Top
  >  Europa   >  City Guide Rome, Italië

Normaal gesproken stippelen we voor een stedentrip naar een stad waar we voor het eerst komen een globale route uit. Wat willen we zien? Wat willen we doen? Waar moeten we zijn? En natuurlijk, hoe komen we daar? When in Rome, do like the Romans do.
In Rome zijn al die vragen niet van toepassing. Rome is een openluchtmuseum. Het maakt niet uit wat je wilt zien of waar je naartoe gaat. Alles in Rome is mooi. In Rome hebben wij meerdere malen, onderweg naar een van de vele attracties die de stad rijk is, aan elkaar gevraagd waar we ook alweer naartoe gingen. Want ook onderweg is er zo ontzettend veel te zien. We werden gewoon afgeleid. Niet door de mensen, lawaai of ander rumoer, maar door de stille schoonheid van de stad.

Overnachten

We sliepen in Hotel Trevi. Een prima hotel en vooral een perfecte uitvalsbasis om de stad te voet te verkennen. Hotel Trevi ligt logischerwijs direct aan de Trevi fontein. De beroemde Romeinse fontein die gebruikt werd voor scenes uit de film La Dolce Vita. Een betere locatie om een film met zo’n titel te draaien is er niet. La Dolce Vita betekent letterlijk het zoete leven. Waar wij aan denken bij een zoet leven zijn fijne mensen om je heen, mooie dingen zien en lekker eten. Rome is bij uitstek een plek die La Dolce Vita mogelijk maakt.

Trevi Fontein Rome

Trevi fontein

Eten en drinken

Een bekende uitspraak over Rome luidt: A Roma, comportati come i Romani (Gedraag je in Rome zoals Romeinen doen). Dus dat deden we. We aten ’s ochtends een klein hapje om ons ’s middags tegoed te doen aan een bord spaghetti, vergezeld met een fles rode wijn. Een uur later haalden we het lekkerste ijs van de stad bij Il Gelato di San Crispino en ’s avonds aten we ons volgende bord pasta, vergezeld met twee flessen rode wijn. We dronken een likeur in één van de vele koffiebars die de stad rijk is en hoorden, en vooral zagen, de Italianen genieten van het einde van weer een werkdag.
Genieten gaat gepaard met luidruchtige kreten, maar vooral handgabaren. Heel veel handgebaren. En niet alleen genot, maar ook woede, blijdschap, verdriet en geluk. De typische Italiaan praat minstens net zoveel met zijn handen als met zijn mond.

Hotspots

Klaar met wandelen? Honger gekregen? Dan móet je naar Maccheroni aan Piazza delle Coppelle. Een drukke trattoria met misschien wel de lekkerste pasta’s van de stad. Na de volgende urenlange wandeling wordt het (weer) tijd voor eten. En lekker eten doe je in Rome in Salotto 42 aan Piazza de Pietra. Zeer populair voor een borrel, maar zeker ook een prettige lunchbar.
’s Avonds sluit je af aan Piazza del Biscione in de prachtige wijnbar Verso Sera. Onwijs aardig personeel en goede wijnen. Kleine hapjes of een compleet menu maken een avond vol eten en drinken compleet.

Rome Salotto 42

Salotto 42

Vervoer

We kochten voor €16,50 een Biglietto Turistico Integrado. Een ongelimiteerde 3-daagse kaart voor bus, tram en metro. Verwacht van de metro in Rome niet hetzelfde als van die in Londen of Parijs. De stad kent slechts twee metrolijnen, A en B. De trage aanleg van meer metrolijnen heeft te maken met de argeologische rijkdom van de stad. Door nieuwe vondsten wordt de bouw van de nieuwe metrolijnen vaak stilgelegd.
Geen enkel probleem. Rome te voet verkennen is vele malen interessanter. Zoals gezegd is Rome een openluchtmuseum. En een museum is veel interessanter als je er rustig de tijd voor neemt en er niet doorheen dendert.

Rome

Onderdeel van het Italiaanse straatbeeld: de Fiat 500

Bezienswaardigheden

De tijd die je hebt moet je zeker besteden aan de alom bekende trekpleisters. Loop richting het Colosseum en aanschouw onderweg de ruïnes van de Casa delle Vestali, bezoek de Trevi fontein en eet 200 meter verderop een ijsje op de Spaanse Trappen. Breng uiteraard een bezoek aan Vaticaanstad en in het bijzonder de Sint-Pietersbasiliek. Met afstand de mooiste kerk die wij ooit gezien hebben. Een minder groot en iets minder indrukwekkende kerk is het Pantheon. Maar ook deze kerk is zeker het bezoeken waard. Loop na het Pantheon door naar Piazza Navona voor een heerlijke kop koffie in Panzirone of Caffe’ Barocco.
Wil je een markt bezoeken, kies dan voor Campo de’Fiori. Elke doordeweekse dag is dit de gezelligste groentemarkt van de stad. Ook ’s avonds een leuke plek om doorheen te wandelen.

Colosseum Rome

Colosseum

Seizoenen

Beste reistijd: voorjaar of najaar. In de zomer kan het er erg heet worden en vooral omdat je veel buiten bent, kan dat je dag of activiteit beïnvloeden. Wij zijn in januari gegaan. De bezienswaardigheden waren goed te bezoeken omdat het rustig was. Helaas hadden wij wel veel regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Toch gaan wij graag in het voorjaar nog eens terug.
Hebben jullie nog leuke tips? Deel ze hier onder door een reactie achter te laten!

Psst. Do(n’t) tell!


>> Nog meer ontdekken in Italië? Bekijk hier twee artikelen over Sicilië en rondreizen door Sicilië. <<
 

post a comment