Top
  >  Europa   >  24 uur in Pécs, Hongarije

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

Eén dag, 24 uur, in de op vier na grootste stad van Hongarije. Dat moest geen probleem zijn om zoveel mogelijk sfeer te proeven, dachten wij. Het leek ons immers geen Rome, Madrid of Athene. Qua grootte en inwonertal (170.000) klopte dat, qua sfeer absoluut niet. De meest mediterrane stad van Hongarije heeft ons positief verrast. Niet voor niks werd Pécs in 2010 uitgeroepen tot één van de culturele hoofdsteden van Europa.

Spaans uitziende pleinen, typisch Italiaanse steegjes en veel Griekse en Turkse bouwwerken veranderden ons grijze, grauwe vooroordeel in een haast Zuid-Europese ervaring. Buiten dat was er nog iets dat ons verraste. Iets wat juist tegenovergesteld is aan grote Zuid-Europese steden. Het is er namelijk schoon. Heel schoon. Je vindt er werkelijk niets van vuil op straat, roken is op veel (openbare) plaatsen niet toegestaan en het is niet dat we er bewust naar gezocht hebben, maar een zwerver of bedelaar hebben wij niet gezien.

24 uur in Pécs, Hongarije

De binnenstad

Sfeer proeven dus. Dat was één van onze doelen. En wat is nou dé manier om in een zo kort mogelijk tijdsbestek, zoveel mogelijk sfeer te proeven? Juist, met behulp van een plaatselijke bruiloft. Het eigenlijke doel van onze stedentrip door Oost-Europa. En wat voor bruiloft! Werkelijk alles was uit de kast te halen om er een onvergetelijke dag van te maken.

Het gemeentehuis, de prachtige kathedraal, paard en wagen, treintje door de stad, bloemen, muziek en een groot feest. En dit alles op z’n Hongaars. De grote hoeveelheden eten en vooral drank, zorgden ervoor dat we niet alleen sfeer geproefd hebben. Vanaf 15.00 ’s middags bleven ze maar komen en om 04.00 ’s nachts was het voor ons tijd om te gaan.

In de uren rond de bruiloft hebben we zoveel mogelijk proberen te zien van Pécs. Het centraal gelegen Széchenyiplein, de dom (kathedraal) van Pécs, het stadhuis, de gezellige winkelstraatjes en de vele terrassen. Alles is er mooi, schoon en goed onderhouden.

24 uur in Pécs, Hongarije

Eén van de winkelstraatjes in Pécs

Bezienswaardigheden

En Pécs heeft nog een paar indrukwekkende bezienswaardigheden. De begraafplaats Cella Septichora, het Early Christian mausoleum en Early Christian chapel staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het beste totaalplaatje van al dit moois, krijg je op het hoogste punt van de stad, Tettye. Pécs stond niet boven aan de bucketlist, maar spijt van ons bezoek hebben we allerminst. Oh en mocht je tijd over hebben (en niet zoals wij genoeg drank hebben gehad), breng dan nog even een bezoek aan Villány. Een klein dorpje in de buurt, groot geworden dankzij de plaatselijke Villány-wijn.

24 uur in Pécs, Hongarije

Kathedraal

Na Pécs reden we een stukje terug naar boven. De hoofdstad stond op het programma en na dit bezoek waren we daar nog nieuwsgieriger naar dan we al waren. Check hier onze 24 uur in Boedapest!


>> Nog meer inspiratie op doen voor een weekendje weg? Bekijk hier alle bestemmingen voor een toffe citytrip. <<

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment