Top
  >  Bestemmingen   >  Vliegen met je hond? Dat kan!
Vliegen met je hond

Laatst bijgewerkt op juli 14, 2020

Hoe gek jij ook op je viervoeter bent; wanneer je op vakantie gaat en geen oppas kunt regelen, kan hij toch voor behoorlijk wat stress zorgen. Zonde, want wist jij dat je hond gewoon mee aan boord kan? Wij vertellen je alles wat je moet weten over vliegen met je hond. 

1. Age is just a number… Of toch niet?

Is je kersverse vriend inmiddels 10 weken oud? Vanaf dat moment kun jij jouw hond gewoon meenemen aan boord. Dit hangt echter wel af van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt. Dus zorg ervoor dat je dit, voordat je een vlucht boekt, goed checkt.

2. The fitter the better!

Is je hond ziek, zwanger, oud of zeer nerveus, dan is het niet aan te raden om te gaan vliegen. Een must is in ieder geval een bijgewerkt paspoort, de nodige inentingen en vaccinaties, en het chippen van de hond. Zorg voor vertrek voor eventuele medicatie en raadpleeg altijd de dierenarts.
Vakantie-met-je-hond

3. Economy-, Comfort- of Business Class?

Er zijn drie opties om je hond te vervoeren per vliegtuig. Zo mag je hond mee in de cabine wanneer hij in een officiële reistas past. Check voor vertrek bij de vliegtuigmaatschappij welke afmeting zij voor de reistas hanteren zodat je voorbereid incheckt. Is jouw hond groter of heb je te veel handbagage, dan mag hij mee in het bagageruim. De hond moet dan vervoerd worden in een kennel, die in een verwarmd deel (voorzien van klimaat en druk-beheersing) van het bagageruim wordt geplaatst. Ook hiervoor geldt: bekijk voordat je incheckt aan welke eisen de kennel moet voldoen. Heb je een paard van een hond, wil je meerdere honden tegelijk vervoeren of wil je kosten besparen, dan kan de hond mee als vracht.

4. Hop on hop off

Stap je aan boord van een (lange) vlucht en moet je overstappen, controleer dan bij de luchtvaartmaatschappij of jij jouw hond opnieuw moet inchecken. Soms heb je wat extra tijd en is er zelfs ruimte of even met de hond te wandelen. Hier zijn specifieke ruimtes voor op het vliegveld. Voor deze ‘quality time’ met je viervoeter kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Vraag dit dus even na bij de luchtvaartmaatschappij.

5.  Last but not least…

Zorg ervoor dat je hond zo’n 2 uur voor vertrek nog een laatste lichte maaltijd krijgt om reisziekte te voorkomen. Laat de hond een aantal uur voor vertrek geen water meer drinken en maak een lange wandeling zodat hij niet met een overdosis energie aan boord gaat. Is de hond geen reistas of kennel gewend, laat hem dan 1 à 2 weken voor vertrek alvast wennen. Het is belangrijk om je hond geen kalmeringsmiddel te geven, omdat je hond hierdoor minder snel went aan de nieuwe omgeving, maar ook omdat zijn lichaamstemperatuur hierdoor kan dalen. Een aantal rassen mogen überhaupt niet mee aan boord en zijn in bepaalde landen niet welkom.
Vakantie-met-je-hond


Wil je meer lezen uit de zomereditie van het Travel Rumors magazine?

Je leest het tijdschrift hier online!

post a comment