Top
  >  Rondreizen & Backpacken   >  Duurzamer op reis door je CO2 uitstoot te compenseren
Duurzamer-reis

Laatst bijgewerkt op juli 1, 2020

Het aanbod aan ecotoerisme en duurzame reizen groeit enorm, en dat is natuurlijk niet voor niets. Door het vele reizen, met name met het vliegtuig of door het bezoeken van drukbezochte bestemmingen, laten we een CO2-voetafdruk achter. Gelukkig zien wij organisaties als paddenstoelen uit de grond schieten, die ons reizigers helpen onze uitstoot te compenseren. Hieronder bespreken wij een aantal van dit soort goede initiatieven. 

Duurzaam reizen voor dummies

Er wordt veel gesproken over duurzamer en bewust reizen, maar wat houdt duurzaam reizen nou eigenlijk in? Wanneer je duurzaam reist, houd je rekening met het milieu en de leefomstandigheden van andere mensen. Waarom we duurzaam moeten gaan reizen? Daar zijn genoeg redenen voor. Wanneer iedereen veel reist in de wereld, wordt er heel veel energie verbruikt. Door al deze energie, veroorzaken wij CO2-uitstoot, wat weer zorgt voor klimaatveranderingen. De gevolgen hiervan zijn ontbossing, luchtvervuiling, uitputting van energiebronnen en nog heel veel meer. Vandaag de dag is deze klimaatverandering duidelijk zichtbaar en zoeken wij met z’n allen naar mogelijkheden tot het verminderen van onze CO2 uitstoot.

Tegenwoordig zijn er tal van organisaties die graag de wereld en het milieu willen verbeteren, door CO2-uitstoot te compenseren. De bijdrage die jij afstaat om de uitstoot van jouw reis te compenseren, stoppen deze organisaties weer in het milieu. Zo zorgt de ene organisatie ervoor dat van jouw bijdrage, en die van duizenden anderen, nieuwe bomen geplant kunnen worden, en de andere organisatie weer voor schoon drinkwater in arme landen. Je claimt met het steunen van deze organisaties dus niet dat jij geen CO2 uitstoot veroorzaakt, maar wel dat jij door middel van deze inzet een compensatie doet, door weer te investeren in mens en milieu.

Een aantal van dit soort organisaties op een rij:

GreenSeat

Wanneer je kiest voor een vervoerswijze die minder fossiele brandstoffen verbruikt, zorg je ervoor dat de CO2-uitstoot beperkt blijft. Doordat je de CO2-uitstoot compenseert, zorg je ervoor dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt. GreenSeat is een organisatie die ervoor kan zorgen dat de CO2-uitstoot van jouw reis gecompenseerd wordt. De bijdrage die jij levert aan GreenSeat, gaat naar de projecten van GreenSeat, die huishoudens in ontwikkelingslanden toegang verlenen tot schone energie.

Hoe berekend GreenSeat de CO2-compensatie?

GreenSeat berekent de CO2-compensatie op basis van zones en met een berekening per afstand. Voor de zones is er een zonemodel, gebaseerd op gemiddelde CO2-uitstoot van een retourreis naar een bestemming. De vliegafstanden zijn verdeeld onder vier zones die berekend zijn vanaf Amsterdam. Naast vliegafstanden is er ook een zonemodel voor autovakanties. Het is ook mogelijk om een precieze berekening per afstand aan te vragen. De calculator berekend dan de afstand tussen luchthavens. Voor de gegevens van de bezettingsgraden en het vrachtgewicht van een vliegtuig, worden gemiddelden gebruikt. Deze berekening kan ook gemaakt worden wanneer je gaat reizen met een bus, trein of auto.
Wil jij groener reizen met GreenSeat? Compenseer hier je CO2-uitstoot

Trees for all

Bij Trees for All is het motto: ‘Bomen zorgen voor ons, daarom zorgen wij voor bomen’. Bomen zijn hét middel tegen klimaatverandering. Trees for All compenseert CO2-uitstoot door bomen te planten in zowel binnen als buitenland. Op deze manier plant Trees for All wereldwijd een nieuw bos en beschermen ze bestaande bossen. Door deze bomen te planten dragen zij bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Trees for All wil mensen helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen, door bijvoorbeeld de CO2 van de vliegreis te compenseren. Daarnaast bieden zij ook de mogelijkheid om een boom cadeau te doen. Zo geven grootouders hun kleinkind een boom cadeau, als symbool voor een groenere toekomst. Wil je als bedrijf meedoen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt als bedrijf een bos doneren of de CO2-uitstoot van je gehele bedrijfsvoering compenseren.

Ontdek de projecten van Trees for All of doe een boom cadeau. 

Mindful Flights

De missie van Mindfull Flights is om de wereld op een duurzame manier met elkaar te verbinden. Zo willen ze iedereen de mogelijkheid geven om verantwoordelijkheid te nemen voor hun vluchten en eerlijk te zijn tegen het milieu. In de perfecte wereld, zouden ze bij Mindful Flights zien dat wij helemaal niet meer vliegen. Dat is niet voor iedereen haalbaar en dat begrijpen zij. Daarom kun je op deze website je broeikasgasuitstoot berekenen en compenseren, door een project te kiezen dat bij jou past. Een project wat CO2 uitstoot compenseert, de bevolkingsgroepen steunt die het hard nodig hebben en bouwt aan de biodiversiteit.

Een voorbeeld: Wanneer je een retourvlucht compenseert voor nog geen 10 euro, bescherm je al 160 vierkante meter Amazone gebied, help je duurzame energie te leveren in India en maak je schoon drinkwater mogelijk voor maar liefst drie personen in Bangladesh. Geweldig initiatief toch?
Bekijk hier de projecten van Mindful Flights en help mee.

Hebben jouw reizen veel CO2 uitstoot veroorzaakt? Help ook mee met het verbeteren van het milieu: alle beetjes helpen.

post a comment