Top
  >  Europa   >  Afkoelen in de grotten van warm Slovenië
grotten-warm-slovenie

Laatst bijgewerkt op januari 13, 2021

Slovenië heeft niet alleen meren te bieden om af te koelen. De 47 kilometer lange kust langs de Adriatische Zee is ook erg geliefd om in te zwemmen of om pootje in te baden. Maar een bezoek aan een van de vele grotten in het land is nu een van de ‘coolste’ attracties. In de grotten is de gemiddelde temperatuur namelijk tussen de 13 en 18 graden. Oftewel; nog een extra reden om onder de grond te gaan en de wonderschone ondergrondse wereld te ontdekken.
In Slovenië bevinden zich meer dan 13000 grotten, en verschillende grotten daarvan zijn toegankelijk voor publiek. De grotten van Postojna zijn met een gemiddelde jaartemperatuur van 10 graden het meest populair. En mocht je zin hebben om je in de grotten te gaan inspannen, kan je gaan mountainbiken of kajakken.

Populaire grotten

Grotten van Postojna

De lengte van 21 kilometer maakt het de langste grot van Slovenië; de grotten van Pastonja. De enorme kamers, stalactieten en stalagmieten die zich in de grotten bevinden zijn erg indrukwekkend. Deze grot hoef je niet met de benenwagen te ontdekken: je wordt rondgereden in een treintje. Om Pastonja te bezoeken betaal je €27,90.

De grotten van Škocjan

Op zo’n 35 kilometer ten westen van Pastonja, in de gemeente Divaca, liggen de grotten van Škocjan. De grotten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is ontstaan doordat rivier Reka er doorheen stroomt. De totale lengte is zo’n zes kilometer, en het eerste deel daarvan is te bezichtigen voor toeristen. In Škocjan bevinden zich enkele reuzenkamers. ‘Martel’s Chamber’ is met zijn 308 meter lang, 106 meter hoogte en een wijdte van 89 meter de grootste kamer. Een tour door deze grotten is te boeken vanaf €12,-.

Grotten van Vilenica

Vlakbij het dorp Vilenica, in het uiterste westen van Slovenië, vind je de grotten van Vilenica. Deze grotten zijn waarschijnlijk een van de eersten van Europa die bezocht werden door toeristen. In 1633 werden de grotten namelijk opengesteld voor bezoekers. De eerste 450 meter van de in totaal 1,3 kilometer zijn opgengesteld voor toeristen. Fun fact: het internationale Vilenca Literair Festival vindt ieder jaar plaats in deze grot. Voor een tour betaal je vanaf €8,-.

Križna Jama grotten

Ben je op zoek naar een grot met veel smaragdgroen gekleurde meertjes? Dan zijn de Križna Jama grotten iets voor jou. Er zijn korte en langere tours in deze grotten. Bij de ingang krijg je kaplaarzen en een zaklantaarn. In tegenstelling tot andere grotten is het niet verlicht in deze grot. In totaal zijn er 22 meertjes aanwezig in de grot, en in sommigen daarvan verplaats je je met een rubberboot. Ook zijn er over de jaren heen meer dan 40 diersoorten gespot. Er is ook iets bijzonders; er worden beenderen en een schedel van een beer tentoongesteld. De tours kosten vanaf €9,-.

Kostanjevica grotten

De grotten van Kostanjevica liggen nabij de plaats Kostanjevica, onder de heuvels van Gorjanci. In totaal is de lengte van de grot 2 kilometer, en de eerste 300 meter daarvan zijn toegankelijk gemaakt voor bezoekers. De paden zijn geschikt voor ouderen en kinderen, en de gemiddelde temperatuur is 12 graden. Per volwassene betaal je voor deze grot €8,-.

Fietsen of kajakken in grotten

In het noorden van Slovenië ligt de regio Koroška. In deze regio vind je in de bergen van Peca, nabij Mežica, enorme ondergrondse gangenstelsels. Als gevolg van mijnbouwwinning (erts en zink) hebben ze een lengte van ruim 800 kilometer. De stelsels zijn met een treintje te bezoeken, en mocht je de grotten op een bijzondere manier willen ervaren, kan je op een mountainbike stappen. Je fietst samen met een gids zo’n 5 kilometer, met niet meer dan 15 meter hoogteverschil.
Het is een ervaring die je lang zal bij blijven: op een meer, 700 meter onder de grond Kajakken. Als je deze tour boekt word je de schachten ingebracht over een afstand van 3,5 kilometer. Je daalt via een trap af naar het eerste meer, en de 3-persoons kajakken liggen hier al gereed voor je. Je eindigt de tour met een lunch en een bezoek aan een mijnschat. Om deel te nemen moet je minimaal 10 jaar zijn, en de kosten per persoon zijn €42,-.


Ik ben benieuwd: wat is de mooiste grot waar jij geweest bent? Laat het weten! Voor meer inspiratie over bestemmingen in Europa, klik hier. 

post a comment