Top
  >  Fashion & Beauty   >  Wintersportkleding wassen: zo doe je dat!
wintersport-kleding-wassen-hoe-doe-je-dat

Laatst bijgewerkt op december 18, 2023

Een dagje wintersport gaat je niet in de koude kleren zitten. Met name de off-piste skiërs, adrenaline junkies of de daredevils die maar wat graag van de rode en zwarte piste gaan zullen aan het einde van de dag het zweet onder de oksels hebben staan. Een wasbeurt zorgt niet alleen voor een frisse geur, maar zorgt ook voor de conditie van de kleding. Net als andere kleding in je kast, heeft wintersportkleding net zoveel aandacht nodig. Ook al gebruik je ze misschien maar één keer in het jaar. Wij vertellen jou hoe jij je wintersportkleding het beste kunt wassen.

Controleren

Allereerst is het belangrijk om alle kleding te controleren of er nog iets in de zakken zitten. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer er iets waardevols in zit, en je dit later terug vindt in de wasmachine. Nadat je alle zakken hebt gecontroleerd, moet je voordat je de kleding de wasmachine in doet alle ritsen sluiten inclusief klittenbandsluitingen. Wanneer je klittenband niet of niet goed vast zit, kan de klittenband aan andere kleding vastplakken, en in het ergste geval kleding kapot maken.
Wanneer de ritsen en klittenband zijn gecheckt, is er nog iets anders om te checken. Vlekken. Heb je lekker kaasfondue gegeten als lunch en ging het net naast je mond? Behandel deze vlek voordat het de wasmachine in gaat. Dit kan met een spons of een zachte doek, en wrijf over de vlek met een beetje fijnwasmiddel.
TIP: Is het een hardnekkige vlek zoals een vetvlek of wijnvlek? Gebruik dan eerst een beetje Dr. Beckmann (ook wel bekend als Ossengal zeep) voordat je je kledingstuk in de was doet. Werkt in 99 vd 100 gevallen!

Wasvoorschriften

Niet alle kleding hebben dezelfde wasvoorschriften. Kijk op het label naar de wasvoorschriften, voordat je een kledingstuk veel te heet of te koud wast. Lees ook goed of de kleding na het wassen in de droger mag of dat je de kleding beter aan de lucht kunt laten drogen. Let wel op dat de kleding droogt in de schaduw. Wanneer de zon op kleding schijnt, kan het zijn dat de kleding gaat verkleuren.
Vaak wanneer kleding wel de wasmachine in mag, wordt er aangeraden om koud water te gebruiken en het programma op fijne was te zetten. Voor wasmiddel kun je fijnwasmiddel gebruiken, maar er is ook een speciale wasmiddel voor een waterbestendige outdoor kleding. Dit is een vloeibaar product dat je toevoegt aan je was (in het wasmiddelbakje) dat ervoor zorgt dat je kleding goed waterafstotend wordt of blijft. Bij de meeste wintersportkleding is dit niet nodig, omdat deze al goed waterafstotend zijn. Tot slot is het verstandig om de wasmachine niet helemaal te vullen. Wanneer er minder in de wasmachine zit, wordt kleding vaak schoner en is de kans minder groot op beschadiging. En natuurlijk de kleding sorteren: kleur bij kleur en stof bij stof.

Accessoires wassen

Niet alleen je skibroek of ski-jas kan gewassen worden, maar ook je handschoenen! Heb je handschoenen die waterafstotend zijn, kun je deze gemakkelijk wassen. Wel wordt er aangeraden om de handschoenen met de hand te wassen. Hoe je dit moet doen? Je trekt de handschoenen aan en wrijf de handschoenen over elkaar heen alsof jij je handen wast, met een beetje zeep ertussen. Wanneer je de handschoenen wilt uitspoelen kun je ze ook aanhouden. Knijp het water hier goed mee uit, maar ga niet wringen! Dit beschadigd de stof. Het fijne aan deze techniek, is door de handschoenen te dragen de vorm niet uit de handschoenen gaan. Natte handschoenen laat je net als broeken en jassen drogen aan de lucht, in de schaduw.

post a comment