Top
  >  Bestemmingen   >  Rondreis door Patagonië met een camper busje
fitz-roy

Laatst bijgewerkt op augustus 12, 2020

Voor wie van natuur houdt is Patagonië een magische plek waar je absoluut een keer moet zijn geweest. In plaats van het gebied rond te reizen met de bus verkiezen wij een eigen (huur) camper busje om helemaal op te gaan in al het wilde natuurschoon. We verklappen je met alle liefde onze favoriete plekjes tijdens onze rondreis Patagonië.

Voorbereiding op de rondreis

Rondreizen met een camper

Bij het maken van een reisroute voor een reis door Patagonië kun je verschillende routes kiezen langs de highlights. Dit komt doordat Patagonië verspreid ligt over twee landen, namelijk Argentinië en Chili.
Wanneer je met het openbaar vervoer reist ligt de route vooraf iets meer vast, zij rijden namelijk een bepaalde vaste route. Het mooie van rondrijden in een camper busje is dat je op weg naar deze mooie plekken zelf kunt bepalen wat je allemaal ziet. Daarbij mag je in Argentinië en Chili in bijna alle regio’s van het land wild kamperen, wat echt het ultieme vrije gevoel geeft. Natuurlijk hangt de keuze ook af van je budget, het huren van een camper busje is over het algemeen duurder dan het reizen met een bus.
Wij geven je de mooiste plekjes als je ervoor kiest om all the way te gaan en zelf de omgeving te verkennen met een busje. Een combinatie van wildkamperen in National parks en bijzondere campings komen voorbij.
Rondreis Patagonië

Reisroute bepalen

Reis je vanuit Argentinië, dan zijn er veelal twee vertrekpunten die worden gekozen: de hoofdstad Buenos Aires of de meest zuidelijke stad Ushuaia. Dit heeft ook alles met tijd te maken, daar je vanuit Buenos Aires nog een aantal duizenden kilometers moet reizen door verschillende regio’s voordat je helemaal in het zuiden bent. Vanuit Ushuaia reis je gemakkelijker richting de verschillende Argentijnse highlights.
Vanuit de Chileense kant zijn er vergelijkbare opties; vliegen op Santiago en zo naar beneden via verschillende regio’s om uiteindelijk in Patagonië te komen. Hier is onderweg ook veel natuur pracht te zien en deze route kunnen wij je dan ook echt aanraden om met een camper busje te doen. Een andere optie is dat je ook hier helemaal in het zuiden start en wel in Puerto Natales.
Welke route je kiest is heel persoonlijk. Daarom schrijven we hier over de meest bijzondere plekken die wij hebben bezocht op weg naar de verschillende highlights, maar laten we de reisrichting even achterwegen. Zo kun je zelf de route samenstellen, afhankelijk van jouw voorkeuren.

Rondreis Patagonië

Foto credits: Kilroy Travels

Pucon, Chili

Pucon is een bekende plaats vanwege zijn ligging in de regio van de actieve vulkaan Villarrica. Hierdoor kun je hier in de omgeving heerlijk genieten van natuurlijke hot springs waar je, tegen betaling, hele dagen in kunt badderen. Daarnaast is er ook genoeg te doen voor de actievelingen onder ons. Je kunt hier prachtig hiken naar hooggelegen meren in het Huerquehue national park.
Overnachten kun je hier prachtig op agro camping la Araucaria met een open grasveld tussen de heuvels en gelegen aan een beekje. Iedere kampeerplek heeft een bbq plekje en een houten tafel. Met een beetje geluk kampeer je hier, net als wij, helemaal alleen.

Rondreis Patagonië

Agrocamping la Araucaria

Esquel, Argentinië

Ben je op weg van Bariloche naar het zuiden dan vind je een kleine 300 meter then zuiden van Bariloche de plaats Esquel met het mooie national park los Alerces. Een groot meer ligt in het midden van dit park en je mag overal vrij kamperen op de grasveldjes en plekjes die van de hoofdgrindweg aflopen. Geen mensen, maar ook geen douches en wc’s te vinden hier. Wel heerlijk als je even één wilt zijn met de natuur en wilt skinny dippen in het meer op warme dagen.

Rondreis Patagonië

Het meer in parque los Alerces

Puyuhuapi, Chili

Een klein Chileens dorpje aan een groot meer waar de zalm zo, vers uit het meer, geserveerd wordt op je bord. In de nabije omgeving vind je een klein park waar je, net als in het bekende Los Glaciares park, een mooie gletsjer kunt bewonderen. Ook in dit park, genaamd Queulat, kun je blijven overnachten, hoe vet is dat!

Rondreis Patagonië

koken kun je hier met mooi uitzicht

Los Glaciares (Perito Moreno), Argentinië

Deze highlight staat vast en zeker op jouw lijstje. Hoe kan het ook anders; het natuurwonder is één van de mooiste gletsjers ter wereld. De meeste toeristen komen hier met de bus, en jij? Jij slaapt heerlijk in je busje aan de overkant van het park op de natuur camping. Ondanks dat je hier weinig kans hebt om de enige kampeerder te zijn, maakt de ruimte tussen de plaatsen en het uitzicht op een brede beek toch dat je voelt alsof je hier helemaal alleen bent. Hoewel, de vossen die in de ochtend op zoek komen bij de bus naar eten rekenen we natuurlijk ook als reisgezelschap.

Rondreis Patagonië

uitzicht vanaf de camping bij parque los Glaciares

Puerto Natales, Chili

Op weg naar het meest zuidelijke national park Torres del Paine kun je net buiten de plaats Puerto Natales ( waar je boodschappen inslaat en de bus voltankt alvorens je richting het park rijdt) prachtig wild kamperen aan een meer. Stel je navigatie in op Laguna Sofia en zoek een mooi plekje aan het water of verderop aan deze rustige weg.

Rondreis Patagonië

wild kamperen bij Laguna Sofia

Ook in park Torres del Paine kun je met jouw busje kamperen. Je hebt de mogelijkheid om jouw busje te laten staan en een tentje mee te nemen zodat je langs de verschillende meerdaagse hike routes kunt overnachten. Of je maakt daghikes en slaapt in jouw busje op het parkeerterrein aan de start van de hike, wat een veel gebruikte optie is door kampeerders.


Krijg jij al zin in een rondreis door Patagonië?

Comments:

 • Viona versluis

  16 december 2017

  Dag,
  Graag zou ik willen weten waar jullie je camper hebben gehuurd!!

  reply...
  • Danielle Teunis

   2 januari 2018

   Hi Viona,
   We hebben de camper via Wicked gehuurd in Chili!
   Fijne avond!
   Groetjes

   reply...
 • Marije

  19 augustus 2018

  Hallo,
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe lang jullie over jullie route gedaan hebben. Wij gaan nl. over een maandje ongeveer hetzelfde stuk rijden met een Wicked camper, maar ben bang dat we te weinig tijd hebben..
  Groetjes,
  Marije

  reply...
  • Danielle Teunis

   3 september 2018

   Hi Marije,
   Wat ontzettend gaaf zeg, klinkt leuk!
   De reis heeft zo’n 3 weken geduurd.
   Ben benieuwd naar je ervaringen! Have fun!
   Groetjes Danielle

   reply...
 • Ans Clement

  30 september 2018

  Beste,
  Waar hebben jullie dit VW busje gehuurd? Of via welke organisatie?
  Is dit handig om dit vooraf te reserveren?

  reply...
 • Frederieke

  6 december 2018

  Hoi Danielle! Jullie reis klinkt fantastisch. Ik ben samen met mijn vriend aan het reizen door zuid Amerika en we denken erover om ook een bus te huren en de zelfde route te rijden als jullie maar dan wellicht andersom. Ik vroeg me af hoe lang zijn jullie op de plekken gebleven? En konden jullie het busje achterlaten in Ushuaia? Alvast bedankt voor je leuke blog krijg er zeker nog meer zin in :).

  reply...

post a comment