Top
  >  Caribische Eilanden   >  Bonaire: het onderwaterparadijs voor duikers van ieder niveau
Bonaire-duiken

Bonaire is een favoriete vakantiebestemming voor vele liefhebbers van de duiksport. Het eiland wordt bewust gekozen door duikers met ervaring, maar is ook de ideale plek om kennis te maken met de sport of om meer ervaring op te doen! Het eindeloze, kleurrijke koraal en de vele vissen maken van iedere duikspot een prachtig plaatje. Vanwege de gunstige ligging van het eiland is er vaak weinig stroming. Ook is het op veel plekken mogelijk om een ‘shore dive’ te doen. Dit zorgt voor gunstige omstandigheden voor de startende duiker. De meer ervaren duiker kan kiezen voor duikspots die meer uitdaging bieden. Overweeg je Bonaire als bestemming voor je duikvakantie? Lees dan verder voor onze duiktips voor je vakantie op Bonaire! Ga je liever snorkelen in plaats van duiken? Lees dan ook verder. Veel informatie is ook voor jou als snorkelaar leuk en relevant om te lezen.

bonaire-koraal

Bonaire als duikeiland

Bonaire-gele-stenen-ingang-zee

Bonaire als eiland is een koraalrif dat geologisch omhoog uit de zee is geduwd. Levend koraal is niet ver weg: op veel plekken zijn de prachtige koralen al van boven water te zien. In 1962 kwam Captain Don Stewart voor het eerst aan op Bonaire. In zijn eerste jaren op het eiland organiseerde hij vele activiteiten zoals speervissen. Na een paar jaar kwam hij tot het inzicht dat het belangrijk is om de koralen en biodiversiteit onder water te behouden: hij kreeg spijt van zijn acties en heeft het voor elkaar gekregen om speervissen te verbieden. Sindsdien zette hij zich in voor het beschermen van de natuur en voor het verduurzamen van de duiksport op Bonaire. Zo was een van zijn missies het leggen van permanente boeien in de zee voor boten: hierdoor hoeven de boten niet meer te ankeren boven het rif. De naam Captain Don kom je op veel plekken op het eiland nog altijd tegen: zo is Captain Don’s Habitat, dat Captain Don in 1976 heeft geopend, een van de bekendste duikresorts op Bonaire.

Eind jaren ‘8o is STINAPA Bonaire (Stichting Nationale Parken Bonaire) opgericht. Deze stichting zet zich in voor het behoud en het beschermen van Bonaire Nationale Marine Park (BNMP) en Washington Slagbaai National Park (WSNP). Om te mogen snorkelen en duiken in de wateren rond Bonaire en Klein Bonaire heb je een STINAPA tag nodig. Duikers hebben de ‘round dive tag’ nodig: deze kost $40 per kalenderjaar. Voor het beoefenen van andere watersporten kan de ‘square nature tag’ aangeschaft worden voor $25.

Op Bonaire zijn maar liefst 60 officiële duikspots en op Klein Bonaire zijn er nog eens 20. De entree van iedere shore dive site wordt aangeduid met een geel geverfde steen met daarop de naam van de duiklocatie. Hierdoor weet je waar een dive site zich bevindt maar belangrijker: deze stenen geven aan waar je het water in- en uit kunt gaan zonder het koraal te beschadigen. Deze ingangen naar de duikspot zijn gemaakt door stukken koraal weg te hakken. Door een ingang te maken die vrij is van koraal, zorgt STINAPA ervoor dat op andere plekken langs de kust het koraal onbeschadigd blijft.

De beste duikspots

Met zoveel koraal en onderwaterleven kun je eigenlijk geen verkeerde duikspot uitkiezen. Het is belangrijk om van tevoren te weten of een duikspot past bij de ervaring die jij hebt. Dit kun je navragen bij je duikschool of zelf opzoeken in Duikgids Bonaire of Reef Smart Guides Bonaire. Over het algemeen geldt dat de dive sites aan de westkant van het eiland rustiger zijn qua stroming. Duikspots aan de oostkant zijn geschikter voor meer ervaren duikers.

Bonaire-flamingo-zoutvlaktes

Er leven 15.000-20.000 flamingo’s op Bonaire. Terwijl je van de ene duikspot naar de andere rijdt, is de kans groot dat je ze vanuit de auto spot.

