Top
  >  Bestemmingen   >  City Guide Delft

Delft is de stad van Willem van Oranje en van Johannes Vermeer. Het is de stad waar de Oranjes begraven liggen en de stad van het Delfts blauw. Ook staat Delft bekend als studentenstad. Het is er niet alleen leuk wonen, Delft is perfect voor een korte citytrip of een dagje weg.
Wandelend door de straatjes ontdek je meteen waarom Delft zo geliefd is. Het zit er vol met sfeervolle restaurants, hippe koffiezaakjes en kleine conceptstores. Wandel langs de grachten in de binnenstad en je kijkt je ogen uit. Nu ik al vier jaar in Delft woon, ken ik de stad op mijn duimpje. Ik vertel je graag waar je moet zijn.

city guide Delft

De Oostpoort


Bezienswaardigheden
Het centrum van Delft is goed te voet af te leggen. De afstanden zijn kort en de meeste hoogtepunten liggen dicht bij elkaar. Wat moet je zeker niet vergeten te bezoeken? Loop vanaf het station naar het Prinsenhof. In het museum leer je meer over de Delftse geschiedenis. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje hier door drie kogels om het leven gebracht door Balthasar Gerards. De kogelgaten kun je nog in de muur zien zitten. Loop vervolgens door naar de Oude Kerk en over de Markt naar de Nieuwe Kerk. Voor prachtig uitzicht over de hele stad beklim je de 376 treden van de Nieuwe Kerk. Ook de Oostpoort is een bezoek waard. Dit is de enige nog overgebleven stadspoort van Delft. Op donderdag en zaterdag is er markt in Delft. Uiteraard kun je de markt niet bezoeken zonder een verse stroopwafel te kopen.
Koffie en lekkers
Leuke koffiebarretjes schieten als paddenstoelen uit de grond in Delft. Een van de populairste is Kek (Voldersgracht 27). Hier kun je terecht voor speciale koffies, huisgemaakte taartjes, verse sapjes en heerlijke lunches. In het weekend kun je Kek beter overslaan, dan zit het helaas vaak vol. Bekend in Delft en omstreken is Kobus Kuch (Beestenmarkt 1). Hier krijg je de lekkerste appeltaart van de stad. Neem zeker een toef slagroom op je appeltaart. Slagroom met appeltaart is meer van toepassing dan appeltaart met slagroom. Andere leuke koffiezaken zijn Cortado Brothers (Burgwal 30) en Koffie & Zo (Peperstraat 17).
city guide Delft

Appeltaart bij Kobus Kuch


IJs
Vergeet met mooi weer zeker geen bezoek te brengen aan een van de twee vestigingen van de ijswinkel De Lelie (Voorstraat 10 en Gasthuislaan 54). Oorspronkelijk is dit een chocolaterie die ook ijs verkoopt. Mijn lievelingssmaken zijn witte chocolade en Delftenaartje. Dit is witte chocolade-ijs met amandelpraline, genoemd naar een van hun bekendste chocolaatjes.
Lunch
Voor heerlijke broodjes kun je terecht bij het Stads-Koffyhuis (Oude Delft 133). Het broodje Flipse werd in 2017 uitgeroepen tot lekkerste broodje van Nederland. Eet je graag vegetarisch? Bezoek dan The Living (Asvest 8) of Hummus (Molslaan 39). Ook De Barbaar (Sint Agathaplein 4), naast het Prinsenhof, is een aanrader.
Diner
Voor de lekkerste sushi ga je naar Umai (Nieuwe Langendijk 27), een combinatie van Idiaas en Westers eet je bij Hills & Mills (Oude Langendijk 6) en de lekkerste salades bij HAKA (Wijnhaven 13). Sterrenchef Niven Kunz heeft dit jaar in Delft de chique snackbar Friet District geopend. Hier kun je terecht voor biologische patat met schil en truffelmayonaise. Luxe en meergangen eet je bij La Tasca (Voldersgracht 13) of Les Copains (Breestraat 8).
city guide Delft
Picknick
Een van mijn lievelingsdingen om te doen in Delft is picknicken. Aan de centrumkant van de Oostpoort is een klein grasveldje waar je heerlijk kunt zitten en kijken naar de voorbij varende boten, fotograferende toeristen en roeiende studenten. Iets verder wandelen, maar net zo leuk, is de Delftse Hout. Dit natuurgebied met groot meer waar je kunt zwemmen ligt net buiten het centrum. In een uurtje loop je vanuit het centrum een rondje om de plas en weer terug.
Ben jij wel eens in Delft geweest? Wat vond je ervan?


>> Op zoek naar nog een shot reisinspiratie? Ontdek meer Europa bestemmigen <<


Psst. Do(n’t) tell!

post a comment