Top
  >  Dagje Weg & Festivals   >  Colours of Ostrava, Tsjechië
Colours-of-ostrava

Vorige week was ik op het Colours of Ostrava festival in Tsjechie. Een vier dagen durend festival op een wel heel unieke locatie: Vitkovice. Dit jaar vond de 16e editie plaats met meer dan 350 optredens. Het grootste festival van Tsjechie, wat veel bezoekers uit de buurlanden trekt. Volgens The Guardian behoort dit festival bij de 10 beste van Europa, maar toch onder Nederlanders nog vrij onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen en waarom, vertel ik je nu!
Maar eerst even over de locatie..

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Colours of Ostrava

Lower Area of Vitkovice

In 2007 werd Lower Area of Vitkovice geopend, een Nationaal monumentaal gebied tussen de Hlubina mijn, Coking Plant en Blast Furnace staalproductie. Het meest unieke aan deze plek, is dat onder de grond je mijnbouw vindt en boven de grond de staalfabriek. Hetgeen wat dus uit de grond werd gehaald, werd direct bewerkt tot product. Los van elkaar is dit niet speciaal, maar beiden op dezelfde plek is echter uniek. Op dit moment wordt er zelfs met UNESCO gesproken over een opname in hun wereldbekende lijst met erfgoeden.
Festival Colours of Ostrava Tsjechië
Gedurende het jaar kun je dit terrein bezoeken, maar eens per jaar wordt het dus omgetoverd tot festival terrein met allerlei kleurrijke tenten, hippe foodtrucks, het werk van graffiti kunstenaars en nog veel meer!
Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Transport van en naar Colours of Ostrava

Ben je al in Tsjechie en reis je van een andere stad om het festival te bezoeken, dan krijg je met je festival ticket 50% korting wanneer je met de treinen van Ceske Drahy reist. Wel goed om te weten: zorg tijdens het festival dat je bij de daarvoor aangewezen stand een stempel op je treinticket krijgt. Zo weet het trein personeel op de terugweg dat je daadwerkelijk op het festival bent geweest en riskeer je niet de kans dat je alsnog het volledige bedrag moet betalen.
Vanaf het centrum kun je in ongeveer 20 minuten naar het festival terrein lopen. Ook gaan er trams: tram 1 en 2. Ook zijn er rondom het festival voldoende taxi’s te vinden, indien je die graag wilt nemen.
Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Accommodatie Ostrava

Ostrava blijft een kleine stad, houd hier dus rekening mee als je van plan bent het festival te gaan bezoeken. Er zijn namelijk niet enorm veel hotels, dus je hebt kans dat je al snel op een camping in een tent beland. Wat dat betreft weer voldoende keuze.
Kies je wel voor wat meer luxe en wil je in een hotel verblijven, zorg dan dat je ruim van te voren boekt zodat je nog keuze hebt. Tevens maakt het niet veel uit waar je hotel gelegen is. Het terrein is goed te bereiken met taxi, openbaar vervoer en vaak zelfs wandelend.
Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Line-up Colours of Ostrava

Ook dit jaar stonden er weer grote namen op het programma. Denk aan Alt-J, een Indie Rock trio uit Engeland, de welbekende Birdy en Norah Jones, de uit Amerika afkomstige Imagine Dragons, Jamiroquai met zijn iconische lichtgevende hoed, singer-songwriter LP oftewel Laura Pergolizzi, Michael Kiwamuka en nog veel en veel meer! Naast de 2 grote podia, zijn er verdeeld over het terrein ook nog kleine podia te vinden waar bandjes aan het optreden zijn. In totaal zijn er 14 podia waar muziek optredens plaats vinden.

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Weer of geen weer, een feestje is het sowieso!

Volwassenen en kinderen

Colours of Ostrava is voor iedereen en dat maakt dit festival zo bijzonder. Na wat leuke gesprekken met locals, kom ik er al gauw achter hoe gemoedelijk dit festival is. Ja er wordt gedronken en ja je neus zit af en toe vol met een puf-puf-pass wiet geur maar he, als dat alles is. Mensen zijn vrolijk, dansen de hele dag door, bluswagens rijden rond om verkoeling door middel van nevel te bieden en er wordt veel gelachen. Baby’s en jonge kinderen worden voorzien van gehoorbescherming (koptelefoon) die bij de hoofdingang wordt aangeboden. Hierdoor is de mix groot en dat maakt de sfeer goed. Van baby’s tot senioren: iedereen is welkom.

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Het festival is kindvriendelijk met speciale gehoorbescherming

Niet alleen de diverse muziekstijlen zorgen voor een goede mix, ook de kids playground inclusief babysitters maken het voor muziekliefhebbers met kids mogelijk om het festival te bezoeken.
Op het family park kun je terecht voor optredens van diverse bandjes, clowns, dansers die lesgeven en theatervoorstellingen.

Maar er is meer..

En alsof bovenstaande nog niet genoeg is, worden er op het terrein allerlei andere activiteiten georganiseerd verdeeld over 6 podia/workshop ruimtes. Zo vinden er lezingen en discussies plaats, kun je één-op-één meetings inplannen, zijn er bekende auteurs die een voordracht doen uit hun werk en zijn er bekende reizigers die over hun avonturen komen vertellen.
Ook kun je het terrein vanaf een andere kant bekijken. Voor 190 CZK kun je per lift (en dan per trap) de Bolt Tower in om vervolgens te genieten van een waanzinnig uitzicht over het festival terrein.

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

De Bolt Tower

Foodtrucks & Bars

Er is een ruime keuze aan eten en drinken. Van hippe bars van Captain Morgan en Jack Daniel’s tot branded cocktail bars van bijvoorbeeld H&M. Liever een wijntje of een biertje? Dat kan natuurlijk ook gewoon.

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Vers gemaakte chips

Voor wat betreft het eten is het een walhalla voor food lovers. Of je nou vegan eet, een vitamine boost wilt of gewoon een lekkere hap: alles is aanwezig!

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Aardappelen met een heerlijke knoflook saus

Tickets Colours of Ostrava

Het vier dagen durende festival is in zijn geheel als slechts één dag te bezoeken. Koop je Early Bird tickets, dan betaal je 1500 CK voor een dagpas en 1700 CZK voor een vier dagen pas. Enige nadeel: de line-up is dan nog niet bekend gemaakt. Nadat deze bekend is, betaal je 2000 CZK voor een dagpas en zo’n 2700 CZK voor een vier dagen pas. Prijzen zijn afhankelijk van de vraag en kunnen dus omhoog gaan.

Festival Colours of Ostrava Tsjechië

Alles kan en mag op Colours of Ostrava

En dan nog even dit..

Drugs zijn niet toegestaan, en ook je trouwe viervoeter niet. Foto’s en filmpjes maken? Dat mag. Maar dan wel met een kleine (hobby) camera of mobiel. Dus laat je collectie aan lenzen met spiegelreflex camera thuis. Je kunt op het terrein gewoon pinnen, er is op specifieke plekken Wi-Fi en je kunt je telefoon opladen. Oh ja, en zorg vooral dat je geniet. Voordat je het weet is het weer voorbij!
Klik hier voor meer info over het festival Colours of Ostrava of over de stad Ostrava.

Psst. Do(n’t) tell!


 

post a comment