Top
  >  Vervoer   >  Vertraging met het vliegtuig; recht op compensatie?

Vertraging is altijd vervelend, vooral wanneer je op een vliegveld aan het wachten bent om naar je vakantiebestemming te vliegen. We geven je hier informatie over wat je kunt doen bij een vertraagde vlucht en wat de voorwaarden zijn voor compensatie.

Vertraging met het vliegtuig

Heerlijk; je hebt vakantie en gaat lekker een paar dagen weg met het vliegtuig. Bij aankomst op de luchthaven verloop alles soepel; geen rij bij de douane en je zit rustig te wachten bij de gate tot het tijd is om te boarden. Na een kleine 20 minuten wordt echter omgeroepen dat jouw vlucht is vertraagd.
Na samen met je medepassagiers nog  tijden te hebben gewacht, gaan jullie eindelijk aan boord. Je baalt flink en neemt je voor om bij terugkomst van je vakantie een klacht in te dienen. Je hoopt natuurlijk op een compensatie. Wat zijn precies de mogelijkheden?

Vertraging-met-het-vliegtuig

Om sommige plekken te kunnen zien, zoals deze tempel op Bali, heb je nu eenmaal het vliegtuig nodig.

Recht op compensatie

In sommige gevallen heb je bij de vertraging van een vlucht recht op compensatie. Dit is wanneer je met een vertraging van minimaal drie uur op je plaats van bestemming arriveert. Bij een vertraging van meer dan vijf uur kun je als passagier besluiten om niet mee te gaan met de vlucht. In dit geval heb je recht op een terugbetaling van je ticket.
Je recht op vergoeding geld niet wanneer sprake is van overmacht. Luchtvaartmaatschappijen noemen dit ook wel ‘buitengewone omstandigheden’. In dit geval kun je als passagier dus geen aanspraak maken op een vergoeding. Voorbeelden van buitengewone omstandigheden zijn weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook een staking van het personeel en vliegveiligheidsproblemen (leuk woord) op een reeds aangevangen vlucht. Technische problemen aan het toestel worden hier niet toe gerekend.
Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van buitengewone omstandigheden of niet. Heeft jouw vlucht meer dan drie uur vertraging, dien dan altijd een verzoek tot compensatie in om te zien of je iets terug kunt krijgen.

Vertraging-met-het-vliegtuig

Sneeuw kan voor problemen zorgen, maar hier vliegen we zonder moeite over het Andesgebergte

Hoogte van de vergoeding

Dit is afhankelijk van de lengte van de vertraging (minimaal drie uur, voor langere vertragingen geldt een hogere vergoeding) en de lengte van de vlucht in kilometers. Het heeft dus niets te maken met de ticketprijs die je hebt betaald. Reis je binnen de EU met een vertraging van drie uur dan kun je een vergoeding van €250 tot €400 krijgen. Bij een vertraging van vier uur of meer en bij een afstand van meer dan 3500 km naar of vanaf de EU kun je zelfs rekenen op een vergoeding van €600. Om een inschatting te maken van de te verwachten vergoeding kun je een online check doen. De consumentenbond heeft hiervoor een handige tool op de website.

Hoe pak je dit aan?

Je kunt vaak via de website van de luchtvaartmaatschappij zelf een claim indienen. Kan dit niet? Dan kun je een brief schrijven aan de luchtvaartmaatschappij met daarin een verzoek tot financiële compensatie. Voorbeelden hiervan vind je op internet. Het is belangrijk om duidelijk het vluchtnummer te vermelden, de duur van de vertraging en een toelichting op eventuele extra kosten die je moest maken ten gevolge van deze vertraging (bijv. hotel- of vervoerskosten die je anders niet gemaakt had). Vaak zijn luchtvaartmaatschappijen niet erg snel met reageren. Om je claim een grotere kans van slagen te geven, kun je een aantal dingen doen. Zo is het belangrijk om de gegevens van de vlucht goed te bewaren. Denk hierbij aan e-tickets, instapkaarten en eventuele informatie over alternatieve vluchten die je zijn aangeboden. Vraag tijdens de vertraging ook aan het grondpersoneel wat de oorzaak van de vertraging is. Het is belangrijk om zoveel mogelijk aantekeningen te maken over de vertraging van de vlucht. Verzamel gegevens zoals foto’s van de vertrekborden op de luchthaven en zorg dat deze voorzien zijn van tijd en datum en noteer de precieze vertraging van je vlucht.
Daarnaast kunnen verschillende websites je helpen bij het indienen van een claim. Dit is vaak wel tegen betaling. Zij controleren voor jou of je recht op compensatie hebt en vervolgens kunnen zij voor jou een claim indienen. Na het indienen van de claim word je op de hoogte gehouden en hoor je via deze organisatie of en wanneer je je geld ontvangt. Het is belangrijk om te weten dat je wanneer je een rechtmatige claim indient je niet akkoord hoeft te gaan met bijvoorbeeld een voucher als alternatief voor de vergoeding.
Voor de informatie in dit artikel hebben wij de hulp van Airhelp ingeschakeld. Zij helpen je graag bij het indienen van een claim!
Heb jij ervaring met het indienen van een verzoek tot compensatie voor jouw vertraagde vlucht? Deel je ervaringen hier, mogelijk kun je er anderen mee helpen.

post a comment