Top
  >  Europa   >  Hardlopen en trailrunnen door en rondom Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal-Park-Veluwezoom-2

Ga je graag hardlopen op mooie plekken in Nederland, kies dan zeker een keer voor een route in Nationaal Park de Veluwezoom. De Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare en is onderdeel van de Veluwe. Het gebied kenmerkt zich door haar glooiende heuvels en kent uitgestrekte bossen en prachtige heidelandschappen die vanaf half augustus helemaal paars kleuren. Er leven groepen imposante Schotse hooglanders in het park, er struinen wilde zwijnen rond en de stille bezoeker kan er reeën spotten. In dit artikel nemen we je mee op een aantal routes door en rondom de Veluwezoom.

Zevenheuvelenroute

In Gelderland zijn veel hardlooproutes uitgezet die aangegeven worden met bordjes. Een favoriete route is de Zevenheuvelenroute op de Veluwezoom. Dit is een route die bestaat uit twee lussen: één van 7,5 km en één van 15 km. En, je raadt het vast al, onderweg kom je een aantal uitdagende heuvels tegen! Als je na het lopen van één lus van de route er nog geen genoeg van hebt, dan kun je doorgaan met de volgende waardoor je in totaal een route aflegt van bijna 22 km. Om deze route te lopen parkeer je bij parkeerplaats de Lappendeken in De Steeg.

Safari-joggen

De zon komt op en het is stil op de vlakte: alleen het geluid van een roffelende specht die al vroeg op is, is te horen. Iedere safari-liefhebber weet dat dit het perfecte moment is om dieren te spotten. Maar ben je ooit op hardloopsafari geweest? In Afrika kan dit vaak niet, maar op de Veluwe wel! Wist je dat de Veluwe haar eigen Big 5 heeft? Dit zijn de Schotse hooglander, het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de vos. Met de das en de moeflon erbij, kom je zelfs op de Veluwse Big 7. Als je kans wilt maken om die te spotten, boek dan een gids bij Safari-Joggen. Met een kleine groep ga je in de vroege ochtend op pad. De gidsen kunnen je op ieder moment in het jaar de mooiste dingen van dat jaargetijde laten ervaren. Je kunt kiezen uit een afstand van 10, 10-15 of meer dan 15 kilometer.

Schotse-Hooglander-Veluwezoom

De kans is groot dat de Schotse hooglander het eerste dier van de Veluwse Big 5 is dat je tegenkomt.

Beekhuizen

Vanuit Velp en Roozendaal bevindt Beekhuizen zich direct aan de linkerkant na het passeren van het eerste wildrooster. In Beekhuizen kun je heerlijk wandelen en trailrunnen over de diverse aangegeven routes. Enerzijds ervaar je het mooie, ongerepte landschap van de Veluwe, anderzijds kun je genieten van de schoonheid van het aangelegde park rondom Landgoed Beekhuizen. Lopend tussen de schitterende vijvers en watervallen, over de stijlvolle bruggetjes en langs de blokhutten aan de oever van de beek, krijg je het gevoel dat je je in een andere tijd bevindt. Na je rondje kun je voor een verfrissend drankje of een lunch terecht bij het hippe Woodz. Woodz voelt aan als een food festival midden in de natuur: de ideale plek om na te genieten van je hardloopprestatie!

Lees meer tips over Buitenplaats Beekhuizen in het artikel dat we hier eerder over schreven.

Beekhuizen_Veluwezoom Beekhuizen_woodz

Route door de parken van Arnhem

Met aan de ene kant de Veluwe en aan de andere kant het Uiterwaardengebied ligt Arnhem midden in de natuur. Ook in de stad zelf is genoeg groen te vinden. In één rondje door zeven parken hardlopen? In Arnhem kan het! Een voorwaarde is wel dat je van klimmen en dalen houdt, maar als je inmiddels zover in dit artikel zit, zit dat vast goed. Bovendien zijn er genoeg leuke plekken om even te stoppen voor een kop koffie, een kleine lunch of een ijsje.

 

  1. Sonsbeek: start met je route bij de iconische Witte Villa en je hebt meteen een prachtig uitzicht over de binnenstad. Drink een kop koffie bij de gezellige Molenplaats naast de Witte Molen.
  2. Park Zijpendaal: via de vijvers en beekjes loop je naar het 18e-eeuwse Huis Zijpendaal in het gelijknamige park.
  3. Klarenbeek: vervolg je weg via Sonsbeekpark naar park klarenbeek. Hier ga je echt klimmen en dalen, maar vergeet zeker niet om je ogen goed open te houden voor de idyllische omgeving hier.
  4. Angerenstein: je volgende stop is park Angerenstein, dat gelegen is midden in een woonwijk. Het park is 250 jaar oud en dat is te zien aan de statige bomen en lanen rondom het landhuis.
  5. Sacré Coeur Park: het kleine Sacré Coeur park is in 1883 geopend om vogels en planten uit Nederlands-Indië te tonen. Het park vormt de groene schakel tussen Angerenstein en park Presikaaf.
  6. Presikhaaf: maak je route uitdagend door via stepping stones het water over te steken, loop over de wandelpromenade of bezoek de educatieve kinderboerderij in dit grote park. Als het inmiddels tijd is om te lunchen, ga dan zeker even langs het T-HUIS voor een soepje of een belegd broodje.
  7. Thialf: op de terugweg loop je langs Thialf, de groene strook in Spijkerbroek (tussen de wijk ’t Broek en de Spijkerbuurt). Je route afronden met een welverdiend ijsje? Ga dan nog even langs Trio IJssalon, voor Arnhems beste ambachtelijke schepijs!

Klik hier om bovenstaande route op Google Maps te bekijken.

Sonsbeek_Arnhem

Ben je nog niet uitgekeken op hardlopen op de Veluwe? Bekijk dan ter inspiratie ook de hardlooproutes van de Hoge Veluwe Loop.


Meer inspiratie voor hardlooproutes op reis?

Lees ook ons artikel over de gaafste Europese steden om hard te lopen!

post a comment