Top
  >  Fashion & Beauty   >  Waar moet jij op letten bij het kopen van wintersportkleding?
goede-wintersportkleding-kopen

Laatst bijgewerkt op december 18, 2023

Wintersportkleding moet er niet alleen stijlvol uit zien, maar ook comfortabel zitten. Comfort houdt ook in dat je kleding geen wind door laat en dat flinke neerslag geen probleem is voor jouw kleding. Met deze speciale specificaties ga jij door weer en wind van de pistes af.

Waterdichtheid

Niets is vervelender dan wanneer je kleding nat is, op het moment dat je het draagt. Wanneer je op wintersport bent, is de kans groot dat het hard gaat sneeuwen of regenen. Waterbestendige wintersportkleding is dus niet verkeerd. Je bent vast wel eens een getal tegengekomen met daarachter de letter K, in de productomschrijving van je wintersportkleding. De letter K is een afkorting voor duizend. Wanneer jij een ski-jas wilt kopen en er staat bij ‘20K waterdichtheid’, betekent het dus dat de jas een waterdichtheid heeft van 20.000 millimeter. Wat houdt dat precies in? Hoe hoger het getal, hoe meer waterdicht de jas is. Wanneer de jas dus meer dan 20.000 millimeter water op zich krijgt, dan komt het voorkomen dat het water alsnog door de jas heen komt. In het ene gebied valt er meer neerslag dan in een ander gebied. Daarom zijn er ook verschillende variaties in waterdichtheid. Voor een gebied waar weinig neerslag valt, kun je bijvoorbeeld een jas aanschaffen met een lage 5.000 millimeter waterdichtheid.

Ademend

Wanneer jij lang op de piste staat, laat je lichaam veel vocht los. Je bent tenslotte aan het bewegen(/sporten). Dat vocht moet wel uit je kleding kunnen ontsnappen. Wanneer het vocht niet kan ontsnappen, wordt je kleding van binnen nat en kun je het snel koud krijgen. Ademende wintersportkleding is hiervoor de oplossing. Een ademende stof zorgt er namelijk voor dat waterdamp door het materiaal heen naar buiten kan gaan. Er zijn verschillende metingen, hoe goed de stof de waterdamp kan afvoeren. Vaak wordt dit gemeten in G of gram. Het getal dat voor de letter staat, betekent de waterdamp die een vierkante meter stof van binnen naar buiten toe doorlaat, in een tijdsbestek van 24 uur. Hoe groter het getal, hoe groter het ademend vermogen van de stof.

Onderhoud

Door het frequent dragen van je wintersportkleding, kan de kwaliteit afnemen en de waterdichtheid achteruit gaan. Gelukkig is er een oplossing voor het verbeteren van deze kwaliteit, zonder dat je nieuwe wintersportkleding hoeft te kopen. De meest simpele oplossing: een wasbeurt. Vaak wordt gezegd dat het wassen van je wintersportkleding ervoor zorgt dat de waterdichtheid achteruit gaat, maar het werkt juist andersom. Wanneer jij veel buiten bent, wordt je skikleding vuil. Wanneer er veel vuil op je kleding zit, kan het ervoor zorgen dat de waterafstotende coating afneemt in werking. Dit zorgt er weer voor dat het vocht makkelijker je kleding in gaat. Een goede wasbeurt kan dus een hoop goed maken en scheelt je weer geld voor een nieuwe outfit. Merk je dat je kleding op den duur het water niet meer goed afstoot? Overweeg dan de kleding te wassen met een vloeibaar wasmiddel om je kleding waterproof te maken.

post a comment