Top
  >  Bestemmingen   >  Weekendje weg in Hoorn: ontdek West-Friesland en de Beemster
restaurant-saint-hoorn

Laatst bijgewerkt op april 22, 2024

Het leuke aan deze regio? Als je het mij vraagt de rust, en dat terwijl je zo dichtbij grote steden bent zoals Amsterdam, Alkmaar en Purmerend. Een regio gevuld met pittoreske stadjes met de mooiste gevels, een groene omgeving met boerderijwinkels waar je verse producten koopt, de grote hoeveelheid molens die te bezoeken zijn, natuurlijk het Markermeer met haar strandjes waar je zomers heerlijk kunt ontspannen, en tot slot de grote hoeveelheid leuke hotspots waar je heerlijk kunt eten en drinken. Diversiteit ten top! In twee dagen bezochten wij West-Friesland en de Beemster en in dit artikel delen wij onze tips voor een nachtje- of weekendjeweg.

Wij werden uitgenodigd door het Nederlands bureau voor Toerisme om op roadtrip te gaan door West-Friesland en de Beemster, een route uit het boek Hey Frits. 12 korte roadtrips door Nederland. Een mooi boek gevuld met leuke tips voor een korte roadtrip door eigen land. We zeiden volmondig JA, want deze regio kenden we nog niet zo goed. In dit artikel nemen wij je mee met ons op reis.

Dag 1 West-Friesland: van Enkhuizen naar Hoorn

Zo eigenwijs als we zijn, volgen we deze route van onder naar boven, simpelweg omdat wij in de ochtend al vanuit Zwolle via Lelystad Enkhuizen binnen reden en wij einde middag in het hotel in Hoorn konden inchecken.

Verrassend Enkhuizen

We beginnen in de prachtige stad Enkhuizen. De historische panden zijn prachtig en het is dan ook alleen al leuk om lekker door de stad te wandelen, met name langs de kade en de haven. Op een zomerse dag drink je een verfrissend biertje bij brouwerij De Werf op het ruimte terras. Bij slecht weer kunnen we je zeker aanraden binnen plaats te nemen. Hongerig geworden? Dan kunnen we op basis van een eerder bezoek aan Enkhuizen je zeker een lunch bij Rijksmagazijn aanraden. Tevens ook een leuke plek voor diner! Maar onze klok tikt en dus pakken wij de auto en zetten onze roadtrip voort.

Lunchen bij restaurant van Dis in Hoogkarspel

Van Enkhuizen rijden we naar Oosterleek, maar voordat wij daar stoppen gaan we onze magen vullen in het dorp Hoogkarspel dat op de route ligt. Restaurant van Dis is een sfeervol restaurant en dat komt goed uit, want op het moment van lunchtijd komt het met bakken de lucht uit. Snel naar binnen waar de dames ons vriendelijk welkom heten. We genieten van een heerlijk broodje en stappen in de auto richting Oosterleek.

Over de Zuiderdijk naar Oosterleek

De Zuiderdijk is een lange route langs het Markermeer. Erg leuk om te berijden en te genieten van het uitzicht. Op een zomerse dag kunnen we je zeker aanraden om te stoppen bij de kleine strandjes die je her en der aan het Markermeer ziet. Wij stoppen ter hoogte van Oosterleek, het kleinste dorp van West-Friesland, en ploffen neer op een bankje voor een frisse neus. Aan de ene kant prachtig uitzicht op het Markermeer, aan de andere kant zicht op het dorp Oosterleek met haar kerk.

zuiderdijk-bezienswaardigheden

Dineren bij restaurant Oase in Schellinkhout

Via een kronkelende weg kom je uit bij restaurant Oase. Weer of geen weer: bij deze hotspot ben je altijd aan het juiste adres. Op een zonnige dag geniet je buiten in de ruimte tuin met terras en bij kouder weer neem je binnen plaats in het sfeervolle restaurant. Kids zijn hier hartstikke welkom. Zo hebben ze een vintage spelcomputer staan en een grote ballenbak.

