Top
  >  Europa   >  City Guide Zante, Zakynthos
zakynthos

In ruim 3 weken hebben wij over Zakynthos getoerd met een 5-daagse uitstap naar Kefalonia. In deze city guide alles wat je moet weten over Zante, de hoofdstad van het Griekse eiland Zakynthos.
Zakynthos is 405,6 km2 groot; de lengte ongeveer 40 km, de breedte 20 km met een totale kustlengte van ongeveer 120 km. Het hoogste punt is 758 meter boven de zeespiegel bij Vrachionas Mountain.

De hoofdstand van Zakynthos: Zante

Na een adembenemende zonsondergang gezien te hebben vanuit het vliegtuig tijdens de landing, waren wij al direct betoverd door dit prachtige eiland.  Wij begonnen onze reis met een 3-daags verblijf in 4 sterren hotel Palatino. Dit gezellige stadshotel (met patio waar ’s morgens het ontbijt geserveerd kan worden), ligt op slechts 6 km van de luchthaven en op korte loopafstand van het gezellige centrum van Zante, zoals de hoofdstad Zakynthos-stad ook wel wordt genoemd. Het stadsstrand bevindt zich op nog geen 100 meter van het hotel.

Zante Zakynthos Griekenland

Het uitzicht vanuit het vliegtuig

Bezienswaardigheden Zante

Zante is een oude stad met veel Italiaanse invloeden in klassieke stijl met mooie pleinen, een gezellige (jacht-)haven en lange boulevard waar je heerlijk kunt slenteren. Bezienswaardigheden in de stad zijn het Byzantijns museum op het Agios Markos plein, het Solomosmuseum en -plein, de kerk Agios Dionysos en het Venetiaanse Kastro dat hoog boven de stad uitsteekt met een prachtig uitzicht op Zante en de baai. De pleinen zijn via een voetgangersgebied met elkaar verbonden, Je kunt er heerlijk slenteren langs de vele toeristische winkeltjes en er zijn gezellige restaurants en terrasjes. Alexandrou Roma is de belangrijkste winkelstraat.

Maar eerst een klein stukje historie..

Deze bezienswaardigheden tref je in elke toeristische gids aan, maar wij hoorden toch wel een zeer indrukwekkend verhaal over de Griekse bisschop Chrysostomos die samen met de burgemeester de complete Joodse gemeenschap op het eiland uit handen van de nazi’s wist te houden. In Griekenland heeft ruim 80% van de Joodse bevolking de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Maar van de 275 Joden die op Zakynthos leefden, is niemand afgevoerd naar de vernietigingskampen.
In mei 1941 werden de Ionische eilanden bezet door Italiaanse troepen. De Italiaanse bezetters voerden hier geen schrikbewind, maar dat veranderde toen de Duitsers na de val van Mussolini, het eiland in 1943 bezetten. De Duitsers voerden de bevelen van Hitler zonder aarzeling uit. In 1944 stuurden de nazi’s schepen naar de eilanden om Joden op te halen en ze vanaf het vasteland van Griekenland op de trein naar Auschwitz te zetten.
Op Zakynthos, waar de Joden al vele generaties lang deel uitmaakten van de bevolking, verzette de bevolking zich hiertegen. Om die reden moest de burgemeester van de nazi’s een lijst opstellen met daarop de namen van alle Joden die op Zakynthos woonden. De burgemeester weigerde, maar onder bedreiging van een pistool droeg de commandant de burgemeester op binnen 3 dagen de lijst alsnog aan te leveren. De burgemeester ging voor hulp naar de bisschop en zij besloten tijd te rekken, om zodoende alle 275 Joden die op het eiland woonden naar veilige plaatsen te kunnen brengen. Binnen zeer korte tijd werden er valse doopcertificaten en identiteitsbewijzen gemaakt en werden schuilplaatsen geregeld. Nadat de 3 dagen verstreken waren, gaven de burgemeester en bisschop de Duitse commandant een lijst, waarop de namen van de Joodse bewoners van Zakynthos zouden moeten staan. Maar op deze lijst stonden alleen de namen van de burgemeester en de bisschop zelf.
De Joden van Zakynthos waren inmiddels verstopt in de bergen. Tot aan het vertrek van de Duitse troepen in oktober 1944 heeft niemand hen verraden. Hierdoor is niet één Joodse bewoner van Zakynthos door de Holocaust gestorven.
Toen Zakynthos in 1953 werd getroffen door een bijna alles verwoestende aardbeving, kwamen de eerste hulpgoederen dan ook uit Israël, omdat de Joden nooit zijn vergeten wat de burgemeester en bisschop voor de Joden op Zakynthos hadden gedaan. Daarnaast schenken de Joden nog steeds elk jaar op 24 augustus tijdens de feestdag van Dionysos goud aan de kerk. Een bezoek aan deze kerk, die vrij te bezoeken is, mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Overal waar je kijkt, is het goud dat er blinkt. Dit unieke verhaal, verteld door één van de overlevenden, is onlangs verfilmd met de filmtitel Life will smile en zal dit najaar in première gaan en daarna vertoond worden op verschillende internationale filmfestivals.

Zante Zakynthos Griekenland

De kerk Agios Dionysos

Restaurants in Zante

Wil je lekker eten met een geweldig uitzicht, maar houd je niet van de typische restaurants voor toeristen, dan is Café en Bistro LATAS (Mpochali 291 00) in de wijk Bochali zeker een aanrader. Vooral de Tzatziki moet je hier proeven. Men zegt dat dit restaurant het mooiste uitzicht over Zante heeft en daar zijn wij het roerend mee eens. Het restaurant met tafels binnen en buiten is terrasvormig gebouwd, waardoor je vanaf bijna elke tafel de hele baai van Zante overziet.
Maar eveneens een aanrader als je in het centrum van Zante wilt eten is het traditionele restaurant Taverna Varkarola (Lomvardou 30 str), met echte Griekse huisgemaakte gerechten. Het restaurant is gelegen aan de boulevard, met mooi uitzicht over de haven. Wij werden door de eigenaar meegenomen naar de keuken, om zelf de kwaliteit van Pork Kontosuvli te beoordelen. Dat is een lange souvlaki van varkensvlees met kruiden en knoflook, die op traditionele wijze langzaam op kooltjes of spit is geroosterd, om je vingers bij af te likken! Probeer ook de Griekse salade, met een groot stuk geitenkaas. Het is een restaurant waar veel Grieken eten en waar je direct wordt bevangen door de live muziek van het trio Nikos, Harris en Alexandros. Gegarandeerd dat je na de maaltijd nog een extra karaf wijn zult bestellen, omdat je langer van hun muziek en de Griekse sfeer wilt genieten!

Zante Zakynthos Griekenland

Genoeg kaas op je Griekse salade

Meer tips voor je vakantie op Zakynthos:


Dit artikel is geschreven door Ineke. Na een voltooide studie als reisadviseur en wat jaren ervaring in het verkopen van reizen, kan ze de wereldkaart inmiddels wel dromen. Dan ook niet gek dat vrijwel elke vakantiedag wordt gevuld met een reisje in binnen- of buitenland. Een typisch gevalletje ‘uit de hand gelopen hobby’ is dan ook voor deze reislustige dame zeer van toepassing. Samen met haar man doet ze niets liever dan nieuwe plekken ontdekken, cultuur snuiven, goed eten (en wijntjes drinken) en de mooiste stranden ter wereld ontdekken. 
Niet gek dat de eigenaar van deze site haar dochter is. Iets met ‘in de genen’?


 

post a comment