Top
  >  Europa   >  Ontdek Elzas wijnen: 4 wijnhuizen gelegen aan de wijnroute
Elzas-wijnen-wijnroute

Laatst bijgewerkt op augustus 6, 2020

De Elzas staan bekend om haar schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen, omringd met wijngaarden. Maar ook kun je hier terecht voor goede en bekende wijnen. De wel bekende Elzas wijn! Je ontdekt ze wanneer je de wijnroute van de Elzas volgt. Wijnhuizen in overvloed, dus maakten wij een kleine selectie van de 4 wijnhuizen zodat je niet meer verder hoeft te zoeken. In drie dagen bezochten wij de wijnhuizen die op 20 tot maximaal 50 minuten van elkaar af liggen. Reis jij met ons mee?

Wijnhuis René Boehler

Wijnhuis René Boehler ligt in het hart van Molsheim, in de buurt van Straatsburg. Het is een echt familiebedrijf; alleen René Boehler, zijn vrouw en zijn zoon werken hier (met uitzondering tijdens het oogsten: dan werken er 7 weken lang 10 extra mensen). Dit bedrijf produceert zo’n 30.000 flessen per jaar, en deze wijnen worden alléén in Frankrijk verkocht. Het wijnhuis produceert 15 verschillende Elzas wijnen, gemaakt van ongeveer 8 verschillende druiven. 82% hiervan is witte wijn, 10% is sparkling en 8% is rode wijn. Het persen van wijn duurt zo’n 4 tot 12 uur!
elzas-wijnen-wijnroute
René en Julien zijn de vijfde generatie van de familie Boehler die met hart en ziel werken aan het maken van de mooiste wijnen. Ze hebben het stokje in 1992 overgenomen van de ouders van René. Ze breidden de wijngaard uit, creëerden nieuwe vruchtbare bodems en kozen ervoor alleen te werken met de beste wijnstokken. Alles voor het beste resultaat!
elzas-wijnen-wijnroute
Wijnhuis René Boehler is van maandag tot en met zaterdag geopend van 8:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 18:30 uur.
elzas-wijnen-wijnroute

Jean Baptiste Adam Wijnhuis

Weinig wijnmakerfamilies kunnen vier eeuwen passie voor wijn opeisen. Deze familie kan dit wel. Ze hebben een gedrevenheid die zich vertaalt in een echte liefde voor de wijn. Dankzij hun doorzettingsvermogen, voortdurend onderzoek en gebruik van verschillende technieken gaat de kwaliteit van de wijnen bij dit wijnhuis steeds meer omhoog.
elzas-wijnen-wijnroute
De wijnen van Jean Baptiste Adam Wijnhuis zijn volledig organisch: er worden geen pesticiden en conserveermiddelen gebruikt. Ze gebruiken bepaalde planten in de wijngaard die de wijnstokken gezonder maken en wijnziektes tegengaan. Ook gebruikt dit wijnhuis eigen compost en werkt het met natuurlijke producten op basis van zwavel, koper en kruidenthee. Het bedrijf produceert 45 verschillende Elzas wijnen, van 8 verschillende druivensoorten. Er werken zo’n 20 vaste mensen in het bedrijf, en tijdens de oogst in totaal zo’n 30 mensen. Dat is ook wel nodig: er is 20 hectare aan wijngaarden en ze produceren 700.000 flessen per jaar! Jean Baptiste Adam bevindt zich in Ammerschwihr.
Het wijnhuis van Jean Baptiste Adam is in de zomertijd (1 mei tot 31 oktober) geopend op:

  • Maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 12:30 uur en van 13:30 uur tot 19:00 uur;
  • Zaterdag van 09:00 uur tot 12:30 uur en van 13:30 uur tot 19:00 uur;
  • Zon- en feestdagen van 10:00 uur tot 12:30 uur en van 14:30 uur tot 18:00 uur.

In de wintertijd (2 november t/m 30 april) is het wijnhuis geopend op:

  • Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 12:30 uur en van 14:30 uur tot 18:00 uur;
  • Zaterdag van 9:30 uur tot 12:30 uur en van 14:00 uur tot 18:00 uur.

elzas-wijnen-wijnroute

Wijnhuis Cattin

Wijnhuis Cattin produceert zo’n 3,5 miljoen flessen wijn per jaar. Daarbij heb je keuze uit 50 verschillende wijnen! Cattin is al drie eeuwen lang gevestigd in Voegtlinshoffen.
elzas-wijnen-wijnroute
Vanuit de wijnbar op 350 meter hoogte geniet je van een spectaculair panoramauitzicht.
elzas-wijnen-wijnroute
Vanaf het terras van Cattin kijk je uit over de wijngaarden, de bergen van de Vogezen, het zwarte woud, de vallei van de Elzas én de Zwitserse bergen. Het wijnhuis van de familie Cattin is één van de grootste familiebedrijven in de Elzas.
elzas-wijnen-wijnroute
Dit wijnhuis heeft een leuk idee bedacht om de rondleiding eens op een andere manier te ervaren. Zij bieden namelijk een Segwaytour aan. Zo hoef je de wijngaarden niet te voet ontdekken, maar kan je wel heel veel zien binnen 1,5 uur! Voor €57 krijg je deze tour met een professionele gids, inclusief een wijnproeverij en een rondleiding in de wijnkelders.
elzas-wijnen-wijnroute
Wijnhuis Cattin is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Domain Schlumberger

Aan wijngaarden heeft dit wijnhuis zeker geen gebrek: ze beschikken over 130 hectare land. Daarmee produceert Domain Schlumberger 700.000 flessen wijn per jaar. Deze worden gemaakt van 7 diverse druivensoorten. Je hebt hier de keuze uit 30 verschillende soorten wijnen, die Domain Schlumberger uitsluitend zelf oogst en produceert. Het bedrijf koopt geen druiven, sap of wijn in. Het is een familiebedrijf dat is opgericht in 1810 en het bedrijf ligt op de steile hellingen van de Vogezen, in Guebwiller. Ze ploegen en werken binnen hun bedrijf met 4 paarden!
elzas-wijnen-wijnroute
Bij dit wijnhuis is het mogelijk je wijntour uit te breiden. Je kan kiezen voor de sportieve tour; de wijngaard ontdekken op de mountainbike, of je ontdekt de wijngaarden door middel van een audiotour. Net weer even anders, maar zeker leuk om uit te proberen!
Domain Schlumberger is geopend op:

  • Maandag tot en met donderdag van 08:00 uur tot 18:00 uur;
  • Vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur;
  • Van mei tot september op zaterdag van 10:00 uur tot 13:00 uur en van 13:30 uur tot 17:30 uur.

elzas-wijnen-wijnroute

Boek een wijntour via La Parenthèse Vignerone

Wil jij diverse wijnboeren bezoeken en natuurlijk de goede wijnen proeven? Boek dan een wijnproeverij via La Parenthèse Vignerone. De wijnproeverijen zijn onderverdeeld in maar liefst tien thema’s, zo heb je bijvoorbeeld: de perfecte combinatie tussen chocolade en Grands Crus, een spel met de 5 zintuigen, of leer je alles over biodynamische wijnen.
elzas-wijnen-wijnroute
In het hart van de Route des Vins word je door een wijnboer ontvangen. Uiteraard hoor je, afhankelijk van het thema dat je hebt gekozen, alle informatie over de wijnen en de Grands Crus van de Elzas, ga je de wijnen proeven en sluit je deze geweldige ervaring af met heerlijke gerechten in een goed restaurant, voordat je de ogen sluit in een charmant hotel aan de Route des Vins.
Ontdek welk thema bij jou past en boek je wijntour.


Vlog wijnreis Elzas

Alles nog eens rustig nakijken? Bekijk de vlog over onze wijnreis door de Elzas!


Wil je meer informatie en goede tips over de regio, neem dan een kijkje op de website van het Frans Bureau voor Toerisme en het VVV-kantoor van de Elzas.


Meer reistips ontvangen voor je wijnreis door de Elzas? Ontdek dan ook: 3 prachtige steden langs de wijnroute van de Elzas.

In Zwolle liggen mijn roots, maar in de wereld mijn hart. Met Travel Rumors probeer ik zoveel mogelijk plekken te ontdekken en verhalen te vertellen. Reis je met mij mee? Liefs, Danielle

post a comment