Salt Pier

Bonaire staat bekend om de grote zoutvlaktes. Deze liggen richting het zuiden van het eiland. Het zout wordt via een lopende band op een pier vervoerd naar schepen om het te transporteren. De palen van de pier zijn onder water begroeid met prachtige koralen. Er is daarom veel leven rondom de palen te vinden. De positie van de palen zorgen voor een speelse route. Vergeet niet om aan het eind van je duik even rond te kijken op de zandvlakte aan de rechterkant van de pier: hier worden vaak schildpadden gezien!

 

Bonaire-salt-pier

Angel City en Hilma Hooker

Twee duikspots die naast elkaar liggen en die je zeker niet mag overslaan zijn Hilma Hooker en Angel City. In 1984 kwam het vrachtschip Hilma Hooker bij Bonaire in de problemen met de stuurinrichting. Al snel bleek dat er meer dan 10.000 kilo marihuana in het kiel lag. Op verzoek van Captain Don is het schip afgezonken. Sindsdien is Hilma Hooker dé locatie om te gaan wrakduiken: het schip ligt relatief dicht bij de kust en is daarom gemakkelijk te bereiken. Het diepste punt van het schip ligt op 30 meter diepte. Deze spot is daarom voornamelijk leuk als je je Advanced Open Water hebt zodat je het wrak goed kunt bekijken.

Naast Hilma Hooker ligt Angel City. Dit is een prachtige duikspot met dubbel rif. Deze locatie is geschikt voor duikers met alleen een Open Water certificaat: het is makkelijk om er te navigeren en het tweede rif ligt slecht op 18 meter diepte. De duikspot heeft haar naam te danken aan de angel fish die hier veel te zien is. Verder vind je bij het tweede rif mooie grote koraalformaties zoals hersenkoraal en kerstboomkoraal.

Karpata en 1000 steps

Dit artikel heeft niet voor niets het woord onderwaterparadijs in de titel: de titel is gekozen met Karpata in het achterhoofd. Deze plek is bekend om de goede zichtbaarheid en de prachtige panorama’s. Je kunt een groot deel van alle koralen en vissen die Bonaire rijk is hier vinden. Dit maakt deze plek perfect voor groothoekfotografie. Karpata ligt 13 kilometer ten noorden van Kralendijk. De locatie die je tegenkomt voor je Karpata bereikt is het zogeheten 1000 steps. 1000 steps is een erg populaire snorkel- en duikplek. Ga aan het begin van de dag om de drukte voor te zijn. Voor je het water bereikt, moet je eerst een lange trap afdalen. Deze trap heeft 72 treden, maar met duikuitrusting aan voelt het als.. “1000 steps”. Als je je hierop voorbereidt, valt de trap best mee en deze plek is dan ook zeker de moeite waard. Zet je masker op en geniet van de show: het wemelt er van de kleurrijke papegaaivissen en verschillende soorten zacht koraal en hertshoornkoraal.

Zowel Karpata als 1000 steps zijn ook mooie locaties om te snorkelen.

Washington Slagbaai National Park: Boca Slagbaai en Wayaka 2

Duiken en snorkelen in het nationale park is goed te combineren met een bezoek aan het park zelf. Eigenlijk ontkom je daar ook niet aan aangezien de meeste locaties zich midden in het park bevinden. En dat is dan ook helemaal niet erg! Het nationale park met haar ruige natuur en ontelbare cactussen is een prachtig plaatje. Tijdens de rit waakt de Brandaris over je, die met haar 241 meter de hoogste berg van Bonaire is. Voor de durfals onder ons die van klimmen en klauteren houden: deze berg is te beklimmen! Zorg ervoor dat je op tijd aan deze klim begint: midden op de dag is het erg warm.

Halverwege je rit kom je langs Boca Slagbaai. De locatie is te herkennen aan de gerestaureerde gele huisjes. Tot het begin van de 19e eeuw was dit de enige haven op Bonaire. Nu het onderdeel is van het nationale park is het er een stuk rustiger. De historie van de locatie vind je ook terug onder water: op de bodem liggen diverse kanonnen en een aantal grote ballaststenen. Na Boca Slagbaai kom je de locatie Wayaka 2 tegen. Een stenen trap die is uitgehakt in de rotswand leidt naar een klein zandstrandje dat alleen zichtbaar is bij laag water. Wanneer je het water betreedt, bevind je je op een uitgestrekt, ondiep plateau. Dat maakt dit een mooie locatie om te snorkelen. Je vindt er onder andere doktersvissen, platvissen, een enkele koffervis en uiteraard veel papegaaivissen.

Het nationale park sluit om 17.00 uur. Alle dagbezoekers moeten dan buiten staan. Wil je graag het nationale park in het donker beleven? Dat kan! Reserveer van tevoren je overnachting via STINAPA en kampeer in een van de gele huisjes.

Duikscholen

Een eiland met zoveel duikspots heeft uiteraard ook veel keuze voor duikscholen. De duikscholen bieden vaak verschillende type pakketten voor het huren van spullen, luchtflessen en voor het boeken van begeleide duiken. Het kan dus handig zijn om van tevoren even een rekensommetje te maken. Daarnaast draagt een leuke duikschool bij aan jouw duikervaring, dus hier een paar tips:

  1. VIP Diving. De naam zegt het al: deze duikschool behandelt jou als duiker als een ware VIP. Van het moment dat je je duik boekt tot het moment dat je je spullen voor de laatste keer uitwast biedt VIP Diving een persoonlijke en professionele benadering. Daarnaast stopt VIP Diving veel moeite in het beschermen van de omgeving en in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.
  2. Buddy Diving: Buddy’s biedt de mogelijkheid om je duikvakantie vanaf één plek te regelen: het is een resort waar je ook kunt duiken. Er is een aantal verschillende type accommodaties te boeken, ze bieden veel verschillende duikpakketten aan en er zijn twee restaurants bij het resort.
  3. AB-dive: “powered by the sun, twice the fun!” AB-dive werkt volledig op zonne-energie. Bij AB-dive kun je terecht voor het huren van je duikspullen, maar ook voor het huren van je auto.

Een paar laatste tips..

  • Eten en drinken: de meeste duiklocaties liggen ver weg van restaurants en winkels. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt.
  • Zonnebrandcreme: als je weet dat de temperatuur op Bonaire over het algemeen rond de 30 graden ligt, hoeven we deze niet uit te leggen. Kies bij het duiken en snorkelen voor een zonnebrandcreme die “reef friendly” is, zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook het koraal en ander onderwaterleven.
  • Ostracods: mocht je vakantie toevallig zo vallen dat je net na nieuwe maan op Bonaire bent, dan is een nachtduik een must do! 2 Tot 5 dagen na nieuwe maan zijn er op sommige plekken ostracods te zien in het water. Ostracods, of in het Nederlands: mosselkreeftjes, zijn hele kleine wezentjes die via hun klieren specifieke stoffen uitscheiden. In combinatie met het zuurstof in het water zorgt dit voor licht. Dit verschijnsel heet bioluminescentie. Op een diepte van 8-10 meter komen de ostracods 45 minuten na zonsondergang vanuit de diepte omhoog. Op sommige plekken zullen er wel duizenden lichtjes waarneembaar zijn! Een duik met ostracods is een sprookjesachtig tafereel en zal ongetwijfeld een van je meeste romantische duikervaringen ooit zijn.

Ben je op zoek naar een onvergetelijke afsluiter van je duik- of snorkeldag? Die ga je ervaren tijdens een diner op de Melisa boat! De zeilboot vertrekt om 17.00 uur vanuit de haven. Op de knusse boot geniet je van een voortreffelijk diner, drankjes en, als je geluk hebt, van een prachtige zonsondergang!


Meer lezen?

Ben jij weleens op duik- of snorkelvakantie op Bonaire geweest? Laat ons weten wat jouw favoriete duikspot is!

Lees ook onze andere blogs over Bonaire voor meer reistips en tips voor de mooiste stranden.

Comments:

  • Sjan

    21 juni 2022

    Zo geschreven dat je morgen meteen naar Bonaire zou willen vliegen. Ik heb geen duikervaring, maar de beschreven plekken lijken me helemaal top om hier mn eerste duiklessen te gaan nemen, zodat ik uiteindelijk ook die nachtduik kan gaan doen.

    reply...
    • Redactie

      28 juni 2022

      Leuk om te lezen Sjan! Hopelijk kun je snel deze toffe reis boeken en maken!

      reply...

post a comment