Top
  >  Bestemmingen   >  Ontdek het Zwarte Woud met deze wandelroutes
wandelen-in-het-zwarte-woud-1

Laatst bijgewerkt op juli 9, 2020

Wandelschoenen aan en kleingeld mee! Wandelen in het Zwarte Woud is iets dat je zeker moet doen tijdens jouw vakantie in Duitsland. Ontdek het Duitse gebied te voet en bewandel één van de bijzondere routes die het gebied rijk is. Met meer dan 23.000 kilometers aan routes is er namelijk altijd wel één die bij jouw niveau past. Wij hebben de beste geselecteerd en nemen jou mee langs de grillige natuur van het Zwarte Woud. 

1. Lauterbacher Wandersteig

De wandelroute Lauterbacher Wandersteig is ontstaan doordat de wandelvereniging van het Zwarte Woud, de Schwarzwaldverin, in 2014 150 jaar bestond. Om dit heugelijke nieuws te vieren, hebben ze twee nieuwe wandelroutes geopend die het keurmerk van kwaliteitsweg hebben gekregen. Ondanks dat de route dus nog niet heel lang bestaat, is het zeker de moeite waard om ‘m te lopen.

De wandelroute is 35 kilometer lang en en neemt je mee langs de vele bezienswaardigheden die het Zwarte Woud te bieden heeft. Doordat de route continu verandert, kom je langs bossen, weilanden, rotsachtige gebieden, een kleine waterval en zelfs een uitkijktoren. De route is een klimtocht en je gaat tot 880 meter de hoogte in.

De wandelroute kan vanuit ieder startpunt gedaan worden, maar voor de onervaren wandelaar is het gemeentehuis een goede start. Deze route is ook mogelijk met een gids.
lauterbacher-wandersteig-zwarte-woud

2. Geroldsecker Qualitätsweg

Een andere nieuwe kwaliteitsroute is de Geroldsecker. Deze route is verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel en is in totaal 35,5 kilometer lang. Beiden kanten zijn voorzien van een handjevol bezienswaardigheden en hoogtepunten waardoor het zeker de moeite waard is om allebei de routes te lopen. Zo kom je onder meer langs prachtige uitzichten op de valleidorpen Lahr-Reichenbach en Seelbach-Wittelbach en wandel je zelfs in een beschermd natuurgebied.

De wandelvereniging heeft de wandelroute goed aangegeven middels rode borden waardoor het voor de onervaren en ervaren wandelaar mogelijk is om de route te volgen. Wanneer je de gehele route wilt lopen, begin je bij het dorp Lahr-Reichenbach. Je loopt over de Eichberg omhoog naar de bergruïnes Hohengeroldseck. Een prachtig uitzicht staat hier op je te wachten. Vervolg je route over de andere bergruïnes Lützelhardt, de Wolfer Bacher muur en tot het natuurgebied van Langenhard. Met de Geroldsecker route loop je door het bos, over de bergen en kom je langs mooie highlights en rustpunten.

Doordat de route ook een speciale versie voor kinderen heeft, is de wandelroute toegankelijk voor het hele gezin. Langs de route vind je ook een kasteel die je middels een speciaal pad kunt volgen. Meer informatie vind je op de site van Seelbach.

3. Badische Weinstrasse

Wijnliefhebbers, ontkurk de flessen maar. Met de Badische Weinstrasse loop je een wijnroute van maar liefst 160 kilometer. Deze route loopt door de meest indrukwekkende wijngebieden van Baden. Je komt langs talloze restaurants en Gasthöfe (pensions) die regionale specialiteiten serveren.

Verwacht wijngaarden die tot het oog rijken, zonovergoten valleien en sprookjesachtige wijndorpen met romantische straatjes. De combinatie van het uitzicht op kleine steden met prominente kerken omringt door de wijngaarden zorgt voor de totale wijnbeleving. Zeker een must do om tijdens het jaarlijkse Freiburger Weinfest naar het Münsterplatz te komen. Dan wordt het plein namelijk omgetoverd tot proeverij en kun je maar liefst 400 wijnen proberen.

4. Wasserfall Erfrischungstouren

Zoals de naam al zegt, zie je bij deze routes de vele watervallen van de omgeving. Welgeteld honderd watervallen vind je in het gebied van het Zwarte Woud met ieder een eigen tour en indrukwekkende omgeving. Bewandel de wandelroute alleen of ga op pad met een gids van wie je alles leert over de ietwat onstuimige natuur van het Zwarte Woud.

Een route die we je zeker niet mogen onthouden, is de route van de Todtnauer waterval. In het midden van de bergen Todtnau, gelegen tussen de badplaatsen Todtnauberg en Aftersteg, stort de waterval 97 meter naar beneden. Dit is één van de hoogste natuurlijke watervallen in Duitsland en kun je middels een wandelpad en brug ook van de andere kant bezoeken.

In de omgeving van de waterval vind je ongeveer 150 kilometer aan wandelpaden die goed gemarkeerd zijn. Zo begint een wandelroute bij het begin van de waterval waarbij je het natuurfenomeen van alle kanten kunt zien. Je ziet de waterval in verschillende delen kapot gaan en boven krijg je een adembenemend uitzicht. Neem wel je handdoek mee, want de kans bestaat dat je nat wordt.

todtnauer-waterval-zwarte-woud

5. De Himmelsteig

In Bad Peterstal-Griesbach vind je de wandelroute Himmelsteig die 11 kilometer lang is. De wandelroute heeft het keurmerk ‘premium Wanderweg’ en is onderdeel van de routes die door een waterbedrijf ontstaan zijn. Tijdens de route heb je de kans om het koude mineraalwater uit de omgeving te proberen en leer je alles over de natuurbron. Tip: neem wat kleingeld mee, want in het mineraalwater langs de kant van de weg vind je kratjes met bier, frisdrank en de welbekende snapps. 

De wandelroute heeft alle ingrediënten om goed in de bruisende natuur te duiken en onbekende gebieden te verkennen. Tijdens de route wandel je op grote hoogte over een rustiek pad middenin een bos en passeer je de mooiste bezienswaardigheden. Zo kom je langs de Bergachtal, de Holchen-waterval en de indrukwekkende Himmelsfels: een rustplek met ligplekken en een adembenemend vergezicht over het dal.

De wandelroute is een uitdaging, maar door de vele uitzichten en traktaties word je rijkelijk beloond.

Bron beeld: Schwarzwald Tourismus


Nog meer tips…

Wil jij naast een actieve vakantie ook ontspannen in Duitsland? Met onze tips word jij helemaal zen in het Zwarte Woud. Toe aan wat bezienswaardigheden? Met deze tips ontdek jij het Zwarte Woud.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment