Hoe bereid je je voor op een wereldreis? De ultieme checklist!
Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021
Wauw! Je gaat op wereldreis. Wat een gaaf besluit. Maar wat nu? Waar begin je überhaupt met plannen? Eleni is op dit moment op een wereldreis van zo’n zeven maanden en zet haar tips op een rij. De ultieme checklist voor een wereldreis!
Budget
Jouw budget, de landen waar je heen wil, het aantal maanden dat je op wereldreis gaat en jouw manier van reizen hebben allemaal met elkaar te maken. Online zijn veel handige tabellen te vinden met dagbudgetten voor bepaalde landen. Zo kun je zelf een goede inschatting maken van hoe lang je op reis zou kunnen gaan. Kies je bijvoorbeeld voor Australië en Nieuw-Zeeland dan kun je een stuk korter reizen met hetzelfde budget als in Afrika of Azië. Maar ook jouw manier van reizen, bijvoorbeeld met een camper of in (luxe) hotels, bepaalt het budget dat je nodig hebt. Als je lang genoeg van te voren begint met plannen, kun je misschien nog wat extra geld sparen. Of misschien kun je, net als ik, onderweg wel werken en wat extra geld sparen voor je reis.
Locatie
Zelf vond ik dit het aller moeilijkste punt. Waar ga je naartoe? Mijn vriend en ik waren het er allebei over eens dat we heel graag Nieuw-Zeeland wilden bezoeken, maar verder hadden we geen duidelijke voorkeur. We konden niet goed kiezen. Daarom kozen wij ervoor om alleen ons heenticket vast te leggen voor vertrek (zie het punt Tickets). Wij vertrokken met een niet vaststaand idee van de landen die we wilden bezoeken (Singapore, Maleisië, Indonesië, Vietnam, Cambodja, Laos, Australië en Nieuw-Zeeland), maar mocht halverwege de reis blijken dat we zin hebben in Zuid-Amerika, dan kan dat prima. Dat maakt het bepalen van een budget wat moeilijker, maar het is niet onmogelijk. Tip: kijk hier lekker rond en bepaal welke gebieden je aanspreken.
Tijd
Kan je een sabbatical opnemen van je werk van bijvoorbeeld precies zes maanden of zeg je je baan op en ga je voor onbepaalde tijd op reis? Het is goed om daarover na te denken. Als je langer dan acht maanden aaneengesloten uit Nederland bent, ben je verplicht je uit Nederland uit te schrijven. Dit is nog flink ingewikkeld als je ZZP’er bent, want je kunt niet ingeschreven staan bij de KvK als je niet in Nederland woonachtig bent. Ben je in loondienst, dan verlies je per jaar dat je bent uitgeschreven, 2% van je AOW. Ik blijf zelf maximaal zeven maanden weg, dus ik kon gewoon in Nederland ingeschreven blijven staan. Maar wel een belangrijk punt om rekening mee te houden!
Tickets
Als je exact weet naar welke landen je wil en hoe lang je daar wil blijven, kun je het beste een wereldticket aanschaffen (bijvoorbeeld via KILROY). Vaak ik is dit een stuk goedkoper dan losse tickets boeken. Wel geef je hiermee je vrijheid op om wat langer of korter dan gepland op een bepaalde plek te blijven. Daarom koos ik ervoor om alleen een enkelticket te boeken en ter plekke mijn volgende vluchten te plannen.
Huis, abonnementen en verzekeringen
Wat doe je met je woning? Kan je deze onderverhuren, laat je deze leeg staan, zeg je de huur op of verkoop je je huis? Regel dit ruim op tijd. Daarna is het tijd voor het checken van je abonnementen. Zet bijvoorbeeld je tijdschrift- en sportschoolabonnement stop, stel je telefoonabonnement naar beneden bij (je hebt toch geen MB’s en belminuten nodig buiten Europa) en in het geval van verhuizen kan je ook je gas, water en licht opzeggen. Daarnaast moet je ook weer een nieuwe verzekering afsluiten, namelijk een reisverzekering. Veel standaardverzekeringen zijn niet geldig voor een reis van meer dan drie of zes maanden. Let daar dus goed op.
Verdiep je tot slot ook in de mogelijkheden op de locatie zelf. Zo kun je vaak goedkoop een sim-only simkaart kopen om ter plekke gebruik te maken van internet op je mobiel. Juist buiten Europa, waar je huidige abonnement niet te gebruiken is zoals in Nederland, kan dit enorm schelen. Ga je ergens werken tijdens je verblijf, check dan ook hoe het zit met verzekeringen. Zowel voor zorg als schade. En tot slot: huur je een auto of koop je er een, check dan altijd een autoverzekering die passend is tijdens je reis.
Visa en vaccinaties
Weet je al naar welke landen je gaat, dan moet je goed uitzoeken welke visa je nodig hebt. In sommige landen, zoals Indonesië, kun je met een visa on arrival 30 dagen blijven. Daar hoef je dus niks voor te regelen. Als je langer dan 30 dagen in het land wil verblijven, moet je wel actie ondernemen. Regel voor vertrek ook je vaccinaties. Sommige landen mag je niet in zonder vaccinatie tegen gele koorts bijvoorbeeld.
Bankzaken
Staat je bankpas wel op wereld? Kom ter plekke niet voor verrassingen te staan en regel van te voren. Ook kan een creditcard handig zijn voor het boeken van buitenlandse vluchten en hotels. Via American Express krijg je naast je credit card nog veel andere voordelen met de kaart. Zo kun je sparen voor kortingen op hotels, huur auto’s maar spaar je per uitgegeven euro ook voor korting op, of zelfs gratis, vliegtickets! Zeker dus het overwegen waard, wanneer je je aan het oriënteren bent op het aanschaffen van een creditcard.
Aankopen
En dan kan het shoppen beginnen. Een mini-checklist:
- Backpack of koffer (Lees ook dit artikel met handige tips voor het kopen van een backpack)
- Goede rugtas
- Medicijnen, zoals paracetamol, ORS, diarreeremmers en pillen tegen wagenziekte (als je zelf medicijnen slikt, vergeet die dan niet bij te bestellen bij de apotheek en vraag een medicijnpaspoort aan). Mocht je de pil als anticonceptie gebruiken, zorg dan dat je deze ook op voorraad hebt.
- Wereldstekker
Ben jij wel eens op wereldreis geweest of zou je dat willen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen of wensen!