Top
  >  Europa   >  Stedentrip Sevilla; de stad van tapas en de flamenco
stedentrip-sevilla

Sevilla, een stad met kleurrijke geschiedenis, schitterende gebouwen en ontelbaar veel tapasbarretjes. Snuif de cultuur op in de stad of ga op verkenning in de omgeving tijdens je stedentrip. Hoor je het geluid van stampende voeten en klapperende castagnetten? Ga hier dan zeker op af om je te laten verrassen door een gepassioneerde flamenco show!

Bezienswaardigheden in Sevilla

Sevilla is de perfecte stad voor een mooie stadswandeling. Aan de gebouwen in het historische centrum zoals het koninklijk paleis Real Alcazar, de Kathedraal en de Giralda toren, zie je terug dat Spanje honderden jaren bezet is geweest door de Moren. In de stad vind je veel mooie pleinen waarvan Plaza de España de bekendste is.

Plaza de España

Het is gelegen aan het bekendste stadpark van Sevilla: Maria Luisa Park. Ga hierheen om te ontsnappen aan de hectiek van de stad en geniet van de romantische omgeving. Plaza de España is aangelegd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Het gebouw op het plein is maanvormig en is herkenbaar aan de vele pilaren en mozaïeken: het bevat onder andere 50 tegelmozaïeken met de wapenschilden van de Spaanse provincies. Voor het gebouw bevindt zich een kanaal dat je kunt oversteken via een van de vier bruggen. Je kunt ook een bootje huren om door de romantische omgeving te varen.

Stedentrip-sevilla-plaza-de-espana

Calle Real Alcázar

Calle Real Alcázar is het oudste koninklijke paleis van Europa dat ook nog steeds door de koninklijke familie in gebruik is als paleis. Sinds 1987 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De tuinen en een deel van het paleis is opengesteld voor het publiek. Dat het paleis een uitgebreide geschiedenis heeft, is terug te zien aan de verschillende architectuurstijlen: de Patio del Yeso wordt gekenmerkt door de Moorse bouwstijl uit de 11e en 12e eeuw maar er zijn elementen van de Gotische bouwstijl uit de 13e eeuw te zien. In de 16e eeuw gaf Karel V opdracht om marmeren bogen toe te voegen aan het paleis, die erg kenmerkend zijn voor de bouwstijl uit de Renaissance. De tuinen hebben gezamenlijk een oppervlakte van 60.000 m2 en worden ook gekenmerkt door hun eigen stijl. In het totaal zijn er 170 verschillende plantensoorten van overal ter wereld te vinden. Een heerlijke plek om lekker rond te dwalen!

Metropol Parasol

Als je toch lekker door de stad aan het lopen bent, maak dan ook een wandeling over het wandelpad boven op de Metropol Parasol of ‘Las Setas’ (de paddenstoelen). Het uitzicht dat je over de stad hebt vanaf het terras is waanzinnig! Oorspronkelijk zou er een parkeerplaats gebouwd worden op Plaza de la Encarnación, maar de bouw hiervan werd verhinderd omdat er Romeinse resten werden gevonden. Er is daarom in 2004 een ontwerpwedstrijd gehouden om het plein nieuw leven in te blazen. Deze werd gewonnen door de Duitse architect Jürgen Mayer: hij wist de Romeinse resten in zijn ontwerp te integreren. In 2011 werd de door hem ontworpen Metropol Parasol geopend. Het is de grootste houten constructie van de wereld: de constructie is 150 meter lang, 70 meter breed en 26 meter hoog. Onderin de parasol vind je het Antiquarium met restanten van een Romeinse kolonie, winkels, een bar en een restaurant.
stedentrip-sevilla-spanje-Metropol-Parasol

stedentrip-sevilla-spanje-Metropol-ParasoljpgIdeale reisduur Sevilla

Hoeveel dagen je nodig hebt om de stad te bekijken? Dat bepaal je helemaal zelf! Stippel een route uit of laat je reisgids in je tas zitten en struin op je gemak tussen de sinaasappelbomen door de kronkelende straatjes van de binnenstad. In één volle dag kun je in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden zien, maar het is zeker aan te raden om in elk geval twee a drie dagen voor het verkennen van de stad uit te trekken.

Sevilla op de fiets

Sevilla is ook prima op de fiets te verkennen! In Sevilla en omgeving zijn goed aangelegde fietspaden. Vooral de groene fietspaden zijn herkenbaar, maar er zijn ook veel paden die je als fietser deelt met voetgangers. Met een pas voor het fietssysteem SEVIci kun je voor maximaal 30 minuten per keer een fiets gebruiken van een van de 250 fietsstations in de stad. Een andere optie is om een fiets te huren bij een van de vele verhuurbedrijven zoals Baja Bikes. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan of een georganiseerde fietstour bij ze boeken. Als je de stad al verkend hebt, is een fietstocht naar de oude ruïnes van de Romeinse stad Itálica (waar nu de stad Santiponce ligt) zeker de moeite waard! Fun fact voor de Game of Thrones fans onder ons: de laatste aflevering van seizoen 7 is opgenomen in het amfitheater van Itálica.

Tapas en flamenco

De leuke wijken om tapas te eten zijn Triana en de voormalig Joodse wijk Santa Cruz, de wijk die ook wel bekend staat als het labyrint van de stad. Een traditionele tapasbar waar voornamelijk locals komen herken je aan de hammen en worsten die in de zaak te drogen hangen. Op de muren hangen kleurrijke keramische tegels en vaak veel kaarten of platen met religieuze afbeeldingen. Om de experience helemaal af te maken ga je op zoek naar een tapasbar waar ook flamenco gespeeld en gedanst wordt zoals La Carbonería of La Serrana.

stedentrip-sevilla-spanje-flamenco

Daarnaast zijn er in Sevilla, ondanks dat Spanjaarden zelf het liefst de dag starten met ‘café solo’ (alleen koffie), leuke ontbijtplekjes te vinden. Ontbijt bij Torch Coffee Roasters voor de fantastische koffie die gemaakt is van de beste kwaliteit bonen. De beste bagels van de stad eet je bij Petite Brioche Coffee & Pastry.

stedentrip-sevilla-spanje-bagelsOmgeving

Op een klein uur rijden van Sevilla ligt Doñana National Park, een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden in Europa. Het park heeft verschillende soorten landschappen: zandduinen, moerasgebied en pijnboombossen. Doñana ligt op de trekvogelroute van Europa naar Afrika: er wonen meer dan 300 verschillende vogelsoorten in het park. Je ziet er onder andere veel watervogels aangezien een groot deel van het park bestaat uit moerasgebieden. Dus neem je verrekijker mee en ga af op de vele vogelgeluiden die je hoort! Ook wonen er veel zoogdieren in het gebied waaronder de Iberische lynx, de vos en het edelhert.

Op avontuur in Doñana Park

Wil je op avontuur in het Doñana Park? Doe dan een 4×4 offroad tour! Je gaat samen met een gids op pad die je de mooiste plekjes van het park laat zien. Ben je liever zelf actief? Huur dan een fiets of volg een van de vele wandelroutes door Doñana.

stedentrip-sevilla-spanje-donana

Als je nog meer tijd hebt om de omgeving te verkennen is een bezoek aan de historische stad Jerez de la Frontera zeker aan te raden. Rij vervolgens door naar het strand van Cadiz om te genieten van een prachtige zonsondergang.


Meer inspiratie opdoen voor een Spaanse stedentrip?

Lees ook onze city guides van Valencia en Barcelona.

post a comment