraden, meest gekleurde sarongs en schilderijtjes. Een leuk aandenken aan je reis door Bali of een souvenir voor familie scoor je hier sowieso.

Ubud Travel Rumors 6

Afdingen op de markt. Ik betaalde 70.000 rupiah (4 euro) voor 2 hartjeskommetjes

Tempels in Ubud

Het overgrote deel van de bevolking van Bali is Hindoeïstisch. Dat zie je niet alleen aan de vele offerbakjes van kokosbladeren die voor elk huis en elke winkel liggen, maar ook aan de vele tempels in dit dorp. Pura Taman Saraswati ligt aan de hoofdstraat van Ubud en een prachtig tempelcomplex. Mocht je een tempel bezoeken, neem dan voor de zekerheid een sarong mee om je schouders en knieën te bedekken. Dit is bij sommige tempels nodig. Bij de tempel Pura Taman Saraswati kun je ’s avonds ook een Balinese dansvoorstelling bezoeken wat bijzonder is om mee te maken.

Ubud Travel Rumors 5

Pura Taman Saraswati

Rijstvelden in Ubud

In Ubud hoef je maar een zijstraat in te slaan en je staat midden tussen de rijstvelden. Ik volgde een bordje op de hoofdstraat met ‘secret rice field walk’ en kwam op een prachtige plek terecht. Halverwege de route zit een leuke warung waar je voor een paar euro wat kunt eten en drinken. Op ongeveer een half uurtje van Ubud liggen de Tegallalang-rijstterrassen. Deze terrassen zijn echt prachtig, maar een stuk toeristischer.

Ubud Travel Rumors 7

Tegalalang rijstvelden

Boek een fietstocht door Ubud

In Ubud boekten we een fietstocht vanaf Mount Batur richting Ubud. ’s Ochtends word je opgehaald met een busje en in een uurtje rijd je naar Mount Batur. Hier begint de downhill fietstocht. Je hoeft dan ook nauwelijks te trappen, dus zwaar is het niet. In het begin kan het wel wat spannend zijn, want je gaat flink hard heuvelafwaards. In ongeveer 29 kilometer fiets je weer terug richting Ubud door rijstvelden en langs lokale dorpjes. Het fietsgedeelte vond ik ontzettend leuk. Helaas was de tour verder erg toeristisch en opgezet om extra geld te verdienen. Een volgende keer zou ik alleen de fietsen huren en zelf een mooie route bepalen in plaats van een tour, want het fietsen in deze omgeving is erg mooi. Voor de fietstour betaalden wij 237.000 rupiah per persoon (ongeveer 14 euro).

Vulkaan Mount Batur

Dit was letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Ubud. Om 02.00 uur ’s nachts stond de wekker om een half uurtje later opgehaald te worden met een busje. In een uurtje reden we naar de voet van de vulkaan Mount Batur. Met een zaklamp in onze hand begonnen we aan een tocht die een stuk zwaarder was dan ik dacht. Over rotskeien klommen we in ongeveer twee uur naar boven. Eenmaal bovenaan kwam de zon al op en wat was dat prachtig! We waren verre van de enigen, maar er was genoeg plek voor een mooie uitzicht. Na een klein ontbijtje, waarvan een deel door de apen boven op de berg gestolen werd, begonnen we aan de weg terug, die gelukkig een stuk gemakkelijker was. De Mount Batur Sunrise Tour kun je in Ubud op vele plekken boeken. Wij boekten deze tocht bij ons hotel Three Dewi’s Guest House voor 300.000 rupiah per persoon (ongeveer 18 euro).

Ubud Travel Rumors 1

Zonsopkomst vanaf Mount Batur

Doen: boek een kookcursus in Ubud

Ook enorm leuk om te doen: een kookcursus! Midden tussen de rijstvelden leerden een groepje Balinese vrouwen ons in 3 uurtjes de lekkerste gerechten maken. Van tonijnsaté tot tonijn in bananenbladeren en van Balinese pannenkoekjes tot een basissaus die voor bijna alles gebruikt wordt. Naderhand ga je met de hele groep aan tafel en is het smullen geblazen! De kookcursus kostte ons 250.000 rupiah per persoon (ongeveer 15 euro) en boekten wij bij ons hotel.

Ubud Travel Rumors 8

Kookcursus in Ubud

Overnachten in Ubud

Omdat ik twee keer in Ubud ben geweest, kan ik twee verschillende guesthouses/homestays aanraden. Ik heb 4 nachten verbleven in Three Dewi’s Guesthouse en 3 nachten in Raka Homestay. Beide hebben een hele goede prijs-kwaliteitverhouding en liggen op een perfecte locatie vlakbij de hoofdstraat maar net niet in de drukte. Verwacht niet teveel luxe, maar wel een schone kamer met een eigen badkamer met warm water en elke ochtend een gratis ontbijtje. De wifi werkt op beide plekken niet top, daar moet je wel rekening mee houden.

Eten en drinken

Over eten en drinken hoef je je in Ubud niet druk te maken. Er is zoveel keuze! Europees of Aziatisch, je kunt het overal krijgen. In een warung (lokaal restaurant) eet je goedkoop de lekkerste Aziatische gerechten en bij de westerse tentjes krijg je de mooiste smoothie bowls, toast met avocado en een gepocheerd eitje en lekkerste Italiaanse pizza’s.


Ben je van plan om naar Indonesië te reizen? Lees hier meer over dit prachtige land.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment