Top
  >  Afrika   >  Op deze manier ontdek je het bijzondere van Marrakech
tour-marrakech

Laatst bijgewerkt op juli 9, 2020

Het mooie Marrakech prikkelt al je zintuigen. Geuren, kleuren en smaken in overvloed. Urenlang, nee, dagenlang slenteren door de eindeloze souks en toch blijf je nieuwe straatjes ontdekken. Het is dan ook een uitstekend idee om op eigen houtje rond te dwalen en keer op keer te verdwalen. Wil je liever wat doelgerichter op pad, dan is een tour met een gids die het oude Marrakech op zijn duimpje kent een echte aanrader. 

Een tour door Marrakech met een local

Met Withlocals heb ik de tour  ‘Ontdek Marrakech als een local’ gedaan. De naam van zowel het bedrijf als die van de tour verklapt het al, je gaat een dag op pad met een doorgewinterde local. Op de afgesproken plek stond de vriendelijke Jafaar ons op te wachten en nam ons mee op ontdekkingstocht door de oude binnenstad van Marrakech. Vaak is een tour door Marrakech met een grotere groep en volg je de kudde. Maar vandaag niet, we hadden Jafaar helemaal voor onszelf en hij liep graag al pratend tussen ons in. Nu zijn we beide vrij nieuwsgierig van aard en dan komt een privé gids uitstekend van pas. Alle prangende vragen over het land, de stad, het geloof, de bezienswaardigheden, de bevolking en alle bijbehorende eigenaardigheden werden keurig beantwoord gedurende de dag.

Jafaar nam ons mee op ontdekkingstocht door de stad waar hij geboren en getogen was en leidde ons buiten de gebaande paden, hierdoor kregen wij een bijzondere backstage ervaring. We zagen bijvoorbeeld honderden ambachtsmannen hutjemutje werken in kleine hokjes en steegjes, gezellig kletsend en trots op hun werk. En toen drong het pas echt tot me door. Alles, echt alles wordt hier met de hand gemaakt, from scratch to finish. Elke tas, elke pantoffel, elke lamp, elk kleed, alles. Maar niet alleen dat, ook al het leer wordt zelf gelooid en het textiel wordt handmatig gekleurd, gesponnen en genaaid. De daaropvolgende dagen liep ik met nog meer bewondering door de drukke souks.

Bezoeken van hotspots in Marrakech

Verder zagen we verschillende historische monumenten, zoals het allereerste huis van Marrakech en de ‘Koutoubia Moskee, de grootste en meest bekende moskee van Marrakech. Ook bezochten we een fotogalerij in een prachtig pand betegeld met die typische Marokkaanse tegeltjes en dronken we zoete thee op het Djemaa El Fna plein.

Ondanks dat het de tijd van de ramadan was en Jafaar de hele dag niks had gegeten of gedronken, bleef hij vriendelijk en kletserig. Zo weet ik nu bijvoorbeeld hoe de wijken en steegjes zijn ontstaan, hoe en waar de fameuze platte brode worden gebakken, waarom alle huisjes van die kleine deurtjes hebben en hoe een Marokkaans huwelijk tot stand komt.

Wil jij dit nou ook graag allemaal weten en meemaken? Boek dan één van de vele tours via Withlocals. En trouwens, dit soort tours worden in steden over de hele wereld georganiseerd door Withlocals. Dikke tip dus!

Prijs: €34,- per persoon
Meer info: www.withlocals.com


Ben je benieuwd naar meer dingen om te doen in Marrakech?

Hier geven we je nog meer tips om te doen tijdens je verblijf in Marokko.

post a comment