Top
  >  Bestemmingen   >  Het Titicacameer in Peru
titicaca-quechua-indianen-peru

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Op de grens tussen Peru en Bolivia ligt het hoogst bevaarbare meer ter wereld: het Titicacameer. Het Titicacameer ligt op 3800 meter hoogte, op een afstand van ongeveer 65 kilometer vanaf de stad La Paz. Kenmerkend zijn de ruim veertig drijvende eilanden, gemaakt door de lokale Quechua-indianen die erop wonen en leven. Het diepblauwe water van het Titicacameer herbergt een mythisch verhaal: niet Machu Picchu, maar Titicaca zou de belangrijkste plek voor het Incavolk zijn. Hier ligt volgens de legende de geboorteplaats van de allereerste Inca: de Zonnekoning. Manco Capac en zijn vrouw – tevens zijn zus – legden er de grondslag voor het ooit zo uitgestrekte Incarijk.
titicaca quechua indianen, Het mythische Titicacameer in Peru, titicaca quechua indianen peru, peru, rondreis peru, peru online, riskja travel, travel rumors, rondreis peru, rondreis bolivia, reizen bolivia, Inca, inca steden, titcameer peru

Rieteilanden in het meer

De meeste reizigers bezoeken het Titicacameer vanuit Peru, waarbij je eerst een nachtje slaapt in de (nogal saaie) stad Puno. De volgende dag is het tijd om naar de pier te gaan. Na een uur varen komt de boot aan bij de drijvende eilanden van Uros en ga je van boord. De eilanden zijn uniek omdat de ondergrond volledig bestaat uit totara-riet, dat langzaam wegrot. Daarom wordt er steeds een nieuwe laag riet bovenop gelegd. Ook de huizen, de boten, de uitkijktorens, het schooltje, ofwel zo’n beetje alles is van riet gemaakt. Bijzonder om te zien.

Te gast bij een indianenfamilie

Wie wil, kan een nachtje doorbrengen bij een Quechuafamilie op het eiland Amantani. Je wordt ingedeeld bij een familie. De opbrengsten gaan in één pot en komen ten goede aan de ontwikkeling van het eiland, bijvoorbeeld aan schoolspullen of landbouwwerktuigen. Meestal slaap je in een huisje van klei en ligt er op de bedden een matras van stro met een paar dekens. Op de top van een heuvel ligt een kleine Inca-offerplaats, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het meer en het eiland.
titicaca quechua indianen, Het mythische Titicacameer in Peru, titicaca quechua indianen peru, peru, rondreis peru, peru online, riskja travel, travel rumors, rondreis peru, rondreis bolivia, reizen bolivia, Inca, inca steden, titcameer peru

Leuk weetje..

De laatste stop op het meer is het eiland Taquile. Hier kun je zien hoe lokale producten als aardappelen verbouwd worden op de terrasvelden en hoor je meer over de lokale gebruiken. Zo is breien hier voor mannen een belangrijke bezigheid: als ze met een vrouw willen trouwen, moeten ze eerst aan haar familie laten zien dat ze een muts kunnen breien, anders gaat het huwelijk niet door. Dus mannen..
Ik ben erg benieuwd of jij al eens in Peru bent geweest en zo ja, wat je ervaring bij dit land is? Welke excursie(s) heb jij gedaan en wat mogen wij echt niet missen?


Dit artikel geschreven is in samenwerking met Riksja Travel. De organisatie biedt een ruime keuze aan reizen, die net even anders zijn dan de normale toeristische activiteiten of bestemmingen. De plekken waar je graag met anderen over praat, maar die je niet van de daken schreeuwt. Oftewel: “Psst, do(n’t) tell!”
Met Peru online, onderdeel van Riksja Travel, kun je als een van de weinige reizigers logeren op de eilanden in het Titicacameer. De reisspecialisten zijn er zelf geweest en adviseren je graag bij het samenstellen van je rondreis door Peru.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment