Top
  >  Europa   >  6 leuke dingen om te doen in Dublin, Ierland

De hoofdstad van Ierland is zoveel meer dan alleen Guinness. Dublin bruist en kent een rijke historie, mooie plekken en een fijne vibe. Het centrum is compact en een goede optie voor een city trip!

Wandel langs de oevers van de Liffey

De rivier de Liffey loopt midden door Dublin en mondt uit in de zee. Langs de rivier staan prachtige huizen en diverse bruggen om de rivier over te steken. Zoals de in Dublin beroemde Ha’penny bridge, waar men vroeger een halve penny tol moest betalen om over te steken. Onderweg vind je diverse fijne plekjes om koffie te drinken of te lunchen.

Spot de gekleurde voordeuren

Bijna elk huis in Dublin heeft een gekleurde voordeur. Het verhaal gaat dat dit is zodat de dronken mannen na een nacht doorhalen in de pub, niet het verkeerde huis binnen zou lopen. Of het een legitiem verhaal is? Geen idee. Maar het levert vrolijke straatgezichten op.

Victoriaanse huizen met gekleurde voordeuren


Vooral buiten het oude centrum staan prachtige statige huizen in Victoriaanse stijl met gekleurde voordeuren. Van felblauw tot geel en roze. Rondom de groene parken die de stad rijk is, staan de meest prachtige huizen. In andere buitenwijken staan oude arbeidershuizen. Stippel een wandelroute langs de parken uit, zo zie je het meeste van de stad buiten het centrum om en krijg je een goede weergave van de stad zelf.

Typische Ierse arbeidershuizen in de buitenwijken

Drink Guinness als een echte Ier

Vooruit, het is misschien cliché, maar eigenlijk is een bezoek aan Dublin niet compleet zonder Guinness te hebben gedronken in een Ierse bruine pub. De stad heeft ruim achthonderd pubs, meer dan genoeg keuze dus! Met name in het populaire Temple Bar District vind je er veel. Het is er altijd gezellig en vaak is er live muziek. Bestel een pint en geniet van de atmosfeer in de pub en de vrolijke brallende Ieren.
Wil je het het naar een next level tillen? Bezoek dan het Guinness Storehouse, waar het bier gebrouwen wordt. Je kunt een tour boeken en een proeverij houden.
Guinness

Wandel rondom het historische Trinity College

Op het complex van het eeuwenoude Trinity College vind je een van de mooiste bibliotheken van de wereld. Rijen vol boeken, verdeeld over diverse verdiepingen.

Bibliotheek Trinity College


Hier ligt ook het Book of Kells. Het boek werd rond 800 geschreven door Keltische monniken en staat vol prachtig gedetailleerde illustraties. Een belangrijk artefact waar de Ieren ontzettend trots op zijn. Na het bezoek aan de bibliotheek is het ook de moeite waard om een rondje over het prachtige complex te lopen. Trinity College werd opgericht in 1546 en wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een van de meest prestigieuze universiteiten.

Het indrukwekkende compex van Trinity College

Bezoek de imposante kliffen van Howth

Iets ten noorden van Dublin ligt het idyllische vissersdorpje Howth. Met de forensentrein Dublin Area Rapid Transit railway (DART) ben je in twintig minuten in een compleet andere wereld. Een enkeltje kost ongeveer 3 euro. Van het bruisende Dublin kom je terecht op het Ierse platteland met glooiende heuvels en indrukwekkende kliffen. Wanneer je het station uitloopt, staat daar een touristpoint. Hier hebben ze een plattegrond van Howth en de omgeving waar meerdere wandelingen op staan. Allemaal beginnen en eindigen ze bij het dorp en voeren ze je langs de prachtige kliffen. Eindig de dag met lekkere vettige fish and chips van Beshoffs aan de haven van het vissersdorpje.

Vier St. Patrick’s Day in Dublin

Dé nationale feestdag van de Ieren: St. Patrick’s Day. Met name in Dublin wordt de feestdag op 17 maart groots gevierd. De dag is een ode aan de heilige Patricius, de beroemdste missionaris uit de geschiedenis van Ierland. Tevens de persoon die het beroemde groene klavertje heeft geïntroduceerd als symbool voor de heilige drie-eenheid. Patricius stierf op 17 maart. In Dublin wordt het gevierd met een grote parade met praalwagens door de stad en iedereen gaat in het groen gekleed de straat op. Een grote gezellige boel dus! Regel wel ruim van te voren een accommodatie, de feestdag is immens populair.
Ben jij al in Dublin geweest? Of heb jij nog tips die niet mogen ontbreken in dit lijstje? Laat het weten in de comments!


Volg jij ons al op social media? Via Instagram kun je live meegenieten van onze avonturen die wij delen op onze Insta Story en tijdlijn. Op Facebook delen we alle artikelen, zodat je zeker weet dat je niets mist. Wil jij helemaal niets missen? Zorg dan dat je je aanmeldt voor de nieuwsbrief! Deze versturen wij 1x per week met alle laatste berichten. Reis met ons mee en volg ons!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment