Top
  >  Azië   >  Rijstbus en Shannoedels in Myanmar
myanmar-reis-trein-shan-state

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Een bijzondere ervaring in Myanmar ervaar je in het noorden, in de Shan State. Hier komen nog maar weinig westerlingen en kun je wandelen door rijstvelden, vruchtbare valleien en gemoedelijke plattelandsdorpjes.
Weetjes over Myanmar
Myanmar ligt in Zuidoost-Azië, ingeklemd tussen Thailand in het oosten, China in het noorden en Bangladesh in het westen. Er wordt Birmees gesproken, een lastige taal die net als het Chinees en Thais een toontaal is. Betalen doe je met de kyat, waarvan er ongeveer duizend in een euro gaan. Denk eraan van tevoren een visum te regelen voor Myanmar.
Hiken door de rijstvelden
Vanuit Yangon kun je het beste vliegen richting het noorden, naar de grotere plaats Lashio. Vervolgens rijd je door naar Hsipaw, een gemoedelijk plattelandsdorp tussen de heuvels. Maak met een gids een hike door de rijstvelden en omliggende Shandorpjes. Als je wilt mag je de handen uit de mouwen steken, met het oogsten van rijst en het omploegen van een akkertje met een waterbuffel. Erg bijzonder om van zo dichtbij te zien hoe eenvoudig de mensen hier leven.
myanmar, reizen door Myanmar, platteland Myanmar, vakantie Myanmar, tips Myanmar, rondreizen Myanmar, backpacken Myanmar, excursies Myanmar, reistips voor Myanmar, dag trips Myanmar, Myanmar online, Riksja Travel, Travel Rumors
Zelf een maaltijd maken met Shannoedels
Per lokale rijstbus trek je verder door de Shan State naar de plaats Kyaukme. Ook hier kun je wandelen van dorp naar dorp, waar de oudere mensen vaak nog in traditionele klederdracht lopen. Een van de leukste dingen om mee te maken, is om van een lokale kok te leren hoe je een noedelmaaltijd klaarmaakt. Met een boodschappenlijstje (in het Birmees) word je de lokale markt op gestuurd. Vervolgens help je bij de familie thuis met het koken van de Shannoedels.
Monniken in de trein
Indrukwekkend is het reizen per trein, dwars door typisch Aziatische groene landschappen en over een spectaculaire spoorbrug over de Gokteikkloof. Onderweg ontmoet je voldoende monniken die verlegen zitten om een praatje. Zo leer je pas echt de locals en hun leefstijl kennen.
Ik ben erg benieuwd of jij ooit eens in Myanmar bent geweest en zo ja, wat je ervaring bij dit land is? Welke vervoersmiddelen heb jij uitgeprobeerd en wat mogen wij echt niet missen?


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Riksja Travel. De organisatie biedt een ruime keuze aan reizen, die net even anders zijn dan de normale toeristische activiteiten of bestemmingen. De plekken waar je graag met anderen over praat, maar die je niet van de daken schreeuwt. Oftewel: “Psst, do(n’t) tell!”
Met Myanmar online, onderdeel van Riksja Travel, kun je hier als een van de weinige toeristen naar toe. De reisspecialisten zijn er zelf geweest en adviseren je graag in het samenstellen van je rondreis door Myanmar.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment