Dit wil je doen: een huttentocht in Zwitserland
De NKBV nodigde ons uit voor een huttentocht in het Zwitserse kanton Wallis, in samenwerking met Bever en Rab, een merk binnen de outdoorbranche. En wat was het genieten zeg. Vier dagen lang trokken we door de bergen, van hut naar hut. Door de sneeuw, door een kleine regenbui maar bovenal in de zon, genietend tussen de magische 4.000-ers en de mooie Zwitserse natuur. Wat een geluk en wát een genot! Zet maar op je bucketlist: een huttentocht in Zwitserland.
De voorbereiding op onze huttentocht naar Zwitserland
Een huttentocht is geen gemiddelde vakantie. Het vergt nét wat meer voorbereiding dan andere vakanties, omdat je 100% zeker wil weten dat je de juiste kleding bij je hebt, dat je tas goed ingepakt is en dat je de hutten van tevoren gereserveerd hebt, zodat je hoog in de bergen voor zo weinig mogelijk verrassingen komt te staan.
Zorg daarom dat je van tevoren altijd een paklijst gebruikt, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Op de website van de NKBV vind je nog veel meer tips voor een goede voorbereiding, dus kijk daar vooral naar.
Duurzaam reizen naar Zwitserland
Met het vliegtuig naar Zwitserland? Totaal niet nodig. Wij vertrokken met de trein vanuit Utrecht, via Duitsland en pakten nog twee bussen in Zwitserland om op de plek van bestemming te komen. Het was een lange dag reizen, maar wel ontzettend relaxed. Zo heeft de ICE een restaurant in de trein, wifi en airco en kon er zowaar nog wat gewerkt worden tussen het kennismaken met de andere avonturiers door. Een ideale manier van reizen als je het ons vraagt.
Wat kun je verwachten van een huttentocht in Zwitserland?
Veel natuur, buitenlucht, authentieke hutten en geluksmomenten. Maar weet ook dat het slapen in een hut niet overeenkomt met het slapen in een hotel. In de hutten zelf slaap je (meestal) in slaapzalen, ook wel Lagers genoemd. Dit zijn zalen waar je in stapelbedden of in matrassen in rijtjes naast elkaar slaapt. Sommige kamers hebben plaats voor soms wel 16 personen in één kamer. Knus en intiem kun je het dus wel noemen. In sommige hutten heb je de luxe om een privékamer te boeken. Wil je hiervan verzekerd zijn? Check dit dan altijd voordat je op huttentocht gaat, want de kans is aanwezig dat die mogelijkheid er überhaupt niet is. Weet dit dus voordat je aan een huttentocht in Zwitserland of andere landen begint.
Bij een huttentocht verplaats je je wandelend – uiteraard – van hut naar hut. Bij de meeste hutten lopen geen asfaltwegen en kun je bijvoorbeeld niet makkelijk of zelfs onmogelijk met de fiets komen. Dit betekent dus ook dat in sommige hutten het eten erg basic is. De bevoorrading moet namelijk te voet of via de helikopter gebeuren.
Dag 1: van Saas-Grund naar de Hohsaas hut
Na een eerste nacht in ons fijne hotel in Saas-Almagell, wachtte de Zwitserse gids André ons op in de hotellobby. Vanuit Saas-Almagell pakten we de bus naar Saas-Grund. Hier begon de tocht. Vanuit dit dorpje klommen we rustig en gestaag omhoog naar de eerste stop: Kreuzboden. De eerste hoogtemeters werden een feit, want we stegen van 1.559 meter naar 2.400 meter. Gelukkig waren het geen steile hoogtemeters en konden we iedere minuut genieten van het uitzicht, van de leuke gesprekken en van de uitleg van onze gids over ieder plantje, ieder kruid en ieder dier dat voorbij schoot. Zo spotten we op de eerste dag al wilde hertjes.
Kreuzboden is een plek, midden in de bergen, waar je ook mountainbikes kunt huren, kunt fietsen of besluit om verder omhoog te gaan via de kabelbaan zoals wij deden. Na een fantastische lunch stegen we vanuit hier naar de Hohsaas hut, waar maar liefst 72 slaapplekken zijn. Op een heerlijk zonnig terras genoten we hier van een Weizen en besloten we dat we ‘s avonds de zonsondergang zouden bekijken vanaf een net wat hoger gelegen top dan de hut. Hiervoor moesten we door de sneeuw en dat was fantastisch. In dit geval zeggen foto’s meer dan 1000 woorden.
Beeld je knisperende sneeuw in, een palet aan kleuren dat aan de lucht staat en een langzaam ondergaande zon tussen meerdere pieken boven de 4.000 meter. Het was ongelofelijk mooi en ondanks het feit dat de eerste dag van de huttentocht nog niet eens afgelopen was, konden we niet wachten tot dag twee. Genieten zeg!
Dag 2: van de Hohsaas hut naar de Allmagelleralp
Laten we eerlijk zijn: niemand had in Hohsaas hut de beste nacht gehad. Veel alpinisten vertrokken tussen 03:30 en 05:30 om één van de hoge toppen te beklimmen en gingen vroeg hun bed uit. Gelukkig was onze moeheid als sneeuw voor de zon verdwenen (pun intended) toen we onze hike uitrusting weer aantrokken en in de sneeuw onze weg naar beneden maakten. Onder een strakblauwe lucht wandelden we via de Weissmieshütte richting de charmante Allmagelleralp, die op een idyllische locatie in het hart van de Zwitserse Alpen ligt.
Een afwisselende route bracht ons daar. We daalden veelal, genoten wederom van het goede weer en uitzichten waar we letterlijk nooit genoeg van kregen. Al op tijd arriveerden we bij de tweede typische Zwitserse hut om te overnachten. Een overheerlijke, zelfgemaakte rabarbertaart en biertje wachtten ons alweer op. Omdat het een redelijk korte dag was, konden we het niet laten om later met een paar man in de middag tóch nog een extra lus te wandelen. Met nog 350 extra hoogtemeters in 45 minuten tijd genoten we van de mooie omgeving. Hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt.
We sloten de dag af met (heel veel) potjes Uno, tranen over onze wangen van het lachen en zere kaken. Het was een topdag! Op naar dag drie.
Dag 3: van de Allmagelleralp naar Saas-Fee
Na een ontbijt in de zon, was het tijd voor dag drie. Vol goede moed trokken we onze hikeschoenen weer aan en zetten we onze weg weer in richting – helaas – Saas-Fee. Waarom helaas? Omdat we eigenlijk in de Brittannia hut zouden slapen, een plek op een fantastisch mooie locatie. Helaas lag de hut nog te ingesneeuwd om er met normale uitrusting naartoe te lopen. Even balen, maar ach. Ook dat is hiken in de bergen: anticiperen op de situatie die zich voordoet.
De wandeling naar Saas-Fee was gelukkig wél een hele mooie en afwisselende. Zo trotseerden we twee hangbruggen, kwamen we over een avontuurlijke route met ijzeren touwen om je vast te houden en raceten we het laatste deel van de hike met een step over het asfalt naar beneden. Een waar avontuur dus! Eenmaal in Saas-Fee aangekomen sliepen we in het wellnessHostel4000, vanuit waar we ‘s middags nog een mooie wandeling maakten in een compleet andere omgeving. Ondanks de regen, was het prachtig! We keken uit op het dal, kwamen (eindelijk) Zwitserse koeien tegen en genoten wederom van een lekker drankje in een leuke hut in de bergen. Eén ding is zeker: een huttentocht in Zwitserland verveelt nooit en iedere dag lijkt (en is) weer compleet anders.
Normaal gesproken daal je tijdens een huttentocht dus niet af naar het dal, maar omdat het in ons geval niet mogelijk was om naar de derde hut te gaan, arriveerden we eerder in Saas-Fee dan gepland.
Dag 4: wandelen in en rondom Saas-Fee
In de ochtend wist onze gids ons nog te strikken voor een ochtendwandeling vanuit het dal en nam hij ons mee naar (weer) een andere hut met een prachtig uitzicht over de rivier die het dorp in stroomt. Het pijnlijke aan deze wandeling was de confrontatie met de klimaatcrisis. Rondom deze wandeling stonden overal borden waar het terugtrekken van de gletsjer duidelijk op te zien was. Ook deze ochtend bracht ons weer op hele andere stukken van de omgeving. Juist dát maakt het zo leuk. Er is altijd wel wat te beleven in de bergen.
Na de ochtendwandeling zat voor ons de huttentocht erop. En wat wás het genieten zeg. Iedere minuut was mooi, bijzonder en uniek. Zet dus écht een huttentocht in Zwitserland op je bucketlist voor deze zomer, de zomer erna of alle andere jaren die daarna nog volgen. Eén ding is zeker: één huttentocht smaakt naar meer.
Extra tips voor je huttentocht
Tip 1: Sluit een extra verzekering af als je de bergen ingaat. Gebeurt er iets (wat je nooit hoopt natuurlijk) en moet je gerepatrieerd worden met de helikopter? Dan kunnen de kosten nogal hoog oplopen als je geen goede verzekering hebt afgesloten. Als je via de NKBV een verzekering afsluit, ben je automatisch lid. Met het NKBV-lidmaatschap ontvang je ook nog eens tot wel 50% korting op de aangesloten hutten. Win-win!
Tip 2: Check altijd of Zwitserland in je internetbundel zit. Bij sommige providers is dit namelijk niet het geval. Internetten buiten de bundel kan dan prijzig uitvallen.
Tip 3: Zorg voor genoeg laagjes. Je wilt niet met je dikke winterjas zeulen als de zon ineens begint te schijnen. Kies liever voor meerdere laagjes kleding van sneldrogend materiaal.
Tip 4: Ga je voor de eerste keer op huttentocht? Overweeg dan om met stokken te lopen, zodat je net wat meer grip hebt (vooral met dalen). De stokken schuif je gewoon weer in en berg je op in je tas als je ze niet meer nodig hebt. Ideaal.
Tip 5: Neem oordoppen mee. Eerlijk is eerlijk: in een zaal is de kans op een snurker aanwezig en lekker slapen is toch wel heel belangrijk.
Tip 6: Boven de 2.500 meter kun je last krijgen van hoogteziekte. In het begin uit zich dat vaak in hoofdpijn, slecht slapen of weinig eetlust. Zorg toch dat je goed eet en (meer dan gemiddeld) drinkt. Luister goed naar je lichaam.
Wil jij ook op huttentocht in Zwitserland?
Deze huttentocht is niet direct te boeken bij de NKBV of bij Bergsportreizen, omdat de gids de route zelf heeft samengesteld. Gelukkig vind je via Bergsportreizen genoeg opties om jouw favoriete huttentocht uit te kiezen. De keuze is reuze. Alles geregeld, ingepakt en gecheckt? Mooi! Op naar de huttentocht in Zwitserland. Veel plezier!
PS De fantastische foto’s zijn gemaakt door Rein Rijke, Zout Fotografie.