Top
  >  Azië   >  Orang-Oetans spotten op Maleisisch Borneo
orang-oetans

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Naast een spectaculaire flora en fauna heeft Borneo nog iets bijzonders: het is een van de twee laatste plekken ter wereld waar nog orang-oetans in het wild leven. Ga op ontdekkingstour door de prachtige en spectaculaire jungle van Borneo en spot de bijzondere apensoort in het wild!
Borneo is een van de grootste eilanden ter wereld, onderverdeeld in een Maleisisch en Indonesisch deel. Het Maleisische gedeelte bestaat uit deelstaten Sabah en Sarawak, daar tussenin ligt nog het onafhankelijke Brunei. De regenwouden op Borneo worden flink gekapt om ruimte te maken voor palmolieplantages. Met de kap verdwijnt ook de natuurlijke habitat van tientallen unieke diersoorten, waaronder de orang-oetan. Volgens het WNF leven er nog ongeveer 57 duizend op Borneo en daarmee is de aap, waarvan het DNA voor 97% met de mens overeenkomt, een bedreigde diersoort. Naast Borneo zijn ze nog op Sumatra te vinden, waar er nog maar 6400 leven.
De regenwouden in de noordelijke deelstaat Sabah zijn nog redelijk in tact gebleven en zijn ook de beste plek om deze bijzondere diersoort te spotten.

Orang-Oetans spotten Maleisisch Borneo

Orangutan rehabilitation centre sepilok

Opvangcentrum voor orang-oetans
Even buiten Sandakan aan de oostkust van Sabah, Borneo, ligt Sepilok waar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre te vinden is. Weesjes die bijvoorbeeld op de akkers, langs de weg of in de bossen gevonden worden door locals, worden naar de opvang gebracht. Evenals orang-oetans die in gevangenschap hebben geleefd, leren ze hoe ze in het wild kunnen overleven.

Orang-Oetans spotten Maleisisch Borneo

Orangutan rehabilitation centre sepilok

Via houten wandelpaden begeef je je door het park waar je ook andere siersoorten spot. Twee keer per dag is het voedertijd. Op de houten platformen krijgen de apen fruit en groente. Het is een magisch moment: je hoort de takken kraken en ziet de bomen bewegen en in eens zijn daar de orang-oetans. Vanaf een afstandje kun je de apen bewonderen. Tussen de twee momenten sluit het park en zoeken de apen een plekje om te slapen of ze trekken dieper de jungle in. Het park grenst namelijk aan het oerwoud en de apen kunnen gaan wanneer ze willen. Hierdoor heb je ook niet het gevoel alsof je in een dierentuin bent.
Tip: Een andere bijzondere apensoort op Borneo is de Proboscis aap, door de lokale bevolking ook wel Dutch Monkey genoemd vanwege hun grote neus. Nabij Sandakan ligt het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary dat je ook kunt bezoeken. Deze aapsoort is een stuk minder schuw dan de orang-oetan en komen dan ook een stuk dichterbij.
De jungle in voor orang-oetans
Dé plek bij uitstek om orang-oetans in het wild te spotten, is langs de Kinabatanganrivier diep in de jungle van Sabah. De rivier is 560 kilometer lang en de op één na langste rivier van Maleisië. Het gebied rondom de Kinabatangan staat bekend om de unieke biodiversiteit. Orang-oetans leven hier naast pygmee olifantjes, krokodillen, proboscis apen, kleurrijke vogels en tientallen andere diersoorten. De beste manier om je onder te dompelen in deze wondere wereld is via een meerdaagse rivercruise. Deze zijn gemakkelijk te boeken vanuit Sepilok en Sandakan. Langs de rivier zijn lodges waar je verblijft, ze vormen ook het vertrekpunt voor tochten over de rivier en de jungle in.

Borneo Kinabatanganrivier

Borneo Kinabatanganrivier

Met een simpel bootje, onder leiding van een lokale tourguide ga je de rivier op, ’s ochtends vroeg wanneer de jungle en haar inwoners langzaamaan ontwaken. Vanuit de verte hoor je apenkreten en her en der zijn hoog in de bomen proboscis apen te spotten. Sierlijk springen ze van de ene naar de andere boom. Voor de orang-oetans moet je wat beter kijken, ze zijn wat schuwer en vertoeven vaak in bomen net wat verder van de waterkant. Als je de optie hebt om een verrekijker te lenen, is dat zeker een aanrader.
De meeste organisaties gaan in de middag en ’s avonds nog een keer het water op. ’s Avonds zie je de gele ogen van krokodillen net boven het water opdoemen en de apensoorten een slaapplekje opzoeken. Elke tocht zie je weer andere taferelen.
Het idee dat je je op een van de belangrijkste rivieren midden in de eeuwenoude jungle diep op Borneo begeeft, zorgt voor kippenvelmomentjes. Ben jij ook al eens op Borneo geweest of staat het nog op je lijstje?

Psst. Do(n’t) tell!

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment