Top
  >  Bestemmingen   >  Cuba, van stad tot stad
cuba-varadero

Laatst bijgewerkt op december 2, 2020

Onze reis begon in Havana en eindigde in Varadero. In onze reis van drie weken hebben we zoveel mogelijk tussenliggende steden bezocht. Om direct maar met de eerste tip te beginnen; huur hiervoor in Nederland vast een auto. En nee, geen oldtimer, want op Cuba is een goede, betrouwbare auto nodig. De wegen zijn slecht en autopech kan ervoor zorgen dat je zo een paar uur verder bent.
Zoals gezegd, begon onze reis in Havana. Havana is alles behalve wat je gewend bent van een wereldstad. Het is een stad zonder uitersten. De enige twee uitersten die de stad kent, zijn vroeger en nu. Casino’s, clubs, weelde en rijkdom maakten de stad in de jaren ’40 tot een walhalla voor filmsterren, politici en maffiosi.
Hotel Nacional is daarom zeker het bezoeken waard. Beroemdheden als Ernest Hemingway,  Marlon Brando en Winston Churchill verbleven hier, evenals de machtige maffiabazen Lucky Luciano en Frank Costello.

Hotel Nacional, Havana, Cuba, Travel Rumors,

Hotel Nacional

Hotel Nacional ligt aan de Malecon. Deze kilometerslange boulevard is vooral ’s avonds de bekendste attractie van de stad. De Cubaanse bevolking komt hier samen om muziek te maken en rum te drinken.
Aan de andere kant van de Malecon ligt Castillo del Morro, het bekendste fort van Havana.  Daar kregen we een indruk van de geschiedenis van het land en voor een prachtig uitzicht over de stad. We lieten ons vervolgens naar Hotel Sevilla rijden voor een diner op de bovenste verdieping. Over een prachtig uitzicht gesproken.
In iedere grote stad op Cuba ligt een Plaza de la Revolución, maar vooral die in Havana is indrukwekkend. Het plein waar Fidel Castro vele van zijn urenlange speeches heeft gehouden. Een 109 meter hoog standbeeld van José Marti, leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging en de grootste nationale held, aan de ene kant en aan de andere kant de twee beroemde smeedwerken van Fidel Castro en Ché Guevara, begeleid met zijn bekende woorden: “Hasta la victoria, siempre”.
Net als op de rest van Cuba, stikt het in Havana van de huiskamerrestaurants. Cubanen mogen sinds kort een eigen ‘onderneming’ starten. Velen van hen hebben ervoor gekozen om hun huis om te toveren tot een bar of restaurant. De meest bijzondere vonden we in het hoogste gebouw van Havana. Op één van de bovenste verdieping van de zogenoemde Tower stap je bij mensen de woonkamer in, die volledig is ingericht als restaurant en bar.
Op straat willen de zogeheten loopjongens je maar al te graag uitnodigen om te komen eten bij een ‘vriend’ van ze. Ongeveer ieder huiskamerrestaurant wordt de beste van de stad genoemd en allemaal zijn ze volgens de loopjongens van de restaurants, te goed om te missen. Ze dringen zich soms op, maar toch blijven ze vriendelijk en hopen ze dat je een fijne tijd hebt. Maar een kleine vergoeding wordt zeker op prijs gesteld.
Havana is uiteraard een stad die je zeker niet mag missen. Er is veel te doen, veel te zien en veel te horen. Muziek, oldtimers, rum en sigaren sieren werkelijk het straatbeeld. De mensen zijn er arm, maar gelukkig. Ze zijn blij om je te zien en zullen er alles aan doen om jou de stad zo goed mogelijk te laten zien.
Cuba
Van Havana reden we naar Soroa. Tijdens onze reis werd ons, in verband met weersomstandigheden, afgeraden om het zuidelijker gelegen Vinales te bezoeken. Soroa was een prima alternatief. Een heuvelachtig stadje, waar een paar prachtige watervallen te bewonderen zijn. Mocht je die kant op gaan, let er dan vlak voor Soroa even op dat je goed rijdt. Een paar kilometer over hobbelige zandwegen door dorpjes waar de tijd al 80 jaar stil staat, zal niet het hoogtepunt van je reis zijn.
Cuba
Na ons bezoek aan Soroa zijn we doorgereden naar Cienfuegos. Met veel Franse invloeden is dit de enige stad op Cuba die echt goed onderhouden is. De volledige binnenstad is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zonder bekende bezienswaardigheden is dit toch een stad die je gezien moet hebben. In het werkelijk prachtige Palacio de Valle hadden we het beter bij een drankje kunnen houden. Het eten was niet geweldig. Neem vanuit daar een fietstaxi naar de binnenstad om je ogen uit te kijken.

Cuba

Palacio de Valle in Cienfuegos

Na Cienfuegos raden wij je aan om verder te reizen naar Trinidad. Voor ons een absoluut hoogtepunt van de reis. In Trinidad lijk je letterlijk terug te gaan in de tijd. Oude Cubanen die brood verkopen op straat, zand of kinderkopjes als doorgaande wegen en paard en wagen bepalen het straatbeeld.
Cuba
Doe ’s middags een drankje bij Casa de la Musica en geniet van het echte, oude Cuba. Een cowboy te paard komt langs, verderop ligt een oude Cubaan te genieten van zijn middagdutje op de trappen van de kerk, zijn ogen bedekkend met een strohoed en in de deuropening van een klein kruidenwinkeltje houdt een oude Cubaanse met grote sigaar de wacht. Typischer Cuba krijg je het niet. Dat drankje die we bestelden moest op advies trouwens een Canchánchara zijn. Dé drank van deze streek is een mix van rum, honing en citroensap.
Cuba
Van Trinidad naar Santiago de Cuba, kwamen we langs Camaguey. Een koloniaal stadje dat gebouwd is om piraten buiten de stad te houden door ze te laten verdwalen. Dat is ze aardig gelukt. In Camaguey vind je de weg naar je hotel niet als je het aanbod van een van de fietstaxi’s niet aanneemt. Voor een paar Dollar fietsen ze graag voor je uit door de smalle straatjes van de stad. Onze belevenissen bij de sigarenfabriek, waar we illegaal enkele hardwerkende Cubanen aan een dubbel maandsalaris hielpen, waren voor ons het hoogtepunt van Camaguey.
Cuba
Richting Santiago de Cuba hadden we de keuze uit twee routes. De veilige en veel kortere route over de snelweg of de route door de Sierra Maestra, de berg waar Fidel en zijn mannen hun legerbasis hielden. Hou rekening met zeer slechte wegen, scherpe bochten en stijle afdalingen, maar geniet vooral ook van de ruige, ongerepte natuur.
Santiago de Cuba is een mix van muziek en geschiedenis. Om van beide zoveel mogelijk mee te krijgen is een gids in deze stad een must. Santiago is bij uitstek een stad die je moet kennen om ervan te genieten. Daarnaast heeft het een ander karakter dan de andere steden, is misschien iets harder maar daardoor niet minder sfeervol. Daarnaast is Santiago als tweede stad van Cuba, zoals gezegd in het bezit van een rijke historie.
Cuba
Karakteristiek voor die historie was onze ontmoeting met de oude buurvrouw van Fidel Castro. Toevallig stond deze prachtige 83-jarige vrouw op haar veranda. Naast haar woonde Fidel Castro van 1931 tot 1933, toen hij hier nog studeerde. Ze toonde een foto van haar en Fidel. Trotser hebben we iemand op Cuba niet zien kijken.
Een gids nam ons mee naar de plek van de eerste aanval van de revolutionairen op zittend president Batista, onder leiding van Fidel Castro. Hij liet ons het Bacardi museum, het stadhuis en de Plaza de la Revolución van Santiago zien. Dit alles gelegen rondom het centrale Parque Céspedes.
Vanaf Santiago de Cuba begon de reis terug naar het noorden van het eiland. Het is een rit van zo’n 500 km naar Sancti Spiritus. Ga er niet vanuit dat je op Cuba over zo’n afstand net zo lang doet als je gewend bent. Een rit van 500 km kostte ons al gauw een uur of 9 à 10. Midden op de snelweg stilstaan omdat twee cowboys 40 stieren begeleiden bij het oversteken is eerder gewoonte dan uitzondering. Vooral op deze weg, waar veel suikerriet- en fruitplantages de omgeving vormen.
Sancti Spiritus hadden we binnen een avond gezien. Een klein, koloniaal stadje waar niet bijzonder veel te doen is. De mensen zijn er, waarschijnlijk daarom, zeer vriendelijk en gastvrij. Een nacht vroeg naar bed na een lange rit is geen straf en daarom komt een stadje als Sancti Spiritus als geroepen.
We reden door naar Santa Clara. Onderweg naar Santa Clara maakten we ons op voor misschien wel het meest indrukwekkende wat we op Cuba gezien hebben. De stad wordt door velen gezien als dé stad van de revolutie. Che Guevara versloeg hier op oudjaarsdag 1958 het regeringsleger. Deze stad ademt Che Guevara. Voor veel Cubanen, en toeristen, is Che Guevara de reden om naar Santa Clara te gaan.
Bijzonder indrukwekkend is het mausoleum van El Che, waar uiteraard niet gefilmd of gefotografeerd mag worden. Het mausoleum, in combinatie met het gigantische standbeeld van Che Guevara, is wat ons betreft één van de meest indrukwekkende en historierijke dingen die je kan zien tijdens een reis.
Cuba
We genoten in Santa Clara nog even van het échte Cuba, want de volgende en laatste bestemming is Varadero. Van te voren hoorden we al dat als je in Varadero bent, je Cuba al achter je gelaten hebt. Hier zit wel een kern van waarheid is.
In Varadero hadden we gelukkig een prachtig 5* resort; Meliá Peninsula. In Varadero is, buiten een kleine markt, niet veel te doen. De resorts vlak buiten de stad bieden wel genoeg rust en luxe om nog even een paar dagen na te genieten van een prachtige en enorm bijzondere reis door een land die in niets te vergelijken is met ieder ander land waar wij geweest zijn of nog zullen komen.
Cuba
Cuba is een land dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. De Cubanen zijn blij dat je er bent. Ze willen alles voor je doen en zorgen, samen met de schoonheid van het land, het klimaat en de bijzondere ervaringen, voor een onvergetelijke reis. Zorg dat het een echte reis wordt. Blijf niet in Havana, Santiago of Varadero. Reis rond, want van dit land mag je niets missen.
Op Cuba stonden we versteld van de blijdschap en vreugde van de lokale bevolking. Mensen hebben er niets te vertellen, verdienen belachelijk lage salarissen en men lijdt al meerdere decennia onder het strakke bewind van Fidel Castro. Dit uit zich in allerlei beperkingen die de mensen worden opgelegd. Op eigen initiatief verhuizen is strafbaar, als dokter meer verdienen dan een taxichauffeur is onmogelijk en  het recht op medische hulp of onderwijs vervalt als je iets doet wat door de regering niet is voorgeschreven.
Cubanen hebben de zon, de rum, de sigaar, de muziek en de trots. Maar de kracht die ze opbrengen om iedere dag weer te genieten van alleen dat, is voor de mensen op Cuba het meest kostbare bezit.
Hebben wij je zo enthousiast gemaakt en overweeg je om ook te boeken? Wij hebben de reis, genaamd Cuba Grande, geboekt via  FOX. Dit is een standaard 16-daagse reis, die wij hebben uitgebreid met een aantal extra nachten in Varadero. Dit laatste vonden wij erg prettig, juist omdat je de dagen ervoor veel gereisd hebt. All-in eten en drinken en languit starend naar een azuurblauwe zee op hagelwit strand, is zeker geen straf! De service was enorm goed, ook ter plekke, en het personeel was net als de Cubanen, ontzettend vriendelijk.

Psst. Do(n’t) tell!


>> Meer Cuba tips? Lees deze twee artikelen over het land Cuba en onze ervaring met Santiago de Cuba. <<

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment