Top
  >  Azië   >  Sapa: een 2-daagse trekking door de rijstvelden in Noord-Vietnam
sapa-trekking-vietnam-hmong-gids

Laatst bijgewerkt op december 2, 2020

Het absolute hoogtepunt van onze reis door Vietnam was de 2-daagse trekking door de regio Sapa in het noorden van Vietnam. Deze regio kenmerkt zich door bergen, rivier en rijstvelden. Als je geluk hebt, hele mooie groene rijstvelden. En dat geluk hadden wij!
Wij boekten onze 2-daagse trekking bij Ethos Travel en achteraf gezien zijn we daar enorm blij mee. Het was voor Vietnamese begrippen niet goedkoop (77 Amerikaanse dollar per persoon, want neerkomt op ongeveer 67 euro), maar het was het 100% waard. Inbegrepen waren een privégids voor 2 dagen, 2 keer lunch, 1 keer diner, 1 keer ontbijt, 1 overnachting en gratis water refill.

Lokale gidsen

Om 08.30 uur werden wij verwacht op het kantoor van de organisator. Daar kregen we een super interessant praatje van de Britse oprichter van dit bedrijf over de omgeving. Hij vertelde meer over de geschiedenis van het vroegere nomadische volk dat hier in de bergen woont. Het volk dat honderden jaren geleden hier kwam wonen en geen woord Vietnamees sprak. Het geld voor onze trekking komt volledig ten goede aan onderwijs voor de lokale bevolking, de Hmong-vrouwen die hier als gids werken en een aantal Hmong-families waar we mogen blijven lunchen. Dat vind ik een fijn idee. Wandelend door deze regio merk je wel dat onderwijs heel hard nodig is.

Naar de markt in Sapa

Volgens maakten wij kennis met onze gids Fla. Een lieve, kleine vrouw die in een klein dorpje in deze regio woont. Ze spreek goed Engels en kent de omgeving op haar duimpje. Dat is super fijn, want tijdens onze 2-daagse trekking komen wij nauwelijks een toerist tegen. Onze trekking begint op de markt in Sapa. We mogen zelf kiezen wat we die middag willen lunchen. We kiezen onder andere voor een groene groente die wij niet kennen, champignons, tofu, een fruitsoort dat op lychees lijkt en granaatappel.

Sapa trekking Vietnam 1 - markt Sapa

Fruit en groente uitzoeken op de markt in Sapa

Door de rijstvelden in Sapa

Vanaf de markt brengt een taxi ons in tien minuten naar een meer afgelegen gebied waar onze tocht door de rijstvelden begint. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze tocht flink had onderschat. In Nederland zijn we niet gewend om door bergen te lopen, laat staan door rivier, over keien, door de modder en op bamboelatjes over een afgrond. Het was flink zwaar! Binnen 30 seconden stond ik al tot mijn enkels in het water, omdat ik de rivier doorkruiste en op een losse kei stond. Wel bracht deze tocht ons op de meest prachtige plekken en konden we genieten van de mooiste uitzichten.

Sapa trekking Vietnam 3

We volgen de weg van de rivier door de rijstvelden

Lunchen bij een lokale familie

Na zo’n drie uur wandelen kwamen wij aan bij een lokale familie. Hier werd op een open vuurtje in hun huis onze lunch klaargemaakt. Deze familie sprak geen woord Engels, dus via onze gids konden we een klein beetje communiceren. Een hele leuke ervaring.

Sapa trekking Vietnam - lunch bij een lokale familie 4

Lunchen bij een lokale familie met onze gids

Homestay in Sapa

In onze tour zit een overnachting inbegrepen. Je heb de keuze tussen een guesthouse (met douche en bed met matras) of een homestay (bij een lokale familie thuis, meer basic). Wij kiezen voor de tweede optie en slapen thuis bij onze gids Fla. We ontmoeten haar vier kinderen, die tekeningen voor ons maken als we aankomen, en haar man en moeder. ’s Avonds wordt er heerlijk voor ons gekookt en ’s ochtends staat er een ontbijtje klaar als we wakker worden. We hadden ons ingesteld op een heel primitief verblijf en hoewel het natuurlijk niet te vergelijken is met een hotel is het heel goed te doen. We hebben een eigen bedje met matras en er is een apart toilet (gat in de grond). Douchen zat er niet in, maar dat hebben we de volgende dag gedaan.

Hiken, hiken en hiken

Na ruim 15 kilometer op dag 1 en volgens mijn telefoon zo’n 60 verdiepingen in hoogte te hebben afgelegd, zat er geen energie meer in mijn benen. Dan is een privégids toch wel heel fijn, omdat we zelf mochten bepalen hoever we wilden lopen. Wij kozen voor een tocht van slechts drie uurtjes. Na een lunch bij een andere lokale familie zat ons avontuur erop en keerden wij terug naar Sapa, waar onze bus richting Hanoi op ons wachtte. Wat is Sapa prachtig en wat was dit een fantastisch avontuur!

Sapa trekking Vietnam - rijstvelden 5

Dit uitzicht!

Handige info:

Sapa vs. Sapa

Vergis je er niet in dat zowel de regio als de stad Sapa heet. De stad Sapa kan je het best zo veel mogelijk vermijden. Deze is enorm toeristisch, staat vol winkels en hotel en je wordt om de paar meter aangevallen door een local die haar zelfgemaakte armbandjes of kleding wil verkopen. De regio Sapa is prachtig en je vindt er vele plekken waar je geen toerist tegenkomt.

Accommodatie Sapa

Wij verbleven één nacht in het dorpje Tam Coc, op zo’n zeven kilometer van Sapa. Ook hier begint het toerisme een klein beetje te komen, maar het is er een heel stuk rustiger dan in Sapa. Hier vind je homestays, die eigenlijk doorgaan voor hotels, met de mooiste uitzichten op de rijstvelden.

Vervoer in Sapa

Er zijn verschillende opties om van Hanoi naar Sapa te komen. De trein en de bus zijn de beste opties. Wij kozen zelf voor de bus, omdat deze in het stadje Sapa zelf stopt. De trein stopt een uurtje van Sapa vandaan en doet er een stuk langer over. Onze bus bracht ons in zo’n 5,5 uur naar Sapa (kosten: 16 dollar voor een luxe seat en 11 dollar voor een bed per enkeltje). Let wel op: de bedden zijn niet gebouwd op Europeanen, dus als je langer bent dan 1,85, kan het wel eens heel oncomfortabel zijn. Je kunt ervoor kiezen met een dag- of nachtbus/trein te reizen. Vanwege de veiligheid (onverlichte wegen) kozen wij voor de dagbussen van Sapa Express. Dit was prima te doen.

Beste reistijd Sapa

Wij hadden geluk, want de rijstvelden zijn op zijn mooist in juli en augustus. Helaas zijn dit wel de maanden in het regenseizoen en is de kans groot dat je compleet natgeregend wordt. Gelukkig hadden wij twee mooie dagen te pakken en hebben wij tijdens onze trekking geen druppel regen gezien. In september wordt de rijst geoogst. Daarna verdorren de rijstvelden en is alles bruin in plaats van groen. In de zomer is het in Sapa zowel overdag als ’s avonds warm (30°C tegenover 25°C) en in de winter kan het flink afkoelen en zelfs sneeuwen op de toppen van de bergen.
Meer lezen over Sapa? Lees dan ook deze blog over de rijstvelden in Sapa.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment