Top
  >  Gadgets   >  Stop plastic in Azië: wat kan jij doen? Gebruik refillmybottle!
plastic-azie

Laatst bijgewerkt op januari 14, 2021

Als je wel eens in Azië bent geweest, is het vast herkenbaar voor je: Aziatische landen nemen het niet zo nauw met afvalverwerking. Om precies te zijn: een afvalwerkingssysteem zoals in Nederland kennen ze niet. Afval wordt verbrand of eindigt langs de weg. Grote hopen troep en plastic in de natuur zijn het gevolg. Super zonde! Maar wat kunnen wij, als toeristen, daaraan doen? Hierbij een aantal simpele tips, waarvan refillmybottle er één is.

Plastic, plastic en nog eens plastic

Wandelend door de jungle in de Cameron Highlands in Maleisië zag ik twee batterijen in de natuur tussen zeldzame planten die allen hier groeien liggen. Kajakkend in Halong Bay in Vietnam dreef er een tl-buis voorbij. En zwemmend in de zee van Noord-Bali moest ik moeite doen om de plastic zakken ontwijken. Het maakt me verdrietig. Onze aarde is zo mooi en met zijn allen zijn we het volledig aan het verpesten.

refillmybottle 2

Troep in Halong Bay in Vietnam

Van de prullenbak naar de natuur

En wist je dat je eigen plastic troep in de prullenbak gooien weinig helpt? Daar schrok ik wel van. Er is geen plasticverwerkingsysteem in Azië, dus alles wat jij in je hotel in de prullenbak gooit, belandt alsnog op straat, in de natuur en in de zee. Dat voelt machteloos, niet? Met deze kleine aanpassingen in jouw plasticverbruik, maak je een groot verschil.

refillmybottle 3

Troep langs de kant van de weg op Bali

De website www.refillmybottle.com

Het grootste verschil maak je misschien wel het minderen van het gebruik van plastic flesjes water. Als je 3 weken reist, gebruik je toch al snel 21 flessen van 1,5 liter of 63 flessen van 0,5 liter per persoon. Enorm veel. Op de website en app www.refillmybottle.com vind je alle plaatsen in Azië waar je gratis of tegen een kleine betaling je herbruikbare fles kunt vullen met drinkwater. Ik testte het op Bali en het werkt ontzettend makkelijk. En het belangrijkst: je maakt een groot verschil.

Andere tips:

  • Gebruik niet de kleine shampoos en zeepjes van je hotel. Dit is onnodig, eenmalig gebruik van plastic. Gebruik liever bijvoorbeeld de shampoobar van Lush, die volledig plasticverpakkingsvrij is.
  • Vraag bij elk drankje dat je bestelt of je het zonder rietje kunt krijgen. Hoe meer mensen dat vragen, hoe meer bewustzijn je creëert bij de eigenaren van de restaurants.
  • Aziaten zijn een kei in het verpakken van werkelijk alles in plastic. Koop je iets op de markt of zelfs maar een kaartje om naar huis te sturen, stop het dan in je eigen rugtas en weiger het plastictasje.

Wat doe jij op reis om je plasticverbruik te minderen? Kende je refillmybottle al?

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment