Top
  >  Bestemmingen   >  Cuba; Sigaren, rum, oldtimers en muziek!
Cuba

Laatst bijgewerkt op januari 29, 2021

Het beeld dat iedereen heeft bij Cuba is volledig terecht. Op Cuba hoef je naar dat beeld niet op zoek te gaan. Cuba geeft het je, biedt het je aan. Cuba zorgt ervoor dat je er niet aan ontkomt, als ware het een straf als het wel gebeurt. En eigenlijk is dat het. Een straf. Maar als je op Cuba mist waarvoor je komt, dan straf je vooral jezelf.

Wat je zoekt, dat krijg je!

Waar kwamen wij voor? En wat kregen wij vervolgens? Juist, hetgeen waar Cuba bekend om staat; muziek, oldtimers, rum en sigaren. Heel veel sigaren. Vooral daaraan ontkom je niet, al zou je je best doen. De Cubanen doen nog veel meer hun best om, soms tot vervelens toe, je de alom bekende en geprezen Cubaanse sigaar aan te smeren.
cuba-rondreis-oldtimers

Sigaren, sigaren en nog eens sigaren

Omdat alle Cubanen, van kamermeisjes tot doctoren, hetzelfde verdienen, is de illegale sigarenhandel een relatief lucratieve business. Haast iedere Cubaan verdient met deze handel op straat minstens zoveel als met hun fulltime baan. Taxichauffeurs in Havana hebben altijd een paar dozen Montecristo’s in de kofferbak. Eigenaren van huiskamer restaurants in Cienfuegos nemen je graag mee naar hun slaapkamer, waar het bed bezaaid ligt met Cohiba’s en Romeo & Julieta’s. En als je op het strand van Varadero ligt, moet je niet raar opkijken als de arts van het dichtstbijzijnde resort je vertelt dat je bij hem terecht kan voor medische hulp, maar dat je vooral niet moet vergeten dat hij ook nog een paar van Cuba’s fijnste sigaren in de aanbieding heeft. ‘Doktersadvies’ krijgt op Cuba een hele andere betekenis, wat uiteraard niets afdoet aan de kennis en kunde van Cubaanse doktoren.
cuba-rondreis-sigaren

Sigaren rollen

Probeer in een van de grotere steden een rondleiding te krijgen in een sigarenfabriek. Je krijgt een beeld van de manier waarop de grootste trots van het land en een van de belangrijkste exportproducten tot stand komt. De minder ervaren of getalenteerde sigarenrollers werken in de achterste rijen van de grote fabriekshallen. Hoe meer ze zich ontwikkelen, hoe verder naar voren ze mogen. Helemaal voorin worden de Cohiba’s en Montecristo’s gedraaid onder het ‘genot’ van airconditioning en een fabrieksmedewerker die de krant voorleest. Uiteraard hoort men daar achterin de hal helemaal niets van. Airco en een krant zijn wel ongeveer de enige uitdagingen die de Cubaanse fabrieksarbeiders iedere dag weer naar hun werk doen gaan.
cuba-sigaren-rollen-fabriek

Gluren door de tralies

Rondleidingen worden op verschillende tijdstippen gegeven. Lukt het je niet om een rondleiding te krijgen, neem dan alsnog een kijkje. Niet via de hoofdingang, maar door de tralies aan de achterkant van de fabriekshallen. Je voelt niet alleen de Cubaanse zon, maar ook de ogen van de cipier in je rug branden. Zorg dus dat je niet gesnapt wordt en koop snel een vers gerolde sigaar van één van de fabrieksarbeiders. Zo beleef je een bezoek aan een fabriek op een hele andere manier en geef je de minder getalenteerde sigarenrollers ook een reden om de volgende dag weer vrolijk op hun werk te verschijnen.
cuba-rondreis-sigaren-rollen-fabrieksarbeiders

Salud!

Maar niet alleen sigaren rollen over elkaar heen om geproefd te worden. Ook de Cubaanse rum slokt je op. Bij iedere rondleiding, op ieder terrasje en tijdens ieder gesprek wordt rum je aangeboden alsof de keuze om iets anders te drinken niet bestaat. Rondleidingen in de verschillende rum musea beginnen met het proeven van Cuba’s beste rum en eindigen ermee. Als je niet oppast sta je twee uur later draaiend en tollend weer buiten. Ook voor deze rondleidingen geldt dat je in iedere grote stad terecht kan.

Laat die heupen maar zwaaien

Voor muziek geldt dat niet. Voor muziek kun namelijk overal terecht! Op iedere hoek van de straat, uit ieder café of restaurant hoor je muziek. De typische Cubaanse klanken van Buena Vista Social Club doen je bijna dansen op straat. En schaam je daar niet voor, want je bent nooit de enige.
Cuba-rondreis-straatmuzikant

Buena Vista Social Club

Bezoek in Havana de show van Buena Vista Social Club, waar nog enkele familieleden deel uitmaken van deze legendarische Cubaanse band.Als je in deze stad bent, dan kun je er niet omheen! Twee van de oudste leden zijn al in de tachtig. Ze doen nog steeds mee en maken van de avond één groot feest!
En trek in Trinidad een avond uit voor een bezoek aan Plaza de la Musica. Een live band speelt de hele avond en de ‘dansvloer’ is van begin tot eind gevuld met liefde, lachen en losse heupen.

Casa de las Tradiciones

Het hoogtepunt op muzikaal gebied beleef je in Santiago de Cuba. Absolute must tijdens je reis door Cuba is namelijk een bezoek aan Casa de las Tradiciones. Hier repeteren bandleden hun show voor die avond. In een intieme sfeer heb je als enige bezoeker volledige aandacht. Vraag je favoriete nummer aan en ze geven je direct een prachtige uitvoering van de Cubaanse versie. Een prachtige ervaring. Vergeet alleen niet een paar Dollar mee te nemen voor een drankje voor de heren. Als je het zelf al niet aanbiedt, dan vragen ze er wel om. Maar het is het meer dan waard.
Cuba -rondreizen-muziekanten
Cuba-rondreizen-muzikanten-dans

Vervoer

Huur op Cuba een auto voor de grote ritten die je maakt. Maar gebruik in de steden waar je verblijft vooral de taxi. De door verf bij elkaar gehouden oldtimers zorgen voor een prachtige taxirit door de straten van Havana of Santiago. Voor een paar Cubaanse Dollar brengt de chauffeur je overal naartoe waar je maar wilt. Vol trots wijst de chauffeur je erop dat je in een echte Impala zit, wijzend naar de merknaam op het dashboard. Hou je goed vast, verbaas je er niet over dat deuren of ramen niet dicht kunnen en onderhandel vooraf over de prijs van je rit!
Zoals wij al schreven is Cuba een land om doorheen te reizen in plaats van op één plek te blijven. In iedere stad die je bezoekt zijn er must see’s en do’s. In ons volgende blog vertellen we meer over de door ons bezochte steden.

Good to know

Belangrijkste ‘do’ voorafgaand aan je reis naar Cuba is trouwens contant geld meenemen. Als je geluk hebt, gaat er in Havana zomaar ineens een bank open, maar reken er niet op. Geld pinnen op het eiland is vrijwel niet mogelijk.


Meer Cuba tips? Lees meer over Santiago de Cuba.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment