Top
  >  Wintersport   >  Welke type snowboards zijn er allemaal en welke past bij jou?
welke-type-snowboards

Laatst bijgewerkt op augustus 25, 2023

Voor het geval je dacht dat er maar één soort snowboard is, dan heb je het mis. Snowboards zijn er in allerlei soorten en maten. Zoveel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er freeride snowboards, All mountian snowboards en is er nog een verschil tussen platte of kromme snowboards. Maar welke snowboard past nou het beste bij jou? Wij vertellen jou hoe jij het best een snowboard koopt die bij jou past.

Welk snowboard het best bij jou past, hangt allereerst af van je lengte, gewicht en ervaring. Daarnaast is er nog iets wat er vanaf hangt welk board het best bij jou past. Namelijk: wat ga jij met het snowboard doen? Klinkt raar, maar toch handig om mee te nemen in je keuze. Er zijn namelijk verschillende soorten stijlen in de snowboardwereld: freeride snowboard, freestyle snowboard, alpine boards en All Mountain boards.

Soorten stijlen

Freeride snowboards

Freeride snowboards kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld op de piste, maar ook off-piste. Een freeride snowboards is namelijk zo ontworpen dat je er goed mee kunt snowboarden door poedersneeuw. Vergeleken met een freestyle snowboard is dit bord ook langer. Daarnaast heeft een freeride snowboard een directional shape. Dit betekent dat de voorkant van het snowboards anders is dan de achterkant, en wordt vooral gebruikt om één kant op te glijden. Het verschil tussen de voor- en achterkant is dat de achterkant smaller, korter en platter is, in tegenstelling tot de voorkant. Een andere specificatie aan dit soort snowboard, is dat de bindingen meer richting de voorkant geplaatst zijn. Dit is zo geplaatst zodat de achterkant van het board goed naar boven komt, waardoor je makkelijker bochten kunt maken. Het alpine board staat erom bekend dat hij erg stijf is, waardoor je niet snel uit de bocht kunt vliegen. Een freeride board is minder stijf dan een alpine board, maar is toch stijf genoeg om niet uit de bocht te vliegen. Dit board is een perfect board voor als je nog een beginner bent.

Freestyle snowboards

Eigenlijk zegt de naam van het board al wat je er mee kunt doen. Freestylen. Stunts, jumps, van alles. Daarom zie je deze boards ook vaak terug in de halfpipe. Dit board is dan ook anders qua vorm dan het freeride board. Een freestyle board is vaak korter, breder en flexibeler, wat ervoor zorgt dat je alle trucjes beter kunt uitvoeren. Doordat het board korter is dan een freeride board, kun je hier makkelijker kleine bochten mee maken. De voor- en achterkant van een freestyle board zijn vaak even groot en breed. Dit zorgt ervoor dat je met beide kanten even soepel kunt glijden. In vergelijking met de freeride board, is de freestyle snowboard minder stijf. Dit zorgt ervoor dat je het board makkelijk kunt besturen en daardoor dus ook goed onder controle kunt houden. Net als de freeride snowboard is dit een goed snowboard voor beginners. Ben je meer van de hoge snelheden? Dan is dit board minder geschikt voor jou. Voor hoge snelheden heeft dit board niet genoeg grip.

Alpine snowboards

Ben jij gek op hoge snelheden? Dan is een alpine board voor jou de perfecte keuze. Dit board is daar namelijk speciaal voor gemaakt. Vaak bij wedstrijden met slalommen en afdalingen zoals kampioenschappen gebruiken ze een alpine snowboard. Vergeleken met een freestyle en freeride snowboard, is dit board smaller en stijver. Doordat het board zo stijf is, kun je hier gemakkelijk scherpe bochten mee maken en van kant wisselen zonder enige snelheid te verliezen. Een alpine is ook een stuk langer dan een freestyle board of een freeride board. Deze boards komen vaak tussen je sleutelbeen en je kin in, en een alpine board komt vaak tot je voorhoofd en soms enkele centimeters boven je hoofd. Dit komt omdat je dan met hoge snelheden grip blijft houden. Mede om die reden is dit board niet geschikt voor beginners. Het grappige is dat een alpine board erg lijkt op ski’s doordat ze zo lang en dun zijn. De meeste alpine boards hebben een ronde voorkant en een rechte, platte achterkant.

All Mountain snowboards

Wanneer je nog niet weet welk snowboard het best bij jou past, of op welk terrein je gaat snowboarden, dan is een All Mountain board iets voor jou. Dit snowboard is namelijk geschikt voor allerlei soorten ondergronden. Of je nu gaat snowboarden in een funpark, op de piste of off-piste: dit snowboard is overal geschikt voor. Daardoor is de All Mountain snowboard niet alleen geschikt voor gevorderden, maar ook voor beginners die niet weg zijn van een beetje uitdaging.

Soorten vormen

Naast dat er verschillen stijlen zijn in snowboards, zijn er ook verschillende vormen in snowboards. Ondanks dat er verschillende vormen zijn, is er geen van deze vormen de beste of de slechtste. Wel heeft iedere vorm zijn eigen voordelen en nadelen. Daarnaast ligt het er aan welke rijstijl je hebt en welke vorm daar het beste bij past. Bij de verschillende vormen wordt veel de term Camber gebruikt. Camber is de kromming van het board.

Camber

Camber is een soort vorm die al jarenlang bestaat in de snowboardwereld. De Camber wordt vooral gezien als een vorm met veel grip en stabiliteit en is daardoor ook de perfecte vorm voor hoge snelheden. Vaak zie je freestylers met dit vorm snowboard. Het nadeel aan de Camber is dat het veel moeite kost om te kantelen.

Flatbase

De Flatbase is een vorm waarbij geen kromming wordt gebruikt. Dit board ligt helemaal plat op de sneeuw. Daarnaast zijn deze snowboards erg stabiel en geschikt voor hoge snelheden.

Rocker

De Rocker is precies de omgekeerde vorm van Camber. Camber heeft een kromme vorm en de Rocker ligt op de grond met de voor- en achterkant omhoog. Een voordeel aan Rocker is dat dit snowboard snel reageert op wat je doet. De Rocker wordt vaak gekozen door gevorderden die willen freestylen maar ook door beginners die graag van alles willen leren op een snowboard.

Hybrid Camper

De Hybrid Camper is een combinatie van Camber en Rocker. Wat betreft rij eigenschappen lijkt dit snowboard het meest op een Rocker, maar dan met meer stabiliteit en grip. Het snowboard wordt vooral gebruikt door All Mountain rijders. Je kunt er van alles mee op welk terrein dan ook.

Lengte

Al een aantal jaar geldt de regel dat je snowboard minimaal tot je kin moet komen. Dit klopt, maar er zitten natuurlijk wel verschillen in de lengte van de soorten snowboards. Zo is een Freeride snowboard vaak langer en komen dus een stuk boven de kin, en Freestyle snowboards zijn vaak korter. Snowboarders die veel willen spelen met hun snowboard kiezen vaak voor de korte snowboards. Wanneer je veel in diepe sneeuw aan het boarden bent en je snelheid wilt behouden, dan is een lang snowboard handiger.


Wil je weten waar je in luxe kunt uitrusten tijdens de wintersport?

post a comment