Overnachten in luxe hotel Heavens in Hoorn

De eindbestemming voor vandaag is Hoorn. Deze prachtige stad staat wederom vol met de mooiste panden. Wat een genot om hier doorheen te lopen. Op de website van Visit Hoorn staat een gratis stadswandeling van 1,5 uur. Leuk om zo de stad wat beter te leren kennen. Stop tussendoor bij Koffie van Hoorn (bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras) voor een (h)eerlijke bak koffie met gebak en voor een verfrissend drankje op het ruime terras bij d’Oude Waegh of een opwarmertje binnen in het restaurant.

Tip: tijdens de feestdagen is er in de binnenstad, tegenover d’Oude Waegh, een schaatsbaan te vinden. Alleen al leuk om even sfeer te proeven, maar natuurlijk ook om schaatsen te huren en even wat meters op het ijs te maken.

We overnachten bij hotel Heavens, gelegen in de binnenstad van Hoorn. Het pand dat vroeger bekend stond als de Grote Kerk, is inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel en restaurant met bar. Geweldig om te zien hoe ze hier het oude met het nieuwe hebben weten te combineren. Historische elementen zoals de grote pilaren en het houtwerk in de kamers, komen prachtig samen met de luxe inrichting en het glas met staalwerk.

Dag 2 Beemster

Leuk feitje: het polderlandschap in de Beemster staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en dat snappen wij maar wat goed. Het uitzicht is gevuld met groene weilanden en oude molens, waarvan er veel nog in werking zijn. We beginnen onze dag, na een goed ontbijt bij Heavens hotel, dan ook met een bezoek aan een molen.

Binnenkijken bij molen de Otter in Oterleek

Deze graanmolen is vandaag de dag nog steeds in gebruik en kun je dan ook gewoon bezoeken. Iedere vrijdag komt de molenaar om graan te malen, leuk om dus bij te wonen maar ook op de andere dagen van de week is de molen te bezichtigen.

molen-de-otter-beemster

In de bakkerswinkel kun je natuurlijk de lekkerste producten kopen maar met een beetje geluk zijn de bakkers hard aan het werk en kun je een kijkje in de keuken krijgen. De bakkerij is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpen met het bakken van de broden en koekjes en natuurlijk het verkopen ervan.

Bewonder de Zaanse gevels in De Rijp

Vanuit Oterleek rijden we door naar De Rijp, waar je je kunt verwonderen aan de mooiste (Zaanse) gevels van dit prachtige stadje. Leuk om door heen te wandelen, bijvoorbeeld met de stadwandeling via de izi.travel app.

Ontspannen bij Fort Resort Beemster

Deze prachtige plek kennen wij al vanuit de sauna faciliteiten, maar deze keer bezochten we dit mooie fort voor het restaurant om te gaan lunchen. In de Beemster liggen nog een aantal forten van de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam, waaronder Fort Resort Beemster. Naast de sauna, vind je hier een hotel en restaurant, gelegen in een uniek pand.

(h)Eerlijke producten scoren bij de boerderijwinkels

Vanaf Fort Resort Beemster rijden we via de kronkelende wegen langs de boerderijwinkels. Hier koop je de lekkerste streekproducten zoals fruit, (Beemster)kaas en groenten, verser kan het niet! We maken een stop bij Eerlijk & Heerlijk en worden met trots rondgeleid door de eigenaresse.

Uitgebreid dineren in Hoorn

In de namiddag rijden we terug naar Hoorn. We lopen nog een stukje door het mooie centrum en nemen ’s avonds plaats in het sfeervolle restaurant the Saint, gelegen in Heavens hotel. We worden bediend door Isak, die zijn vak meer dan goed verstaat! Wij kozen voor het drie gangen menu inclusief bijpassende wijnen. De gerechten smaakten heerlijk en bij iedere gang werd wijn geschonken waar Isak veel over wist te vertellen. We hebben genoten van het heerlijke eten en de uitstekende service, en dat alles op een sfeervolle, warme plek.

Deze roadtrip door West-Friesland en de Beemster heeft ons enorm verrast. Het was een leuke route voor zowel onszelf als ons dochter (de activiteiten en restaurants zijn lekker kids-proof). Benieuwd naar deze route of wil je ook op pad? Bestel het boek Hey Frits. 12 korte roadtrips door Nederland en ga er ook op uit in eigen land.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment