Top
  >  Caribische Eilanden   >  Sport activiteiten op Aruba
Aruba-sportactiviteiten-surfen

Laatst bijgewerkt op augustus 18, 2020

Wij ontbeten met een glas limonade en een pastechi. Als kind begon zo onze dag, iedere dag weer, vertelt local Liliana terwijl zij een slok neemt van haar suikervrije cappuccino. We wisten niet beter, vervolgt ze. Totdat obesitas ineens een onderwerp werd. De overheid bedacht creatieve concepten om de Arubanen aan het sporten te krijgen. Maar niet alleen de overheid, ook organisaties en locals doen actief mee. Maandelijks organiseren zij sportactiviteiten zoals een marathon, er worden unieke varianten bedacht op huidige sporten zoals yoga op het water, en er is een 5km lange baan, Linear Park, aangelegd vanaf Oranjestad naar het vliegveld. Een luie vakantie op Aruba? Dacht het niet. Bezoek het eiland voor een fitcation!
Denk je aan Aruba, dan denk je waarschijnlijk aan prachtige stranden met wit zand en gigantisch helder water, aan de gezellige Caribische sfeer en aan heerlijke verfrissende cocktails. Toch? Ik wel in ieder geval. De slogan is niet voor niets ‘One Happy Island’. Maar Aruba is zoveel meer dan dat. Ook voor een actieve vakantie – de fitcation – ben je aan het juiste adres op Aruba.


Aruba in beeld

Nu ik toch je interesse heb.. Bekijk hier onze video over een fitcation op Aruba:


Sport activiteiten op Aruba

Windsurfen

Afkoelen, bijbruinen én sporten tegelijk? Kies één van de toffe watersporten die het eiland te bieden heeft. Kitesurfen, kayaken, bodyboarden of – in mijn geval – suppen en windsurfen. Dobber over het turquiouse water met uitzicht over de prachtige witte stranden. Klinkt niet echt als een straf, toch?
Windsurfen op Aruba doe je bij.. Windsurfing Aruba. Yup, de naam zegt genoeg, toch ga ik nog even verder. Waarom je het hier moet doen? Alleen al om de ligging, direct aan Palm Beach, en de rustige omgeving. In alle rust legt eigenaar Jeroen mij uit wat we allemaal gaan doen, zodat ik die dag op mijn plank zou blijven staan en dus zou gaan windsurfen. Hij werkt volgens een drie-stappen-model, en daarna moet ik het zelf kunnen vertelt hij. Zo gezegd zo gedaan doet Jeroen het één en ander voor en binnen 30 minuten sta ik als een pro (ha, mocht ik willen) over het heldere water te zweven. Nog nooit eerder was ik gaan windsurfen, maar wat geweldig om te doen. Het voelt daadwerkelijk alsof je over het water heen zweeft. Het geeft een heel vrij gevoel.

Sportactiviteiten op Aruba

Windsurfen als een ‘pro’ bij Windsurfing Aruba

Naast de leuke les die ik van Jeroen kreeg, was ook het andere personeel erg vriendelijk. Gelegen om een praatje en enorm behulpzaam. Ze vertellen graag van alles over de sport en zijn ook benieuwd naar wat mij op Aruba brengt. Toeristen zijn niet de enige klanten voor deze surfschool. Tijdens mijn les was ik de enige toerist en stonden naast mij locals op het plankje. “Deze school staat goed bekend bij de locals”, vertelt trots een andere man die hier graag komt vanwege Jeroen en zijn team. Zo vervolgt hij: “onlangs was Richard Branson hier nog, gaaf toch?!”. Jeroen houd zich bescheiden en focust zich op mijn les, en dat siert hem. En terwijl ik mijn waterschoentjes weer uittrek, geniet ik nog even van een jonge gast die samen met zijn hond geniet van het windsurfen. Wat een eiland!
Windsurfing Aruba is gelegen aan de L.G. Smith blvd. Een les kost $50 dollar per persoon inclusief materiaal huur voor twee uur. Het huren van materiaal is mogelijk vanaf $40 voor twee uur. Bekijk op de website van Windsurfing Aruba de mogelijkheden of bezoek de site voor het maken van een reservering.

Suppen

Op zoek naar iets minder adrenaline maar wel lekker op het water actief zijn? Ga dan suppen bij Aruba Surf & Paddle Boarding School. Suppen, of eigenlijk sup, staat voor stand up paddling, en zoals de naam al doet vermoeden, ga je dus rechtop op je surfplank staan en met een peddel verplaats je je over het water. Zoals eigenaar Dennis het omschrijft “Alsof je over het water loopt”. Het is erg rustgevend en de perfecte manier om het eiland vanaf de andere kant te ontdekken. Zo’n 3 uur verplaats je je over het water en ga je langs de mangrove en het strand. Gevorderden zoeken iets meer de stroming op en maken meer vaart.

Sportactiviteiten op Aruba

SUPPEN op Aruba

Het suppen kost $95 per persoon. Je wordt om 9.00 uur opgehaald en bent rond 12.30 uur weer terug. De route hangt af van het weer en de wind. Bezoek de website van Aruba Surf & Paddle Boarding School voor meer informatie over het suppen of om te reserveren.

Kanoën

Een leuke manier om Aruba vanaf het water te ontdekken is natuurlijk ook per kano. Je kunt deze op diverse plekken op het eiland huren, maar vanaf de Spanish Lagoon is het denk ik het mooist, vanwege de mangrove, dit prachtige strand en de helderblauwe zee!

Sportactiviteiten op Aruba

Kanoën vanaf de Spanish Lagoon op Aruba

Hiken

Naast de heerlijke zee en de parelwitte stranden, is het ruige binnenland van Aruba ook echt de moeite waard. Ga op avontuur, wandel door het prachtige natuurgebied van het Nationaal Park Arikok of daag je zelf uit en klim naar de top van de Hooiberg. Met een prachtig uitzicht (en een beetje spierpijn) als beloning.

Sportactiviteiten op Aruba

Het uitzicht vanaf de Hooiberg op Aruba

De Hooiberg is de vierde hoogste berg van Aruba en is in totaal 168 meter hoog. De trap naar de top telt 600 treden. Denk niet dat je de enige bent, die zo gek is om met 30 graden de top te willen behalen. Daar waar jij blij bent boven te zijn, gaat een ander voor de tweede of misschien wel derde ronde, om vervolgens elke keer aan de top wat krachtoefeningen uit te voeren.

Linear Park

Het is ochtend. De zon brand, maar is nog niet op z’n allerfelst. Het is druk op de weg richting het vliegveld. Niet met auto’s, maar met glimmende gezichten en zongebruinde lichamen; hardlopers, bootcampers, wielrenners.. van alles wat! Om de inwoners van Aruba extra te motiveren is de weg tussen Oranjestad en het vliegveld om de kilometer voorzien van fitness apparaten. Een weg van 5km, wat nu Linear Park heet. Hierdoor is een

Sportactiviteiten op Aruba

Sporten op Linear Park

mega bootcamp parcours ontstaan waar je gratis gebruik van kunt maken. Dus als je zin hebt in een extra uitdaging, is dit echt iets voor jou! Ook als je geen zin hebt om te sporten, is het leuk om langs deze weg te lopen. Je ziet er locals, maar ook toeristen sporten, je ziet jetskiers over het water glijden en jonge, maar ook oude mannen die aan het vissen zijn terwijl de zon langzaamaan in de zee verdwijnt.

Sportactiviteiten op Aruba

Zonsondergang vanaf Linear Park

Yoga

Een gezonde lifestyle draait niet alleen om beweging en gezond eten, maar ook om ontspanning en mentale fitheid. Balans. Vandaar dat je op Aruba veel mensen in vreemde houdingen aan zult treffen, want yoga is hier een veel beoefende sport. En ik begrijp wel waarom. Terwijl ik bezig ben met de ademhalingstechnieken en omhoog kom vanuit de downward dog, voel ik de kalmte van het eiland. Het geluid van de wind en de golven en het prachtige uitzicht, zorgen voor de ideale yoga setting. Zo kom je gegarandeerd tot rust. Heb je al meer ervaring met yoga? Probeer dan eens sup yoga; yoga op een wiebelende plank in het water.

Sportactiviteiten op Aruba

Yoga bij Manchebo Beach Resort Aruba

In Aruba worden op vele plekken yoga lessen aangeboden. Met name resort Manchebo staat hier bekend om en kent een ruim aanbod aan lessen. Én de locatie – op Eagle Beach, direct aan zee – is adembenemend mooi!

Sportactiviteiten op Aruba

Het uitzicht vanaf Manchebo Beach Resort Aruba

Ga je naar Aruba, dan kan ik een fitcation op dit prachtige bounty eiland zeker aanraden! Vooral de afwisseling tussen het bezoeken van strandjes, genieten van het Caribische sfeertje en dobberen in de zee, met actieve dagen zoals Oranjestad ontdekken door middel van een stadswandeling, een hike op de Hooiberg of lekker sporten. Kortom: genoeg te doen!
Geniet!

Psst. Do(n’t) tell!


>> Meer Aruba tips? Lees dan het artikel over Wellness op Aruba. Meer weten over local Liliana Erasmus? Ontdek haar website. <<


 

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment