Top
  >  Dagje Weg & Festivals   >  Een weekend natuur en architectuur in Almere
Kunstlinie Met Karakter

Laatst bijgewerkt op augustus 9, 2023

Almere is één van de jongste steden van Nederland. De stad is ontworpen om de snelgroeiende bevolking van Amsterdam te huisvesten. Maar inmiddels is Almere al lang veel meer dan dat! Almere is een bruisende stad met indrukwekkende architectuur. Het is een stad die klaar is voor de toekomst: er is ruimte voor nieuwe generaties om de stad verder in te richten en een duurzame toekomst te geven. Er wordt veel waarde gehecht aan het behoud van natuurlijke schoonheid van de omgeving. Vanaf iedere plek waar je bent, sta je met ongeveer 10 minuten fietsen midden in de natuur. En, de naam zegt het al, Almere is ontzettend waterrijk: er zijn meer dan 800 bruggen! Almere is er in geslaagd om een harmonieuze balans tussen mens en natuur te bereiken. Dus stap op de fiets en verken Almere met ons!

Architectuur Almere

Op ontdekking in de Oostvaardersplassen

Nog geen eeuw geleden was er, op de plek waar nu Flevoland ligt, alleen nog maar water. Na drooglegging van de Zuiderzee is Flevoland als een waar Atlantis uit de zee gerezen. Echter lukte het niet overal om de Flevopolder droog te leggen. Er bleef een nat stuk land achter dat niet gebruikt kon worden. De natuur greep haar kans en dit stuk land werd een moerasgebied vol met rietvelden en wilgenbossen. Dat gebied staat in de volksmond bekend als ‘Het oude riet’. Vandaag de dag is de Oostvaardersplassen uitgegroeid tot een natuurgebied van 6000 ha dat strekt van Almere tot Lelystad. Het is een broedplaats voor zo’n 31 vogelsoorten zoals steltlopers, lepelaars en zilverreigers. Fun fact: dat er zoveel vogelsoorten in de Oostvaardersplassen kunnen leven, hebben ze te danken aan de gans! De gans, meer specifiek de grauw gans, heeft er met haar graasgedrag voor gezorgd dat het moerasgebied open genoeg is voor andere vogelsoorten. Daarnaast is de Oostvaardersplassen ook woongebied voor de heckrunderen, edelherten en konikpaarden. Je moet natuurlijk geluk hebben, maar de kans is best aanwezig dat je een of meerdere van deze grote grazers tegenkomt tijdens je bezoek aan het natuurgebied.

Almere Oostvaardersplassen

Activiteiten in de Oostvaardersplassen

Al een beetje enthousiast geworden om de natuur in te gaan? Er zijn verschillende manieren om het gebied te ontdekken. Je kunt op eigen houtje een van de wandelroutes volgen of gaan mountainbiken. Maar een aanrader is om een van de excursies via Staatsbosbeheer te doen. Je gaat naar het afgesloten deel van het natuurgebied onder begeleiding van een van de enthousiaste gidsen. Zij kunnen je alles vertellen over het ontstaan van het gebied en wat Staatsbosbeheer doet om het gebied te onderhouden. Om een groot deel van het gebied te zien is een ritje met een ecokar the way to go! De ecokar is elektrisch en dus lekker stil, waardoor de dieren geen last hebben van je aanwezigheid. Sterker nog, met een beetje geluk worden ze nieuwsgierig en komen ze je juist opzoeken!

Almere centrum

Architectonische hoogtepunten

Almere, als jonge stad, staat vol met moderne architectuur ontworpen door eigentijdse architecten. Ondanks dat de gebouwen geen lange geschiedenis kennen, is het toch de moeite waard om de hotspots af te gaan met een gids. Ieder gebouw heeft haar eigen verhaal. Neem de woontoren Side By Side: het was de bedoeling dat deze torens naast elkaar zouden komen te staan aan het Weerwater. Na werktijd stootte de schoonmaakster de maquettes van de architect per ongeluk om. Ze probeerde alles goed terug te zetten, maar had één van de torens per ongeluk haaks neergezet. De volgende dag zag de architect dit en dacht: ‘goh, dat is eigenlijk best leuk zo’. En om deze reden, staan de torens niet ‘side by side’, maar haaks naast elkaar! Andere hoogtepunten zijn de Wave, de Citadel en de Kunstlinie.

Kunstlinie

De Kunstlinie is een theater en expositiecentrum. Je vindt er ook cabaret, muziek, musical, opera, toneel, De Kunstlinie valt direct op omdat het deels op het water gebouwd is. Door het glas lijkt het gebouw in de omgeving op te gaan. Loop je rond bij een expositie in de Kunstlinie, dan geeft dat een sereen gevoel doordat op de achtergrond overal het Weerwater zichtbaar is. De huidige expositie in de Kunstlinie is ‘Met Karakter’ die een kijkje geeft in de keuken van architecte Liesbeth van der Pol. Van aquarel, naar maquette tot foto’s van de uiteindelijke gebouwen. Misschien ken je de naam Liesbeth van der Pol wel: ze heeft onder andere de Rooie Rakkers ontworpen. drie knalrode woontorens die iconisch zijn voor Almere.

Kunstlinie-Almere

Winkels

Almere stad is, met meer dan 400 winkels, een ultieme bestemming voor een dagje shoppen! Je vindt er niet alleen bekende merken, maar ook een aantal lokale winkeltjes die je absoluut niet mag overslaan. Ga naar interieurwinkel Kaky waar je originele producten vindt om je huis mee in te richten. Bij Drewes is de perfecte winkel voor de echte koffie- en theeliefhebber: bij deze speciaalzaak vind je meer dan 100 soorten thee en 30 soorten ambachtelijke koffie. En vergeet niet om ook een bezoekje te brengen aan Het Beeldverhaal, waar je niet alleen mooie stripboeken, maar ook prachtige cadeaus kunt scoren.

Almere winkelen

Een avondje uit in Almere

Uit eten

Na een dagje winkelen moet er natuurlijk ook gegeten worden! Ga voor een unieke ervaring naar restaurant Boutiq, een van de nieuwe hotspots van Almere. Zoals ze zelf zeggen is het niet alleen een restaurant, maar een ware experience. En niks is minder waar! Alleen het interieur is al de moeite van je bezoek waard. Bij Boutiq zetten ze hun passie voor eten in om fantastisch culinaire gerechten te maken die ook nog eens een lust zijn voor het oog. En mocht je van cocktails houden, dan ben je bij Boutiq ook zeker aan het goede adres!

Almere Boutiq

Heb je meer zin om je in Italiaanse sferen te wanen? Lunch of dineer dan bij De Pizzabakkers Almere Stad. Deze vestiging is in 2022 geopend door Stefano en Giuseppe. De menukaart bestaat alleen uit Italiaanse gerechten. Wat kenmerkend is voor dit restaurant, is niet alleen de liefde voor lekkere Italiaanse gerechten, maar dat ze graag het feestje voor hun gasten compleet maken met een glaasje Prosecco, want: een feestelijke bubbel zou toch iedere dag moeten kunnen? Laat je door Stefano en Giuseppe adviseren voor de heerlijkste antipasti en pizza. Wanneer je het restaurant verlaat, ben je zo ondergedompeld in deze Italiaanse sferen, dat je bijna zou vergeten dat je je nog steeds in Almere bevindt.

Almere-Boutiq-eten

Openluchttheater met een voorstelling van Vis à Vis

Vis a Vis

Niets zo heerlijk tijdens een zomeravond als naar een voorstelling kijken in een openluchttheater. Het Almeers theatergezelschap Vis à Vis heeft een vaste locatie bij Almere Strand. Onderweg naar de tribune loop je langs diverse kunstwerken en merkwaardige attributen die toch wel wat vragen oproepen. Het podium lijkt in eerste instantie wat leeg, waardoor je je bijna afvraagt of ze hier niet iets meer van hadden kunnen maken. Maar dan begint de voorstelling en blijkt dat lege podium ineens bijzonder multifunctioneel te zijn! De attributen die je onderweg tegen bent gekomen, blijken onderdeel van het stuk te zijn en zelfs de hijskraan op het terrein wordt meermaals ingezet. Theatergezelschap Vis à Vis maakt op een fantastische manier gebruik van de mogelijkheden die de locatie biedt en weet een spectaculaire show neer te zetten. Ook het acteerwerk is verbluffend goed. De voorstelling van dit jaar, POPPY, gaat over de vakantie van de nabije toekomst. POPPY neemt je mee op een turbulente roadtrip, beleefd door de ogen van een kind, vol herkenbare dilemma’s maar bovenal, vol met humor. POPPY is nog te zien tot en met 24 september en er zijn nog kaarten!

Poppy

Overnachten

De beste plek om te overnachten in Almere is met uitzicht op de skyline van de stad. En dat kan bij het Leonardo Hotel! Vanuit je kamer heb je prachtig uitzicht op het Weerwater en de gebouwen. Het hotel past, met haar moderne architectuur, goed in het verlengde van de skyline. Het is op 10 minuten wandelen vanaf het station en is het daarmee een goede uitvalsbasis om de stad te verkennen. Vanuit het hotel loop je direct door naar de Bierfabriek. Bierfabriek Almere is een brouwerij, restaurant en café in één. De funky muziek die er gedraaid wordt en het gastvrije personeel zorgen voor een gezellige sfeer: een fijne plek om thuis te komen na een lange, energieke dag in Almere.

Leonardo Hotel Almere


Na Almere nog meer architectuur?

Heeft Almere je passie voor architectuur aangewakkerd en wil je nog een andere staycation plannen? Doe inspiratie op over de leukste hotspots in architectuurstad Rotterdam of ga een dagje naar Eindhoven!

Comments:

  • Sjan

    1 juli 2023

    Nederland kent veel mooie en leuke plekken, maar aan Almere had ik daarbij tot nu toe niet gedacht. Nu ik dit over Almere heb gelezen, heb ik besloten daar deze zomer zeker n paar dagen door te gaan brengen.

    reply...

post a comment