Top
  >  Europa   >  Proef de historie en gezelligheid van Hanzesteden Elburg en Hattem
hanzesteden-elburg-en-hattem

Laatst bijgewerkt op december 5, 2022

In de historische Hanzesteden Elburg en Hattem lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het leven aan het water en aan de rand van het mooiste natuurgebied van Nederland, kabbelt hier al eeuwenlang rustig voort. In deze lieflijke stadjes, ieder met een eigen sfeer en charme, slenter je eindeloos langs monumentale panden, door oude straten en smalle steegjes. Vergeet niet om af en toe op adem te komen in een knus koffietentje.

Ontdek het pittoreske Elburg

In de luwte van het Veluwemeer vind je Elburg. Een kneuterige Hanzestad met een ommuurd historisch centrum, stadswallen en een iconische stadspoort. Elburg is niet groot, dus je hoeft niet bang te zijn om iets te missen tijdens jouw bezoek aan deze stad. Wandel willekeurig door deze bijzondere vestingstad en je komt als vanzelf alle mooie plekjes tegen. Eenmaal onderweg ontdek je al snel dat de historie van deze plek een grote stempel drukt op het leven van vandaag.

Door de jaren heen zijn Elburg en haar schatten goed bewaard gebleven en maar liefst 95% van het centrum bestaat uit monumentale panden. Voor wie dat nog niet genoeg is, vind je op dit kleine stukje aarde 7 verschillende musea waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van deze stad. Om de stad heen loopt een brede gracht die vroeger, samen met de wal, de binnegracht en de stadsmuur, diende ter verdediging tegen de vijand. Grote delen van de stadsmuur zijn ondanks weer en wind, vijandelijk geschut en simpelweg de tijd, goed bewaard gebleven en worden tegenwoordig op sommige plekken zelfs bewoond.

Hanzesteden Elburg

Geniet van een heerlijke lunch bij Aan de Gracht

In een vervallen palingrokerij genieten van een heerlijke lunch? Dat kan alleen in Elburg! Bij brasserie Aan de Gracht, een werk- en leerbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking, kun je terecht voor allerlei lekkernijen en de lekkerste verse sapjes. Terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de haven, word je overspoeld met aandacht en gezelligheid. Een plek die je gelijk in je hart sluit.

Maak kennis met Zandverhalen

Wanneer je een bezoek brengt aan Elburg kun je niet om Zandverhalen heen, één van de grootste overdekte zandprojecten ter wereld. Met behulp van 4000 m3 zand, 1000 jaar oude olijfbomen, botters en beeldhouwwerken, komen de verhalen van botters en de bijbel tot leven. Metershoge zandsculpturen nemen je mee naar een andere wereld en maken van de geschiedenis een tastbaar verhaal.

Hanzestad Elburg zandsculptuurDiner bij Restaurant Achter de Poorte

In een ongedwongen sfeer geniet je midden in het hart van Elburg van een voortreffelijke Frans-Mediterrane keuken. Bij Achter de Poorte wordt enkel gewerkt met dagverse producten en de gerechten worden op een eigentijdse manier bereid. De chique en toch knusse ruimte voelt prettig aan en je bent hier verzekerd van een avond vol culinair spektakel.

Droom weg in Hotel Elburg

Na een lange dag slenteren door de straten van Elburg en een tongstrelend diner is het tijd om de rust op te zoeken. Midden in het centrum en eveneens in een monumentaal pand, verblijf je aangenaam bij Hotel Elburg. De jonge eigenaren ontvangen je vriendelijk en wijzen je de weg naar één van de dertien ruime en lichte kamers. Aangrenzend kun je bij het café terecht voor een afsluitende borrel en in de ochtend geniet je hier van een fijn en kneuterig ontbijt.

hanzestad Elburg hotelBezoek het schilderachtige Hattem

Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt Hattem. En zeg je Hattem, dan zeg je ultiem genieten. Van weidse vergezichten en urenlang wandelen over de Veluwe tot slenteren door de binnenstad en bevlogen ondernemerschap. Je krijgt het allemaal.

Al in de Middeleeuwen floreerde Hattem. Dat is nog goed te zien aan de stokoude koopmanshuizen die in de oude binnenstad staan. Omdat het in deze tijd belangrijk was om je handel en jezelf goed te beschermen, werd veel aandacht besteed aan de hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten. Vandaag de dag kun je delen van deze oude stadsmuur nog steeds bewonderen, evenals de veertiende-eeuwse Dijkpoort. Echt een plaatje!

Hanzestad-Hattem(H)eerlijk brood koop je bij Everyday Bread

Een eenvoudig recept, vakmanschap en alle tijd en aandacht. Daarmee bakt Everyday Bread (h)eerlijk brood. Je kunt hier niet alleen terecht voor vers brood, maar ook voor de lekkerste koeken, brownies en luchtige croissants. Rustig genieten van koffie en een met liefde klaargemaakt ontbijt? Dat kan hier uitstekend. Voor de snelle-ontbijters onder ons; een dampende coffee to go wacht op je.

Wandelen over Landgoed Molecaten

Even ten zuiden van Hattem, waar de Veluwe overgaat in de IJsselvallei, vind je Landgoed Molecaten. Een historische buitenplaats met verschillende rijksmonumenten en een lange geschiedenis. Het landgoed van maar liefst 132 hectare wordt voor het eerst genoemd in de 13e eeuw en bestaat uit een bijbehorende vijver, een herberg en twee goed bewaard gebleven watermolens.

Molecaten staat bekend om de prachtige bebouwing, bossen en een uniek sprengenstelsel met drie natuurlijke waterbronnen. Het is even zoeken, maar midden in het bos, aan de voet van de 350 jaar oude Mariabeuk en verscholen onder een dikke laag bladeren, borrelt het water omhoog. Niet meer zo krachtig als vroeger, maar de bronnen borrelen nog steeds.

Hanzestad-Hattem-Molecaten

Het prachtige landgoed is niet alleen een thuis voor een handjevol mensen, maar ook voor velen dieren. Kijk dan ook niet raar op wanneer je opeens oog in oog staat met een wild varken, een vos of een das. Dankzij de variëteit aan natuur, kunnen zij hier uitstekend overleven.

Chocola-la-la bij Bonbon Atelier A3

Wanneer je onder de Dijkpoort het centrum binnenwandelt, zie je aan je linkerhand Bonbon Atelier A3. Een bonbonnerie waar, onder leiding van chocolatier en patissier Jeroen Kikkert, iedere dag de lekkerste én de mooiste bonbons worden gemaakt. Alle producten worden op ambachtelijke wijze vervaardigd met uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. In dit kleine, sfeervolle atelier kijk jij je ogen uit en vang je met een beetje geluk een glimp op van een chocolatier in actie. Wees voorbereid, want kiezen is hier onmogelijk. Alles is namelijk finger-licking good!
Hanzestad-Hattem-bonbon-atelier-A3

Bezoek het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Iedere zaterdagochtend verspreid de geur van vers gebakken brood zich door de straten van Hattem. En voordat de winkel van het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem goed en wel is geopend, staan de echte liefhebbers al in de rij voor een knapperig, ecologisch verantwoord brood. Eigenhandig gebakken met liefde. Nieuwsgierig hoe het kan dat een bol deeg uitgroeit tot een onweerstaanbare lekkernij? Geen vraag blijft in het museum onbeantwoord. Uiteraard ga je ook nog even terug in de tijd. Van de eerste speculaaspoppen tot het verhaal achter de krakeling. Het vak van bakker kent voor jou, na een bezoek aan dit bijzondere museum, geen geheimen meer.

Hanzestad-Hattem-bakkerij-museumTongstrelende gerechten bij Bij de Jongens

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je bij Bij de Jongens terecht voor een fijn en sfeervol rustmoment. Onder het genot van zacht geroezemoes en kletterend keukengerei geniet je hier van een koffie, een lunch of een uitgebreid diner. In de stijlvolle, open keuken wordt hard gewerkt en de ontelbare geuren die voorbij zweven, maken dat je het liefst ieder gerecht op de kaart wilt proeven.
Hanzestad-Hattem-restaurant-bij-de-jongens

Meer Hattem tips? Lees dan ook ons artikel waarin we je in 24 uur meenemen op reis in Hattem.


Ontdek de andere Hanzesteden

post a comment