Scooter huren in het buitenland? Dit moet je regelen voor vertrek
Laatst bijgewerkt op december 27, 2023
Tijdens je vakantie een scooter huren is erg fijn. In drukke steden brengt een scooter je snel waar je heen wilt en geeft een scooter het ultieme vakantiegevoel. Lekker hobbelen over eeuwenoude kinderkopjes, straatjes en steegjes verkennen, of rondtuffen op de buitenwegen in de omgeving? Heerlijk! Maar, bereid je wél goed voor!
Voordat je vertrekt
Check voordat je vertrekt of je voldoende verzekerd bent voor medische kosten én of je een internationaal rijbewijs nodig hebt (buiten Europa). Heb je, in het land waar je bent, een scooterrijbewijs nodig? Een belangrijk puntje om zelf in de gaten te houden, want de verhuurders letten daar vaak niet op. Let ook op het vermogen van de scooter die je huurt. Is dat veel meer dan 50cc dan is er waarschijnlijk zelfs een motorrijbewijs vereist. Vraag dus even na hoe de plaatselijke wetgeving is, want het zou jammer zijn als je een torenhoge boete krijgt. Bovendien is, hoe goed je ook verzekerd bent, een eventueel ongeval niet gedekt wanneer je niet met een geldig rijbewijs gereden hebt.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Daar wil je natuurlijk niet aan denken, maar een ongeluk is zo gebeurd: in veel gevallen niet eens door je eigen schuld. Behalve dat de gebeurtenis zelf erg vervelend is, kan de nasleep ervan in een nachtmerrie veranderen wanneer je niet goed bent verzekerd. Je reis- en/of aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan, of veroorzaakt door een gehuurde scooter niet! Zorg daarom voor een goede verzekering. Vaak kun je deze via de verhuurder afsluiten.
Sluit direct de verzekering af
Dit is een belangrijk punt om op te letten. In veel landen is op zijn minst het afsluiten van een WA verzekering verplicht. Je kunt die verzekering ook nog aanvullen met een beperkt of volledig casco verzekering. Wanneer de verhuurder je ook een verzekering biedt, heb je meteen alles geregeld. Lees wel eerst de voorwaarden. Let daarbij op de volgende punten:
- Hoe hoog is het eigen risico en kun je deze afkopen?
- Tot welk bedrag ben je verzekerd?
- Dekking: wat is wel en niet gedekt?
Zorg dat je de originele verzekeringspapieren krijgt en accepteer geen kopie! Deze papieren heb je namelijk nodig bij een ongeval.
Een goede helm
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te zorgen dat je een goede helm voor op de scooter hebt. In het buitenland zul je waarschijnlijk merken dat veel locals geen helm dragen als ze op de scooter zitten. Dit is uiteraard niet verstandig en dit voorbeeld moet je dan ook niet willen volgen. Zorg dat je een goede helm huurt of dat je zelf je eigen helm meeneemt. De Scorpion Exo helm is bijvoorbeeld een goede helm die je eenvoudig kunt meenemen in het vliegtuig. Het is verstandig om een eigen helm mee te nemen, want je weet dan ook precies wat er mee is gebeurd. Met een gehuurde helm weet je natuurlijk nooit of de helm is gevallen of iets dergelijks.
Controleer de scooter
Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk om de scooter na te laten kijken voordat je er echt op wegrijdt. Bekijk de banden en check of ze niet versleten zijn, en controleer of de verlichting werkt. Zijn de spiegels in orde? Maak een kort ritje om de schokdempers te testen en de remmen uit te proberen. Als je het volgende opmerkt moet je om een andere scooter vragen:
- De remmen blokkeren direct bij enige druk op de handrem.
- Het remmen veroorzaakt een sponzig of juist scherp gevoel.
- Er ontstaan trillingen tijdens het remmen.
- Er is een schurend geluid.
Hopelijk kun je met deze tips voorbereid je reis plannen en je rit gaan uitstippelen. Zelf hebben wij bijvoorbeeld op Aruba, Ibiza en in Thailand een scooter gehuurd en vonden dit heerlijk. Het vrije gevoel, overal kunnen komen én gemakkelijk kunnen parkeren, maar natuurlijk ook dat verkoelende windje op een warme zomerse dag. Heerlijk! Fijne vakantie en rijd voorzichtig!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Helmonline.nl